SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir Bardak Çay Fiyatına 3 Kilo Kayısı!"

0
Güncellendi - 2019-07-02 05:23:14
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz, meyve suyu fabrikalarının konsantre kayısıyı 50 kuruşa almalarına sert tepki gösterdi. Kayısı üreticisine yetim muamelesi yapıldığını dile getiren Kiraz, yetkililere bu konuda biran önce önlem almaları konuda çağrıda bulundu.

Kayısı da hasat döneminin başlamasıyla birlikte meyve suyu için yaş kayısı alımlarında firmaların üreticilere düşük fiyat vermesine tepki gösteren CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, kayısı üreticilerini ziyaret ederek yaşanan sorunu gündeme getirdi.

Meyve suyu firmalarına verilecek olan kayısının fiyatının şuan da 50 kuruş olarak belirlenmiş olduğunu dile getiren Kiraz, “Bu durum, bu yıl kayısının da değerini bulmayacağını çok net şekilde gösteriyor” dedi. Üreticilere konsantre kayısı için kilo başı önerilen 50 kuruşun komik bir rakam olduğunu dile getiren Kiraz, “Burada kasayı alıp bahçemize gidiyoruz ve kayısı toplayıp geri buraya getirdiğimiz zaman 50 kuruş alıyorlar bizden. 50 kuruş demek aslında çok komik bir rakam. Arkadaşlarda ifade ettiler şuan da çay ocağına gidip bir çay içsen bir buçuk lira. Dolayısıyla kayısı üreticisi sadece bir çay içebilmek için 3 kilo kayısı getirip burada satmak zorunda.” şeklinde konuştu.

“Kayısı için bir devlet politikası gerekiyor” 

Bu durumun kayısı üreticileri açısından asla kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Kiraz, “Çiftçiler bu isyanını yetkililere ilettiklerinde kendilerine çözüm önerisini getirin diyorlar. Çiftçilerin çözüm önerisi var ama bunu çözecek olan elbette ki yetkililer. Dolayısıyla biz bu önerileri her yıl tekrarladık” ifadelerine yer verdi.

Kayısı üreticileri için önceden de dile getirdikleri çözüm önerilerini ifade eden Kiraz, şunları söyledi:

“Kayısı için bir devlet politikası gerekiyor. Bunun içinde çözüm basit. Çözüm şu ki, onunla birlikte kayısının sorununu çözmüş olacağız. Birincisi hep söylüyoruz ve dile getiriyoruz alan bazlı destek. Dolayısıyla çiftçiye alan bazlı destek verildiğinde çünkü birçok ürüne veriliyor fındık, üzüme, çaya ve daha çok ürüne veriliyor ama kayısı üreticisine gelince üvey evlat muamelesi görüyor. Kayısı üreticisine alan bazlı destek verildiğinde bu sorun önemli ölçüde çözülmüş olacak. İkinci önerimiz şu, taban fiyat çiftçi ürettiğinde kaça satacağını bilecek ve buna göre üretecek. Ama kayısı çiftçisi üretiyor masrafını yapıyor, ilacını üretiyor, gübresini, işçisini her şeyi yapıyor daha sonradan kayısı satış aşamasına geldiğinde bir bakıyor ki 50 kuruş. Bu çiftçi bunun altından nasıl kalksın. Önceden bir taban fiyat olsa ve o taban fiyatına göre programını yapsa çiftçi bu sorunlarla karşı karşıya kalmayacak. Temel iki noktadan hareketle bir devlet politikası ile kayısı sorununu çiftçi sorununu çözebiliriz. Bunu çözmüyoruz her yıl çiftçi maalesef bu durumla karşılaşıyor.”

“Kayısı çiftçinin umudu ama bu konuda çiftçiye yetim muamelesi yapıyorlar.” 

Malatya’da çiftçilerin büyük bölümünün kayısı ile geçindiğini de belirten Kiraz, “Kayısı üreticisi gözünden sakınıyor kayısısını. Neden? Çünkü kayısı çiftçinin her şeyi, umudu, yarını ve geleceğidir. Her şeyi kayısıya bağlı. Malatya’da birçok kişinin maalesef bu kayısı ile geçimini sağlamak durumunda. Malatya da birçok kişinin geçirmek zorunda olduğu bu kayısı her yıl Malatya’nın vicdanında ciddi yaralar açıyor. Çünkü çiftçi şubat aylarından başlıyor yanmaya karşı dona karşı birçok stres yaşayarak bunu yetiştiriyor ve fiyat konusunda da ayrı stresle karşılaşıyor. Aynı zamanda son dönemlerde TARSİM den kaynaklı çok sorunlar var. Bundan kaynaklı çok şeyi dile getirdik defalarca söyledik yine kayısıya üvey evlat muamelesi yapmaya devam ediyor. Bu üvey evlat muamelesi ile çiftçi uzaklaşıyor ve TARSİM’ e sigorta yaptıramıyor çünkü cebinde parası yok” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • hasan tatar (4 yıl önce)
    aslında kilosu 10 kuruş olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdinç Hakverdi (4 yıl önce)
    Güzel hemşehrilerimiz bir araya gelip sesinizi cikarmazsaniz ancak buradan yazar durursunuz. Eminim Malatya'da 1 ay köylü malını götürüp satmasin bak o zaman fiyatlara. Şimdi diyeceksiniz ki satmazsak o masrafları nasıl çıkaracağız. Canım memleketimde bir tek kayisiya endeksli tarım var. Ek kardeşim başka şeyler. Bu topraklarda hemen hemen her şey yetişiyor. Çıkarın sesinizi artık uyumayin. Yok duy sesimizi milletvekili , yok nerde bu hükümet derseniz sadece ettiğiniz sistemle kalırsınız. Allah herkesin rızkına kefil. Kimse acından ölmez. Ama emeğinin karşılığını almak istiyorsan o zaman durrrrr diyeceksin. Öyle kuru kuru söylem ile işler yürümüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    İptal edin meyve suyu yapanların ruhsatlarını. Ne halleri varsa görsünler!
    0
    0
    Yanıtla
  • KIRICI (4 yıl önce)
    SAYIN Enver KİRAZ 5 tl den toplasın ağacın dibine dökülen kayısıyı
    0
    0
    Yanıtla
  • Dogru fiyat 5 tl. Teşekkürler Kırıcı bey. Sen alaya alabilirsin ama maalesef kayısının döküleni 5 tl olmalıdır. Iğdır Kayısısı orada. İşine gelmiyorsa sana ve senin gibi Şam meşreplilere alternatif kayısı çok. Yerseniz buyrun.. Meyva suyunuzu Iğdır dan temin edin öyleyse. Kayısı dan meyva suyu yapmaya mecbur da değilsiniz. Kısacası bence Malatya kaysısının dökülmüşü 5 tl, islimlisi 22 tl dir. Jönlerin bir türlü açıklamak istemedikleri MALATYA KAYISIMIZIN İSLİMLİ KURU KAYISI TABAN FİYATI 22 TL OLMALIDIR. Var mı itirazı olan ? Hesap ortada. Maliyet belli. Çiftci dökülen Kayısıyı tosunlarina vitamin ve kalori desteği olarak verse hayvanlarinda günlük ağırlık artışı rekoru kırar. Bu konuda bilimsel çalışmalar devam ediyormuş zaten. Yakında açıklanır hepiniz okursunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat turcan (4 yıl önce)
    Malatyada sayet kayisi nin degerini bulmasi icin mucadele etmeyen bir siyaserci varsa derhal istifa etsin bir dunya bu kayisiyi aliyor ve bizde tas kayip kayisi birligi yediler fisko birlik karadenizde şaha kalkti chp ak parti kim olursa olsun halk icin ciftci icin mucadele etmiyorsa yaziklar olsun bu milletin oyu ile sefa surenlere ak oarti meclis uyesi MURAT 3 ben saygilar tvittir dan takip edebilirsiniz beni yolum dogru yoludur kimin hosuna giderse
    0
    0
    Yanıtla
  • KÖYLÜ (4 yıl önce)
    kayısı malatya için bir milli meseledir bunun için partinin pırtının pek önemi yok önemli olan olayı iyi algılamak doğru algılamaktır yapılan açıklamaları gördüğümüzde esas meselenin anlaşılmadığını görüyoruz . burada esas mesele malatya kayısısının tarım kredi kooperetifleri eliyle meyve suyu fabrikalarına peşkeş çekilmesidir. Malatya da şu an 50 kuruş fiyatı belirliyen tarım kredi kooperetifleridir yani devlet destekli çiftçiye yardımcı olması gereken bir kuruluştur.Burada tüm malatya milletvekillerine seslenmek istiyorum kayısı malatyanın bekasıdır bunun için hepinizi göreve cağırıyoruz çiftçiye yardımcı olması gerekirken çiftçinin alın terini meyve suyu holdinglerine peşkeş çeken tarım kredi kooperetif lerine kaysının üzerindeki bu karanlık elin geri çekilmesi için beraber mücadele edip tarım kredilerinin bu alımdan bir an önce vaz geçirmesi lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    meyve suyuna kimse kayısı vermesin gidip neyden meyve suyu yaparsa yapsınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Çiftçiler biraraya gelerek kooperatifleşme olmadığı sürece tüccarın insafına kalırlar. Tek çare kooperatifleşme.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (4 yıl önce)
    kayısıcı tembel kardeşim gelsin benim malımı alsın..kimse kendi ürünümü paketleyem satam demiyor 3 kuruşua başkasına veriyor.Güzelce kurut paketle koy internete facebooka bak nasıl satılıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Çiftçiyi Dilenci ye çevirdiniz. CHP nin de çözümü buymuş. Alan bazlı destek neyi çözecek? Önce Benim ürünüme dogru durüst bir taban fiyat belirle. Ben Dilenci değilim kardeşim. Üç tane ensesindeyim kalının insafına terketme taban fiyatı. Her sene aynı hikaye. Fukara ya destek... Ne bu yahu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Bulmuşlar kuzu gibi çiftçiyi vurup dönderiler. Taban fiyatını et için süt için hemencecik belirleyenler, kayısı işçisinin yevmiyesini 1 ay önce söyleyenler kayısının fiyatını niye soyleyemezler? Sıra kayısının taban fiyatına gelince DUT YEMİŞ BÜLBÜL olurlar. De hade.... Kayısının taban fiyatı şudur deyinsene ... Aslan parçaları. .. Niye Sesiniz çıkmıyor? Elektrik parası geçen yıla göre %80 arttı. Geçen yıl ayda 800 tl elektrik parası verirdim. Bu yıl 1400 tl geldi. Bahçe aynı bahçe...Kayısı taban fiyatını hesaplamak çok kolay değil mi? Hadi yigitler hadi . Nazlanmayin. Yapın bir hesap . Açıklayın kayısı taban fiyatını bu dert bitsin. Eğer o dert sizde varsa? O dert sizde yok...Belli... Boşuna Ötüp durmayın. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • necdet (4 yıl önce)
    1 bardak çay 6 liramı kim satıyormuş 1 bardak çayı 6 liraya kaysının kilosu 6 lira yoksa 100 tl mi olması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • git awmlere kafelere görürsün kaç lira çay işçi kahvelerindeki mahlle kahvelerindeki çaydan bahsetmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)necdet isimli kullanıcı yorumuna
    haberi okumadığın nasıl belli bir bardak çay çay ocağında 1.5 tl hurda meyve suyu kayısısıda kilosunu 50 kuruşa alıyorlar bunu demek istiyorlar allah seni ıslah etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (4 yıl önce)necdet isimli kullanıcı yorumuna
    8 Yıllık eğitimin yetersiz olduğunu ispat etmek ve temel eğitimin bazıları için 40 yıla çıkması gerektiği konusunda gönüllü desteğiniz için size teşekkürü bir borç bilir 1,5 TL yi 3 e bölerek bulduğunuz rakamın haber başlığı ile ilişkilendirilmesi için MEB personelinden destek istemenizi rica ederim. Baktın olmadı E. TAN dinlemeye devam. O değerli zihninizi hiç yormayın. Allah muhafaza bir yorsanız ORTAYLI ve SANCAR hoca hasetinden çatlar. KAYACI suç senin değil zamanında " APTAL ve SARIŞIN " ödülünü alanların bıraktığı kötü mirasın kurbanı oldun.
    0
    0
    Yanıtla