SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Analizi Yapılan Az Hasarlı Binaların Yüzde 70'i İçin Güçlendirme Çıktı"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Darende Bekir Ilıcak MYO İnşaat Bölümü - İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, sahada yaptıkları gözlemde bina performans analizlerinde çok önemli hatalar yapıldığını öne sürerek, “Projeler belediyeden alınıyor; belediyeden alınan projeler aynen programda çizilip onun üzerinde analizler yapılıyor.  Ama biz yerinde yaptığımız ölçümlerde şunu görüyoruz, proje ile yerindeki bina uyuşmuyor. Performans analizi proje üzerinden değil, yapının şu anki mevcut ölçüleri üzerinde yapılmalı. Bu çok kritik bir durum, buna dikkat edelim” dedi.

ERTV’de yayınlanan Güne Bakış Programına katılarak deprem sonrası süreçte sahada yapılan çalışmalar hakkında Gazeteci Hülya Kaya’nın sorularını yanıtlayan  Darende Bekir Ilıcak MYO İnşaat Bölümü- İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, piyasada gerçekleyen bazı yanlışları gündeme getirerek vatandaşları ve kamuoyunu bilgilendirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Eren, deprem sonrası ilk hasar tespiti ile ikinci hasar tespiti arasındaki doğruluk oranını yüzde 60’ı geçmediğini belirterek, şehirde hasar durumu belirlenemeyen binalar için üniversite öğretim üyeleri olarak görev almaya hazır olduklarını depremin ilk günlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ilettiklerini de ifade etti.

Eren, “Hasarlı binalar ayakta kalmasın, yıkılsın. Ama eğer bina gerçekten az hasarlı ise yıkılmasın. Malatya’da hasar tespitlerde  niyet olarak herhangi bir problem görmedim, ama hasar tespiti ise gerçekten tecrübe istiyor. Bir binanın az, orta veya ağır olduğu kararını almak kolay değil.” dedi.

-“Performans analizi  proje üzerinde değil, binanın mevcut durumu üzerinde yapılır”
 İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren şu açıklamaları yaptı:

 “Hasar tespiti en kritik yer. Sahada şunu görüyorum, bir binaya gidiyorum, işte performans analizi yapılıyor.  Bakıyorum ağır hasarlı. Ağır hasarlı bir binaya teknik olarak performans analizi yapmanın mantığı yok ve çok riskli. Performans analizi yaparken bakacağımız yerler var. Şimdi siz performans analizi sahadaki mevcut bina üzerinde değil de, mevcut proje üzerinden yaptığınız zaman sonuç bambaşka çıkabiliyor. Ama sahadaki gerçek durumları işleyip performans analizi gerçekleştirdiğiniz de binanın gerçek durumu illaki ortaya çıkacaktır.  

 Projeler belediyeden alınıyor; belediyeden alınan projeler aynen programda çizilip onun üzerinde analizler yapılıyor.  Ama biz yerinde yaptığımız ölçümlerde şunu görüyoruz, proje ile yerindeki bina uyuşmuyor. Mesela projesinde perde görünen bir yer, yerinde perde yapılmamış. Ya da projesinde 30x80 olan bir kolon yerinde 30x60 yapılmış. Boyutları değişmiş, ya da eni değişmiş. 

Şimdi analiz proje üzerinden değil, yapının şu anki mevcut ölçüleri üzerinde yapılmalı. Bu çok kritik bir durum, buna dikkat edelim.  Biz bir yapının yerindeki ölçümlerini çizip aktarıyoruz, belediyedeki projeyi değil.   Çünkü artık belediyedeki proje bitti, artık o bizim için yok hükmünde. Yerindeki veriler önemli. Nasıl ki, beton dayanımı C20, ama biz yerinde ölçüyoruz C10 çıkıyor. Nasıl ki demir yerinde eksik atılmışsa biz yerindeki demir miktarını projeye alıyorsak, yerindeki ölçümleri alıp analiz yapmamız lazım. Herkes bunu böyle yapmıyor, yapmalı. Özel firmalar buna çok dikkat etsin.”

-“Analizi yapılan az hasarlı binaların yüzde 70’i için güçlendirme çıktı”
Az hasarlı binalar konusunda vatandaşların kesinlikle sağlam yanılgısına kapılmaması uyarısında da bulunan Eren, “Az hasarlı binalarımız var, hiç kimse bunu konuşmuyor, aslında orada da çok ciddi risk var. Az hasarlı bina demek, depreme göre hasar görmemiş bina demek. Hasar tespitinde biz bir binanın deprem sırasında oluşan hasarına bakarız. Bir binanın bundan sondaki depremlere karşı ne kadar etkin olduğu durumu var.  

Burada da insanlarımıza şunu öneriyoruz; bir şüpheniz varsa mutlaka binanızın performans analizini yaptırın. Binanızın bundan sonraki depremlere karşı durumunu görün. Üniversite olarak şimdiye kadar yapmış olduğumuz analizlerde az hasarlı binaların şu ana kadar yüzde 70’ine güçlendirme çıktı.  Bakın bu çok kritik bir cümle. Beton dayanımı, demir miktarı o binanı güvenliği için yeterli koşullar değildir.  Bir yapının her şeyden önce zemin değerlerinin doğru ölçülmesi gerekiyor.” dedi. 

 malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Akademik personel (6 ay önce)
    Yorumları okudum da gerçekten çok ilginç bir toplumuz. Binaları incelenip istediklerini değil de gerçekleri duyanlar toplanıp akıllarınca eleştiride bulunmuşlar. Bir tanesi demiş ki 2018 den önce yapılan binada tabiki güçlendirme çıkar.. Ne yapacaklar, bina 1978 yönetmeliğine göre yapılmış ise o yıla göre mi analiz edilecek ve güçlendirilecek? Böyle saçma bir mantık olur mu. Her bina mevcut deprem yönetmeliği ne ise ona göre analiz yapılıp güçlendirilir.. Hocanın yazdıklarını bir akademik personel olarak okudum, demiş ki az hasarlı binalarda yapılan analizlerde çoğu binaya güçlendirme çıkmış. Bunda kızacak itiraz edecek ne var anlamak mümkün değil! Bir çalışma yapılmış ve sonuçları paylaşılmış. Var ise aksi bir çalışma elinizde buyurun paylaşın veya bir kaynak gösterin. Ama yok değil mi. Ama bunu da kabul etseniz bu da sıkıntı tabi. Güvenli olmayan bir dairede kendin oturma git kiraya ver, birşey olursa başkasına olsun.. Bu tam bir vicdansızlık!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Analiz yapan firmaların çoğunluğunun anlaştıkları güçlendirme firmaları var. Güçlendirme gerekmediği halde insanların korku ve paniğinden yararlanarak güçlendirme talep ediyorlar. Dürüsçe gerçekleri açıklayan Pr.Dr.Mehmet Ülker hocamız dışında test yapan firmaların Akademik kariyerini etraflıca araştırmak ,sorgulamak gerekiyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • https://malatyahaber.com/haber/son-zamanlarda-yapilan-binalarda-problem-yok Yukarıda ki habere bir bakarmısınız. O reklamını yaptığınız Hocada çok kısa süre önce bizlere yeni binalar sağlam alın diyordu. Güvendik aldık depremde ne olduğunu gördük.. Allah'a havale ediyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kerim (6 ay önce)
    Sayın Hocam, Sizi televizyonda dinlemiştim, çok doğru söylüyorsunuz ama bizde dinleyen kim? Millet mal mülk derdine düşmüş durumda orta hasarlı olan evini az hasara çevirip güçlendirme yapmadan kiraya vermek derdinde. Kendileri oturmayacağı için düşünmüyorlar. Kimsenin umurunda değil.. Rabbim bizleri islah etsin..
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Asım (6 ay önce)
    Bakiniz Malatyamiz 7.5 un uzerinde 2 deprem ve 200 u askin 3.5 artci deprem uzerinde etkilendi bunca depremi kaldiracak bir zemin,bir yapi Turkiyede bir elin parmaklarini gecmez ciddi riskler var insaAllah degerlendirme yapilir
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kaya (6 ay önce)
    2000 yılından önceki binaların sağlamlığı konusnda bir şey diyemiyorum. Lakin özellikle karakavak ve fahri kayahan bölgesindeki ağır hasar verilmiş bazı binaların yıkılışını izledim iş makinaları 2 gün uğraşarak yıktılar . sanırım binalar kullanılbilir durumda iken yıkıldı. yazık günah milli servet kesinlikle iyice incelndikten sonra binaların yıkılmasına karar verilmesi isabetli olurdu. bazı kiiler nerede ise bina yoruldu bahanesiyle tümden MALATYA yı kaldıracaklar.. tabi bazı kesimlerinde işine geliyor. yeni kazançlar yeni paralar millet mağdur olmuş umurlarındamı ...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Rıza (6 ay önce)
    O zaman dediğine bakarsak betonu veren firma olsun belediyeden gelen fenni mesul olan dan tut ta bütün kişilerin cezalandırılması lazım değilmi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Üçkağıt (6 ay önce)
    Devlet devlet olacak ağır hasarlılara satılamaz şerhi koyacak buyrun güçlendirip oturun kendi evinizde diyecek yoksa üç kağıt bitmez.. sözüm hasarı aza çekip başkasına mezar olarak kakalamak isteyen uyanıklara..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (6 ay önce)
    şimdiye kadar neredeydin diye sorarlar adama? bu saatten sonra bu açıklamaların bir kıymeti yok. herkes herşeyi görüyor biliyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • aslanbey (6 ay önce)
    Bu tür üniversite hocaları ve özel yapı denetim firmaları inceledikleri bütün binalara ilk incelemede ne rapor verilirse verilsin "Orta Hasarlı" raporu veriyorlar. Peki neden "Orta Hasar" çünķü Orta hasar demek devamında güçlendirme demek, güçlendirme demek fahiş fiyatlarla çizilen güçlendirme projeleri demek. Bu projeleri de kendileri çiziyorlar. Kaygıları binanın gerçek hasar durumunu ortaya çıkarmak değil. Ne kadar para kazanırım bütün dert bu. Yıkıldı yıkılacak dediğin ağır hasarlı binalara " Merak etmeyin bu bina ağır değil orta hasarlı uzman bit güçlendirme firmasıyla bu binada gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz." dediklerine de ufak tefek çatlaklar olan az hasarlı binalar için de bina sakinlerinin korku ve endişelerini körükleyerek, "Bu bina kesinlikle az hasarlı değil. En iyi ihtimalle orta hasarlı. Güçlendirme yapılmadan oturulmaz" dediklerine de tanık oldum. Onun için bu üniversitelerin, mühendis odalarının, yapı denetim firmalarının meseleye bilimsel yaklaşıyoruz kılıfıyla konuşmalarına pek güvenmeyin.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • çok doğru
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Cumalı (6 ay önce)
    Hasar tesbitini gıda mühendisi yaparsa sonuç bu olur
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (6 ay önce)
    Beton kalitesi maalesef çok düșük çikiyor karot testlerinde
    %96
    %4
    Yanıtla
  • öneri (6 ay önce)
    Zemin handan olur mu? Girye-perdaz olmadan eflâk. Gam-ı alem kibar-ı alemün gamsızlığındandır. Yenişehirli Avni
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Yılmaz (6 ay önce)
    Mehmet Esen Bey, Gölcük depreminden yani 1999 yılından sonra Malatyada inşa edilen binaların yüzde doksanı 2007 Deprem Yönetmeliğine göre göre yapılmıştır.01.01.2019 yılından sonra inşaat ruhsatı alınan binalar 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılmıştır. Siz ve ekibiniz test yaptığınız incelediğiniz binalar 2007 deprem yönetmeliğine göre yapıldığı halde yürürlükte olan 2018 deprem yönetmeliğine göre değerlendirirseniz muhakkak eksiklik çıkacaktır. İncelediğiniz,test yaptığınız binalar beton kalitesi,kolon,kriş,demirler projeye uygun yapıldığı görüldüğü halde RANT ve REKLAM sağlamak için binada eksiklik var demeniz ne kadar etiktir. Siz ve ekibinizin inceleme yaptığı binaları Site sakinleri tekrar Malatyanın dürüst İnşaat Profesörlerine inceleme yaptırdıklarında ekibinizin ne kadar yanlış bilgiler verdiği anlaşılmıştır. Meslek hayatınızın İlk basamaklarında açık ve şeffaf olmanız gerekir.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Malatya (6 ay önce)
    Ne güzel yerinde bir açıklama olmuş...
    %45
    %55
    Yanıtla
  • malatyali (6 ay önce)
    bu durumun pekte iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Eğer binalara güçlendirme çıkartılmasa vatandaşlardan tekrar bir ücret talepleri olmayacak. Ama az hasarlıya da güçlendirme denince, orta hasarada güçlendirme denince bu güçlendirme yapacak/ danışmanlık verecekler bu işten maddi kazanç elde edecekler. Az hasarın %70ine güçlendirme dedin mi malatya da güçlendirme yapılmayacak kaç bina kalıyor sadece toki vs herhalde malatyanın tümünü güçlendirelim istiyorlar anlaşılan. ya da orta hasarlı 2000 yılı öncesi yapılmış ne bileyim kirişte-kolonda beton bütünlüğü bozulmuş, beton kalitesi düşük olduğu görünen ağır hasar kabul edip yeniden yapmanın daha mantıklı olacağı binayada güçlendirelim dersen bu işte vatandaş değilde doldurulmak istenen cepler var gibi görünüyor. bu işten bu güçlendirme yapacak firmalar inanılmaz kazanacak anlaşılan yeni müteaahitlerimiz hayırlı olsun
    %77
    %23
    Yanıtla
  • melike yildirim (6 ay önce)malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    ağır hasarlı binalar güçlendirilmez bu bir.. az hasarlı binalardan başvurup analizi yapılanlardan %70 i diyor,kalan tüm az hasarlılar demiyor bu iki...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (6 ay önce)
    Malatyalılar Allah a emanet yazik gerçekten bir dahaki depremde sanırım Malatya da yaşayan kalmaz bu gidişle belediye başkanları zaten iş bilmez adam cılık yaparak şehri yönetiyorlar 3 belediye başkanı da Adıyamanlı Malatyalılar in bir çoğu kendi memleketini işsizlik ve ikinci sınıf insan muamelesi sen terk etti şimdide şehir nüfusu doğu dan gelenler ve Suriyeli Afgan mülteci kere teslim yazıklar olsun
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Öğretmen (6 ay önce)
    sayın hocam sizin ve diğer üniversiteden binalara getirilien hocaların yüzde yüzü orta ve ağır hasarlı ninaların neredeyse hepsine "binanız çok sağlam girin oturun.böyle saçmalıkmı olur....dediler."Şimdi sizde bırakın ağır ve orta hasarları az hasarlı binalara mutlaka güçlendirme yapılmalı diyorsunuz.ilginç değilmi...Ama şunu gördüm bazıları zemin analizi,etütü ...vb işlerle iyi para kazandı.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yoruyorsunuz (6 ay önce)
    Performans analizi demek zaten bunuda kapsamıyor.yani binanin belediyede dosyasındaki bilgilerle gerçek te olaninda aynı zamanda doğruluğunu tespiti degilmi? Bir cok kriter var performans analizi için biz haftalarca sonucu bekledik süreci takip ettik bilgilendirildi öyle dosya üzerinde performans analizi yapılıyormuş gibi izlenim verilmiş yazık millete yeter artık endişe şüphe korku içine dusurulmeyelim.oyle kağıt üstünde bilgilerle analiz yapanlar varsa yetkilere iletin yoksa vatandaşı uyarayim derken endiseyide artirmayin.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Polat (6 ay önce)
    Sayın hoca bizim sitemizede analiz yaptı. Sözleşmeden önce söylediği birçok şeyi yapmadı. Haram olsun. Piyasa firmalarına güven olmaz dedik üniversite hepsinden beter çıktı.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sureci takip icin belirlenen Yapip denetim her detaya dikkat ediyor kanunen performan analiz kriterlerinin her şartını yerine getirmek zorundalar.kendi gorev alanları dışında ise bahçe,çatı ve.. onu zaten yapmasınlar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Akademik personel (6 ay önce)Polat isimli kullanıcı yorumuna
    Kesin raporun sonucu istediğiniz gibi olmamıştır, gel buraya karalama çalışmasında bulun. Gidip resmi yolla itirazda bulunsaydınız haklı iseniz, ama haksız olunca burada karalama yapmak kolay geliyor tabi :) Umarım komşularınız o kadar yüksek binalarda oturacaklar, sizin bu basit zihniyetinizden dolayı riske girmezler. Allah akıl fikir versin bu zihniyete!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Bizim binamız 3 sefer incelendi ağır hasar. Bina pert olmuş ağırdan da ağır ensesi kalınlar adına birden fazla daire tapusu olanlar dükkan sahipleri koşuyorlar Üniversitelere koşuyorlar Mahkemelere paralı ücretli raporlar almaya nedeni devlet bir tane daire veriyormuş bina yıkılsa çökse sorumluluk da yok. Bizde aynı durumdayız. Üniversitelere güvenmiyorum. Sanki sahada görevli mühendisleri bu Üniversiteler mezun etmemiş.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Memet hangi site sizinki yükakındamısız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İnşallah çevre şehircilik sesimi duyar (6 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Bizde aynı durumdayız bina ağır hasarlı daire sahipleri üçe ayrılmış yıkılmasın.yıkılsın birde sessiz kalanlar. bir birimize düştük. bu tür binalardaki yıkılmasını isteyenlere aynı muhitte yer gösterilerek yerinde dönüşümle hak sahibi yapın güclendirmeyi isteyen den ilerde oluşabilecek olumsuzluklara karşı noterden belge alın dava acmayacaklarına dair. Bırakın güçlendirsinler herkesin gönlü rahat olur. Böylece süre uzamaz mahkemelerinde iş yükü azalır.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • İstedikleri kadar kossunlar universitendende ağır binaya orta hasar raporunu paraylada alamazlar.sizlerde emin gibi yazıp kurumları zan altında bırakmayın.onlarca lüks yapı tüm itirazlara rağmen ağırda kaldi.
    %38
    %62
    Yanıtla