SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere İstanbul'dan Samsun'a gelişinin 88. yıldönümü ile Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Malatya'da da Cumartesi günü törenlerle kutlanacak.

İLK TÖREN ATATÜRK ANITINDA..
19 Mayıs Cumartesi sabahı ilk tören 09.00'da Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilecek. Anıta çelenk sunulması, saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilecek.

İNÖNÜ STADI'NDA..
İnönü Stadı'ndaki kutlama törenleri 10.00'da Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanının, öğrenciler ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak. Daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilecek, ardından Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut bir konuşma yapacak. Öğrencilerin konuşma ve şiirlerinden sonra "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi" ve "Gençliğin Ata'ya Cevabı" okunacak. 2. Ordu Bandosu eşliğinde "Gençlik Marşı"nın söylenmesinin ardından tören geçişi yapılacak.

Ardından saha içi ve Maraton Tribünü fon gösterileri gerçekleştirilecek.

Saha içi gösterileri; İnönü Üniversitesi, Polis Meslek Yüksek Okulu ile Atatürk Kız, Malatya, Hacı Ahmet Akıncı, Hüseyin Kölük Anadolu Ticaret Meslek, Gazi, Kubilay, Cumhuriyet, Sümer, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal, İmam Hatip, Kız Meslek ve Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yapılacak.

Maraton tribününde ise; Anadolu, Fatih, Turgut Özal Liseleri ile Atatürk, 30 Ağustos, Vakıfbank, Barbaros, Türkiyem, Kazım Karabekir, Derme, Yahya Kemal Beyatlı ve Gazi İlköğretim Okulu öğrencileri fon gösterilerini gerçekleştirilecek.,

Gösterilerde; Uyanış ve Özgürlük, Bağımsızlık Sevinci, And İçtik Atam İzindeyiz, Anadolu Çiçekleri, El Ele Gönül Gönüle tabloları sahnelenecek.

Staddaki törenlerin tamamlanmasından sonra öğleden sonra 15.00'de belediye önünde Mehter Takımı gösterisi yapılacak.

19 Mayıs günü hava yağışlı olduğu takdirde anıt önündeki törenin yapılacağı, ancak alanın uygun olmaması halinde staddaki törenin resmi geçit, saha içi ve fon gösterilerinin ilk tatil gününe erteleneceği, günün anlam ve önemine uygun diğer faaliyetlerin ise Atatürk Spor Salonu'nda yapılacağı belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI..
Belediye Başkanı Cemal Akın da, bayram dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan ve bizim için ayrı önem ve anlam taşıyan 19 Mayıs 1919'un, 88'inci yıldönümünü kutlamanın sevinç, mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.

Umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir' diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuştur.

Bu başlangıç ile birlikte milletimiz, esaret altında yaşanamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın hiçbir zaman işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.

19 Mayıs 1919; bağımsızlık destanımızın başlangıcı, Kurtuluş Savaşı; bağımsızlık destanımızın adı, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de; bağımsızlık destanımızı yaşatan milletin kalbi olmuştur.

Temelleri yine o tarihlerde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "milli egemenlik" ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanarak, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.

Dün olduğu gibi bugün de millet iradesi, vazgeçilmez güç kaynağımızdır. Bunun yaşatılması için öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği gençler olmak üzere hepimize büyük görevler düşmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, başta gençlerimiz olmak üzere bütün hemşerilerimin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum."

TUNÇDEMİR'İN AÇIKLAMASI..
Öte yandan, Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle şu açıklamayı yaptı:

" Bir ulusun tarihin de belli başlı tarihler vardır ki tüm tarihlerin önünde yer alır. Diğer tarihlere öncülük eder. 19 mayıs 1919 tarihi de, bir ulusun binlerce yıllık vatanından eylemli olarak çıkarılma harekatına karşı başkaldırının tarihidir, bu tarih,bu mücadele imkansızı başarmış bir ulusun üyelerinin teba anlayışından kurtulup ulus olma mücadelesinin başlangıcı da sayılabilir.

Bu günlerde hala 19 Mayıs 1919 un anlamını kavrayamayan, küreselleşme ve globalleşen dünyanın bir parçası olmanın tutsak olmak anlamına geldiğini tarihsel süreçleri okuyamayanları, 19 Mayıs 1919 un genel manzarası ile bir kez daha hatırlatıyoruz.

Osmanlı Devleti bir yandan topraklarını kaybetmiş öbür yandan da kapitülasyonlar yoluyla ekonomisini sanayileşmiş ülkelere teslim etmiş, pazarları yabancıların ellerine geçmiştir.19.yüzyılın başından itibaren uygulana gelen denge politikaları işe yaramamış, Osmanlı devleti’nin sürekli toprakları küçülmüş, dış borçları da büyümüştür. Osmanlı Devleti II.Abdülhamit iktidarının başında 1882 yılında ünlü Muharrem Kararnamesi ile iflasını dünyaya duyurmuş alacaklı devletler Duyunu Umumiye İdaresi’ni (Genel Borçlar İdaresi) kurmuşlar ve devlet içinde devlet olarak Osmanlı Devletini yönetir hale gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nin son yüzelli yılından ders alan Kuvayı Milliyeciler Kurtuluş Savaşını bu tarihte başlatmış ve kısa zamanda ayakları üzerinde duran bir devlet kurmuşlardır.. Yeni Türk Devleti bir yandan Osmanlı Devleti’nin borçlarını ödemiş bir yandan da çağdaş bir ulus olma adımlarını atmıştır

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı; bugünlere gelmemizi sağlayan bağımsızlık hareketinin sembolü olmuştur. Bütün ülkeye egemen olan umutsuzluğu umuda, korku ve yılgınlığı direngenliğe dönüştürmüş, “Yüreklere ve kafalara kurtuluşun tohumlarını ekmiştir." 19 MAYIS, İnsanın kendi gücüne inanması, insan güçleri arasında dayanışmanın yaratılması, yani halk kaynağına inilmesidir.

Bu açıdan bakarsak, ulusal bağımsızlık savaşımız ve onu izleyen yıllarda halk içinde halkla birlikteliğin tohumları, 19 Mayıs şafağında atılmıştır.

İşte bunun içindir ki, 19 Mayıs yalnızca bir savaşın kronolojisinde ilk halka değildir. Bu savaşın getirdiği ulusal dayanışma, ulusal onur, tam bağımsızlık gibi, temel kavramların da doğuş ve çıkış noktasıdır. Kurtuluşa giden yol, özgürlük gibi, bağımsızlık gibi, insan onuru gibi temel değerlerin toprağından geçer. İşte 19 Mayıs, bir bakıma bu temel değerlerin ekildiği topraktır; dahası, bunları kendi ulusal eylemimiz içinde doğuran bir atılımdır.

Her geçen yıl bizleri, O’nu anmaktan ileri bir duruma getiriyor. Anma, yerini aramaya, neredesin demeye bırakıyor. O’nun kazandırdıklarının tek , tek elden gittiği, bu sürecin hızlandığı bir dönemde, her 19 Mayıs bir hesaplaşma, daha doğrusu, 19 Mayıs Şafağının yaratıcısı Mustafa Kemal Atatürk`e bir hesap verme günü olması gerekmektedir. Gelin hesaplaşmaya başlayalım. Hesaplaşabilmek için önce Atatürk’ün kazandırdıklarını ortaya koyalım.

O’na, “19 Mayıs`la getirmeye çalıştığın, insanımızı kulluktan kurtarıp kendi aklını kullanan özgür yurttaşlar katına çıkarma eylemin”, bugün de sürüyor, diyebilir miyiz?

O` na, 19 Mayıs`la bizlere gösterdiğin gerçek yol, yani “ İnsan yaşamında, en gerçek yol gösterici, bilimdir“ düşüncesi, bugün de geçerliliğini koruyor, diyebilir miyiz?

O`na, 19 Mayıs eyleminle, bize armağan ettiğin “Tam bağımsız Türkiye ülküsü“ bugün de canlılığını sürdürüyor, diyebilir miyiz?

Yeniden doğuş ve kurtuluş şafağı olarak nitelediğimiz, 19 Mayıs'ın anlamını kavrama, 88 yıl öncesinin tarihsel ve toplumsal koşullarını anımsamayı gerektirir.

Bugünün gençlere bayram olarak armağan edilmesi, Ulusumuzun gençlere verdiği değerin önemli bir göstergesidir.

Büyük Atatürk'ün "Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum" sözleri, sizlere ne kadar güvendiğini en iyi biçimde ortaya koymaktadır.

Türk Ulusu'nun her zaman onuruyla yaşama kararlılığının tarihsel simgelerinden olan Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Yüce Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve gönül borcuyla anıyoruz."

ESOB BAŞKANI: "BAYRAK ASIN"
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB)Başkanı Şevket Keskin. “19 Mayıs 1919 ruhu bizde devam etmektedir, edecektir” dedi.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin şu ifadeleri kaydetti:

“Bugün Türk milleti için dönüm noktası olan Samsun’da atılan ilk adımın 88. yıl dönümüdür. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’le başlayan süreç, umutsuzluk, yoksulluk, yılgınlık içinde ve hareketsiz kalmış millet varlığına olan inancın ifadesi ve milli onurun dirilişidir. 19 Mayıs 1919; Türk milletinin tarihinin yeniden yazılması ve de milletin egemenliğine giden yolun başlangıcı konumundadır. Bu yola giden ruh milletimizin yüreğinde ki tazeliğini bugünde korumaktadır. 19 Mayıs 1919 ruhu bizde devam etmektedir, edecektir.”

Keskin, “Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere herkes işyeri ve evini balkonuna Türk Bayrağımızı asmalıdır” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız