SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Arslantepe İçin Çalışmalar Sürüyor'

0
Güncellendi - 2018-11-22 05:45:31
'Arslantepe İçin Çalışmalar Sürüyor'
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ve ilgili kurumlarının 2019 yılı bütçesinin sunumunu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde yaşanan olumsuzlukların devletin gayreti ve sektörün özverili çabalarıyla geride kaldığını vurguladı. Ersoy, Malatya- Arslantepe Arkeolojik Alanı'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Ersoy, "Türkiye'yi dünya turizminin merkezi haline getirmek, ülkemize gelen misafirlerimizin her birini gönüllü turizm elçisi olarak uğurlamak tamamıyla bizim elimizdedir. Önümüzdeki dönem kamu, özel sektör ve halkımızla birlikte turizmde yepyeni bir 'Türkiye öyküsü' yazacağız." ifadelerini kullandı.

Turizmde pazar payını artırmak ve Türkiye için en doğru algıyı oluşturmak açısından tanıtma faaliyetlerinin önemine dikkati çeken Ersoy, "Turizmde Türkiye markasının yeniden yapılandırılması hususu 2019 tanıtım faaliyetlerimizin odak noktası olacaktır. Teknolojiyi en etkin şekilde kullanıp, yeni iletişim araçlarını da daha dikkate alarak veriye dayalı bir yeni tanıtım stratejisi uygulayacağız." dedi.

Ersoy, 4 yıl önce global düzeyde başlatılan "Turkey Home" kampanyası çerçevesinde kurgulanan algı yönetimi stratejisinin bu yıl da çeşitlendirilerek sürdürüldüğünü aktararak, kampanya kapsamında sosyal medya takipçi sayısının 7 milyona ulaştığını ve Türkiye'nin bu sayıyla dünyada dijital/sosyal platformlarda turizm tanıtımı yapan organizasyonlar arasında 4. sıraya yerleştiğini bildirdi.

Turizm meslek liselerine "kolej" statüsü

Bakan Ersoy, 2018 "Troya Yılı" kapsamında yürütülen çalışmalara da değinerek, "deniz-kum-güneş" tanıtım stratejisi yanında inanç, sağlık, gastronomi, kongre, kış, golf, spor ve yayla turizmi gibi diğer alanlardaki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek turizm faaliyetlerini Türkiye'nin diğer bölgelerine yayacaklarını anlattı.

Kapadokya'da artan kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, bölgenin eşsiz doğal zenginliklerini korumak amacıyla "alan yönetimi başkanlığı" sistemini oluşturacaklarını anımsatan Ersoy, Kapadokya'nın hayati bir önemi olduğunu, bölge insanın da Bakanlıktan bunu öncelikli olarak talep ettiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığıyla sektörün ihtiyaçlarını dikkate alan bir eğitim modeli oluşturduklarını hatırlatan Ersoy, iki Bakanlık arasında imzalanan protokol kapsamında, turizm meslek liselerinin sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek ve bu alandaki nitelikli insan gücünü yetiştirecek şekilde yapılandırıldığını kaydetti.

Ersoy, gelecek dönem itibarıyla seçilen 10 pilot turizm meslek lisesinin kolej statüsüne getirileceğini ve bunun her yıl artacağını belirterek, "Hazırlık artı 4 sene lise eğitimi alacaklar. Hazırlıkta İngilizce, lise 1'den itibaren Rusça eğitimini mecburi tutuyoruz. Lise 2'den itibaren Almanca, Fransızca, Arapça ve Çinceden herhangi birini seçmeli olarak eğitime dahil ediyoruz. Lise 1'den itibaren de müfredatın İngilizce görülmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

Öğrencilerin 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerini anlaşmalı otellerde göreceğini anlatan Ersoy, öğrencilerin öğretmenleriyle eğitimlerine uygulamalı olarak otellerde devam edeceğini, hazırlık sınıfından itibaren de bu çerçevede maaş almaya başlayacaklarını dile getirdi.

Kazı çalışmaları 12 aya yayılacak

Ersoy, kazı çalışmalarını turizm açısından da önem arz eden bölgelerde, iklim koşullarını da dikkate alarak 12 aya yaymayı hedeflediklerini dile getirerek, bu kapsamda önümüzdeki dönemden itibaren üniversitelerle daha etkin iş birliğine gidileceğini, öncelikle 20'ye yakın kazı alanında öğrencilerin arkeoloji - sanat tarihi gibi alan derslerini uygulamalı olarak görmelerinin sağlanacağını aktardı.

Bu kapsamda kazı başkanları ve üniversite rektörlerini bakanlığa davet ettiklerini belirten Ersoy, "Üniversitedeki kazıyla ilgili dersin müfredatını kazı yerinde görecekler. Eğer 12 ay bizimle çalışma ve bölgenin de desteğini almayı kabul ediyorlarsa il özel idareleri ve bölge teşkilatlarının, biz de Bakanlık olarak onlara daha fazla bütçe ayıracağız, 12 ay boyunca bir ödeme yapacağız. Böylelikle kazı yerlerinin süresini bütün yıla yaymış olacağız. Bu da çok hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlayacak kazı bölgelerinin." diye konuştu.

İlk etapta 20'ye yakın kazı bölgesini hedeflediklerini ve başarılı olması halinde bunların sayısını artıracaklarını anlatan Ersoy, "Birkaç sene içerisinde bu kazı yerlerinin belli bir oranda kazılması sağlanacağı için buralara gişe konması da gündeme gelecek. Gişeler konduktan sonra bu gişe gelirlerinden elde edilen ilave gelirlerle kazıları daha iyi sübvanse etmeye başlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Arslantepe'nin Dünya Miras Listesine alınması..

Dünya Geçici Miras Listesi'ndeki varlık sayısının 2018'de 7 alanın daha eklenmesiyle 77'ye yükseldiğine dikkati çeken Ersoy, "2019'da ise Bolu Mudurnu Tarihi Ahi Kenti ile Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı'nın da Dünya Miras Listesine alınmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

Ersoy, Bakanlık olarak kültür varlıklarını korumak ve yaşatmak amaçlı çalışmaların bakım ve onarım bağlamında, ülke sınırları dışında kalan ata yadigarı taşınmaz kültür varlıkları için de sürdürüldüğünü vurguladı.

Gezen sergilere gastronomi de eklendi

Ayrıca gezen sergiler vasıtasıyla yapılan tanıtım etkinliklerine zengin Türk mutfağının örnekleriyle bezenmiş gastronomik değerleri de eklediklerini ifade eden Ersoy, "Konaklama gelirimizin yaklaşık yarısı kadar yeme içme geliri var Türkiye'de. Burada birinci hedefimiz gastronomide bu oranı konaklama tutarıyla aynı oranlara getirmek." ifadelerini kullandı.

28 Millet Kıraathanesi hizmete sokuldu

Kütüphanelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ersoy, "Kütüphanelerimizin bazıları, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da dile getirdiği gibi, Millet Kıraathanesi anlayışı ile hizmet vermeye başlamıştır. Hali hazırda 28 Millet Kıraathanesi hizmete sokulmuş olup, bu sayının sene sonuna kadar 30’a çıkartılması planlanmaktadır." dedi.

Bakanlık olarak halk kütüphanesi hizmetlerini e-Devlet Kapısı'na taşıdıklarını da belirten Ersoy, e-Devlet Kapısı'na entegrasyonun sağlanmasının ardından hizmetlerden sadece 10 günde 90 binin üzerinde vatandaşın yararlandığını söyledi.

Bu kapsamda yeni açılacak kütüphanelere ilişkin de bilgi veren Ersoy, kütüphanecilik hizmetlerini sadece yerleşik halk kütüphaneleri ile sınırlandırmadıklarını, hasta, engelli, eve bağımlı gruplar ile hapishane, hastane, huzur evleri ve yetiştirme yurtlarındaki kısıtlı gruplara da 53 gezici kütüphane aracı ile hizmet götürüldüğünü vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin el yazması eserler bakımından zengin koleksiyonlara sahip nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, "2018'de bin 324 adet yazma eser satın alınmıştır. Ayrıca bin 458 adet eser bağış, 7 bin 441 adet eser ise devir yoluyla kütüphane koleksiyonlarına eklenmiştir." dedi.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız