SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Baro Avukat Görevlendirmeyi Durdurdu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu da, CMK kapsamında müdafi- vekil olarak görev yapan avukatlara ödenecek ücretlerin usul ve esaslarının Anayasa ve yasalara uygun hale getirilinceye kadar, 13 Mart saat 16.00'dan itibaren bu kapsamdaki avukat görevlendirmelerinin durdurulması kararı alındığını açıkladı.

Baronun bu konuya ilişkin yönetim kurulu kararı almasının ardından başkan yardımcısı Avukat Eyüp Kutlubay, şu açıklamayı yaptı:

"19/12/2006 tarihinde yürürlüğe giren 5560 sayılı Yasa ile CMK kapsamında zorunlu müdafi-vekil görevlendirilmesi sistemi daraltılmış, Baroları ve Türkiye Barolar Birliği’nin devreden çıkaran, savunma bağımsızlığına aykırı önemli değişiklikler yapılmıştır.

5560 Sayılı Yasaya ilişkin “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” de 2 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Baromuzun, diğer Baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin görüş, düşünce ve istekleri yok sayılarak, Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelik; “Savunmanın Bağımsızlığı” ilkesini anlamsız kılacak, yargı organını oluşturan: İddia, Savunma, Karar üçlüsü arasında ast üst anlayışının doğmasına yol açacak düzenlemeler içermektedir. Yönetmelikle müdafi-vekil ücreti ödemelerinin Hakim ve Savcı tarafından düzenlenecek sarf belgesine bağlanması; Hakim ve Savcıyı “Avukatın İta Amiri durumuna getiren”, Hakim ve Savcıyı avukatın ücretini takdir mercii gibi hareket etmesini sağlayan, zorunlu müdafiliği-vekilliği “Devlet Avukatlığına” indirgeyen bir anlayışın ürünüdür. Bunun Baromuzca kabulü mümkün değildir.

“Bağımsız savunma” bağımsız yargının vazgeçilmez unsurudur. Hukukun üstünlüğünü amaç edinen Hukuk Devletinde savunmanın(avukatların) yok sayılması düşünülemez.

Diğer yandan zorunlu müdafilik-vekillik hizmeti, adeta angaryaya dönüştürülmüştür. Meslektaşlarımız yaklaşık 11 aydır hizmetlerinin ücretini alamamalarına rağmen fedakârca, yol ve yargılama giderlerini de kendileri karşılamak suretiyle bu hizmeti devam ettirmişlerdir. Bu aşamadan sonra meslektaşlarımızın görev yapması fiilen ve hukuken imkânsız hale gelmiştir.

Angaryaya dönüşen ve savunma bağımsızlığını ortadan kaldıran düzenlemeler karşısında; CMK kapsamında müdafi-vekil görevlendirmelerinde görev yapan avukatlarımız, bu kapsamda görev yapmak istemediklerini Baromuz Yönetim Kurulu’na bildirmişlerdir.

Bu nedenlerle, Malatya Barosu Yönetim Kurulu, 13/03/2007 tarihli toplantısında; Ceza Muhakemesi Kanunu ile Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleriyle ilgili Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Hükümleri Anayasaya ve Yasalara uygun hale getirilinceye kadar Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında müdafi-vekil görevlendirmesinin durdurulmasına karar vermiş, 13/03/2007 tarih ve saat 16:00 itibariyle de bunu uygulamaya başlamıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız