SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Kadar Borç Varken Onay Vermek Vicdana Aykırı"

0
Güncellendi - 2019-04-19 04:09:52
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Meclis Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında yapılan toplantıda, Denetim Komisyonunun raporu sunulurken, 2018 Mali Yılı Faaliyet raporu da kabul edildi.  CHP Grubu faaliyet raporuna ‘red’ oyu verirken, CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, “Malatya halkına bu kadar şaibeli borç bırakan bir yönetimin faaliyet raporuna onay vermemiz ne Malatya halkının vicdanına ne de kendi vicdanımıza sağmaz” dedi.

Mazeret belirterek toplantıya katılamayan meclis üyelerinin mazeretlerinin oylanarak kabul edilmesinin ardından, gündem maddelerinin görüşülmesine başlandı.

Meclis her ayın ikinci Çarşamba günü toplanacak

Gündem maddeleri arasında yer alan 2019 yılı meclis toplantı günlerinin belirlenmesi ile ilgili teklif görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisinin her ayın ikinci haftası Çarşamba günü toplanmasına karar verildi.

Büyükşehir Belediye Meclisinin 2019 yılında tatil yapıp yapmayacağı ile ilgili gündem maddesi görüşülerek, Büyükşehir Belediye Meclisinin 2019 yılı içerisinde tatil yapmaması kararı alındı.

Ayrıca gündem maddeleri arasında yer alan 2018 Mali Yılı Faaliyet Raporu ile Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Yönetmeliği hakkındaki Hukuk İhtisas Komisyonunun raporu da görüşülerek kabul edildi. Toplantı sırasında, Denetim Komisyonu Raporu da Meclisin bilgisine sunuldu.

“Bu kadar borç varken nasıl uygun harcama olabilir?”

CHP Grubu, 2018 Mali Yılı Faaliyet raporuna red oyu verirken, Ramazan Yakıcı Başkanlığındaki Denetim Komisyonunun ‘Denetim Raporu’ hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Günnür Tabel, denetim komisyonunda muhalefet grubundan bir üyenin bulunmadığını hatırlatarak “Bu denetim raporunun neye göre yapıldığını, nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Bu kadar borç ortada iken harcamaların nasıl uygun olduğunu anlayamıyoruz. Kurumların kendi yaptığı işleri sadece kendilerinin denetlemesinin uygun olmadığını düşünüyoruz.  Demokrasi ve şeffaf belediyecilik adına halkın daha doğru bilgi alması için denetim komisyonlarında muhalefetten de üye alınmasının, bu doğru bilgilendirmenin gereğidir diye düşünüyoruz” dedi.

Tabel, 2018 Mali yılı faaliyet raporu için de  “Ortada bu kadar borç varken bu rapora onay vermemiz vicdanlara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Meclisi üçüncü oturumunu 19 Nisan Cuma günü saat 15.00’de gerçekleştirecek.

Gürkan, belediyeyi 1,778 trilyon lira borçla devraldıklarını açıklamıştı

Yerel seçimlerin ardından geçtiğimiz Pazartesi günü ilk meclis toplantısını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde belediyenin borçları açıklanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, belediyenin var olan bütçesinin borç ve faiz sarmalında olduğunu belediyeyi şu ana kadarki tespitlere göre 1 milyar 778 milyon 257 bin 657 TL 23 kuruş (Eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin lira) borçla devraldıklarını söylemişti.

Göreve geldikleri andan itibaren ciddi tasarruf tedbirleri aldıklarını ve daha da alacaklarını belirten Başkan Gürkan, “Huzur haklarının ücretlerini 1 liraya düşürdük. Mesaileri, kiralık araçların sözleşmesini iptal ettik.Müşavirlik hizmetlerini iptal ettik. Bunları takibini yapıyoruz. Sosyal denge tazminatlarını da durdurduk. Belediyenin var olan bütçesinin borç ve faizle sarmalandığını gördük ve biz de eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin TL’lik borç ile teslim almış bulunmaktayız. Böyle bir borç sarmalı içerisinde bulunan belediyenin bu dönemdeki hizmetlerinin kolay olmayacağını düşünüyoruz. Özellikle araç iptalleri ile ilgili hem binek, hem de iş makineleri noktasında bir yoğunluk var. Battalgazi belediyesine geldiğimiz de orada 30 tane iş makinemiz vardı. Bu 30 iş makinesiyle biz o bölgenin 102 mahallesinde yolların asfaltlarını tamamlamışız. Ancak buradaki tablo şu şekilde: Hepimiz kemer sıkacağız. Yani buraya gelirken makam aracımızla gelmeyeceğiz, gerekirse kendi aracınızla geleceksiniz. Hizmetler noktasında bazı aksaklıklar olacak ama biz bunu telafi etmeye çalışacağız” diye konuşmuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

36 yorum yapılmış

  • hakan gündeş (5 yıl önce)
    yazıklar olsun farketmiyor yine takım tutar gibi parti tutanlardan oy almışlar daha ne olsun! her malatyaya geldiğimde aynı kişiler köşe başlarını tutmuş yemeye devam ediyorlar. yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • İBRAHİM HAMİT TEKGÜL (5 yıl önce)
    bu borcun hesabını sormasanız size olan güvenin hiç kalmayacağını belirtir,diğer başkanlardan bir farkınız olmadığını kanıtlamış olursunuz.bunu bir dost tavsiyesi olarak görün.
    0
    0
    Yanıtla
  • devletci (5 yıl önce)
    bu borcun hesabı sorulmalı yapanların mal varlıgına el konmalı gonul ısı memelket ısı ıse calınan savrulup lana sorumlularına hesap sorulmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    o ne borçmuş öyle ne yapmışlar malatyaya. yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Baskan bu borlcarin hesabini sormadan gecerse bizlere bunu aciklamazsa guvenim kalmaz akpli olmadigim halde guvendigim isim ama bunlar bu sekilde kalmamali bu kadar buyuk bir paranin nasil borclanildigi kalem kalem aciklaali
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuz Çelik (5 yıl önce)
    Yazıktır günahtır bu millete Bu kadar borcun hesabını sormayan yetkililer de bir o kadar suçludur
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    AK Partinin içine çöreklenerek yıllarca vampir gibi devletin, belediyenin ve de halkın malını götüren bazı emici-taklacı-yalakalar yüzündendir ki; Akçadağ da Hekimhan da Arapgir de elden gitmiştir. Diğer bölgelerin elden gitmemesinin sebebi ise Reise olan güven ve inancın devam etmesidir. Çıkarın içinizdeki şeytanı ve de kırın zincirleri...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • rıfkı (5 yıl önce)
    bu borcu yapanların boynu altında kala inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (5 yıl önce)
    Sayın başkanım. Şimdi size muhalif çok olur belediyeden. Ama Malatya halkı arkanızda. Baskılara boyun egmeyin. Allah doğrunun yanında..
    0
    0
    Yanıtla
  • cumalı kaya (5 yıl önce)
    belediye memurlarına diğer memurlar gibi maaş dışında hiç bir ödeme yapılmasın.yazık şu ana kadar yedıler bitirdier.markette her ay 1500 tl sosyal denge adı altında alış veriş yaptıar beledıyeyı bitirdıer, malatyalının hakkını yediler artık bu israf bıtsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • :) KPSS sınavına girmeden atanamayan sözleşme alıp müdürlük yapanları eleştirmen de gerekiyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • sözleşmeli personel müdürlük yapamaz bi kere sen onu öğren önce
    0
    0
    Yanıtla
  • Mülayim Sert (5 yıl önce)cumalı kaya isimli kullanıcı yorumuna
    Dolar olmuş 6-7 TL alım gücü kalmamış sen tüm türkiyeden verilen SDS hakkında gereksiz algı yapıyorsun. Yükselme olmayan bir kurumda dediğin paranın 3 te biri ile mi malatyanın hakkı yeniliyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ertan (5 yıl önce)
    Arkadaşlar başkan büyükşehir in başına geçeli kaç gün oldu saltanat surenlerin önünü kesti bu yaptirimlada borç kendi kendini ödeyecek sadece araba yakıtı değil alimlardaki usulsüzlük lerinde önüne geçecek daha birçok da örnek verilir malatya için ayrılan ödenek de yeni iş sahası için imkan yaratır başkanımız
    0
    0
    Yanıtla
  • ilyas (5 yıl önce)
    Bence, Belediyenin dış tarafına büyük pankart ile borç ve alacak asılmalı ki halk olarak ne yapıldığını görelim.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (5 yıl önce)
    Dava açıp eski başkan ve sorumlulardan tahsil edilmeli zaten paranın nereye gittiği belli 10 yıl önce ki servetleri ile bugünkü servetleri karşılaştırılsın anlaşılır
    0
    0
    Yanıtla
  • satılmış karataş (5 yıl önce)
    YORUMLARA bakıyorum hepsi SAHTE kimlik ismini açıkça yazmayan gizlenerek yorum yapanlar ne kadar inandırıcı olabilir ????????? iyi niyetle yapılan yorumlar dışında akpartiyi yıpratmak veya selahattin gürkanı yıpratmak için yorum yapanlar çoğunlukta.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    Sayın Başkan;Motaş A.Ş.,nin yapmış olduğu şu enteresan Havalimanı ihalesinide lütfen inceleyin.Sizden önceki yönetimin neler çevirdiğini mutlaka göreceksiniz.Bu konuyuda Malatya,lı olarak sizden talep etmekteyiz.Motaş neden bu işi kendisi yapmamış lütfen sorun.
    0
    0
    Yanıtla
  • satılmış karataş (5 yıl önce)
    sn gürkan seçimler öncesi bir tv poroğramında konuşurken. bir insan helalı haramı biliyorsa allaha inancı varsa yanlış iş zaten yapamaz demişti. selahattin başkan yanlış iş yapmıyacağına malatya halkının verdiği vekaleti doğru kullanacağına eminiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Selahhattin Başkanın popilist yaklaşımlarının alkışlanacak bir tarafı yok. 2 haftadır iş makineleri de dahil bütün araçları toplatır, iş yapmazsanız borcu ödersiniz. Maharet önceki dönemlerde yapılan hizmetlerin çıtasını düşürmeden borçları ödemek. Alt ve üst yapıda iş yapmazsanız borç ödersiniz. Bu marifet değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    Efendiler şemşiye açılmaz uğraşmaya değmez. Amma en kısa zamanda belediye ESENLİK ve MESTON denen kambur olan şirketlerinden kurtulursa hem borç biter hemde dalkavukluk
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    böyle gelmiş böylede gider
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    Takım tutar gibi parti tutanlar oldukça hem başkanlar ve meclis aynı partiden olur ve borçlar katlanarak devam eder.Ne zaman bilinçli seçmen olursak bu yanlışlara dur diyebiliriz.Ankara-Adana-İstanbul seçmeni gibi....Darısı malatyaya...
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖMER (5 yıl önce)
    YEŞİLYURT VE BATTALGAZİ BELEDİYESİNİN BORCU NE KADAR? Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin borcu açıklanarak çok doğru bir hareket yapıldı. Şeffaflık adına önemli bir hareket. ancak en az Büyükşehir Belediyesi kadar önemli olan Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyesi'nin de borçlarının açıklanması gerekir. Bu belediyelerin de borçlarının açıklanmasını bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan , acilen teftiş kurulundan hesap uzmanı müfettiş isteyin. Malatya belediyesinin bütün hesaplarını geriye doğru detaylı incelemeye tabi tutun. Bu vatandaş size bunun için oy verdi. Vebal altında kalırsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    1, 778 katrilyon yani 1 milyar 778 milyon değilmiydi?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    bundan sonra tasarruf yapılabilinmesi için,bundan önceki harcamaların nereye ,nasıl yapıldığını öğrenmek gerekir.Ne olacak şimdi?borç devraldık deyip üzerine sumu içeceksiniz yoksa mecburi harcamalarınızı bile devraldığınız borç yüzünden erteliyecekmisiniz.O zaman başarısız,bir iş yapmayan başkan olarak bilineceksiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Veli (5 yıl önce)
    Sayın Başkan borcu yapan israf edenlerden hesap sorulmalı. Her kör kurusun hesabını soemazsaniniz vebal altında kalırsınız. Borç şu kadar diyince sorumluluk bitmiyop. Biz size borç miktarını açıklamasının diye yetki vermedik
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami (5 yıl önce)
    Sayın Selahattin başkanım.Bu belediyelere çöreklenen malum grupların adamlarının hiçbiri size oy vermediler.Bunlar ak parti oyları içerisine en fazla yüzde 3-5 oranında olan oylarıyla partinin maddi ve manevi gücünün yüzde 100 ünü kullandılar.Bunlar belediyeye kendilerine göre ganimet için gelmiş adamlar.Ne ehliyet ne liyakat ne de diploma hiçbir şey yok.Belediyelerde hiçbir işe yaramayan boş beleş adamlara ortalama aylık 7-8 milyar lira para ödeniyor.Bunların gözünün yaşına bakmayın.305 bin oyunuzun içinde bunların tek bir tane oyları yok.Size oy verenler öncelikle bunlardan hesap sorulmasını bekliyor.Büyükşehir ve Yeşilyurtta kümelenmiş bunlar.Şirketlerde şurda burdalar.Aman baskıya filam boyun egmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    MASKİDE 2 YILLIK SÖZLEŞMELİLER İPTAL EDİLSİN SUÇ BU TEKNİK ELAMAN 4 YILLIK OLMALI BU 2 YILLIKLARA SÖZLEŞME KİM VERDİYSE SORULMALI
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Adam dürüstçe devralmış ve yol gösteriyor. Bu cesaret bile alkışlanacak iken millet acayip şeyler yazmış. Yıllardır belediyenin. Orcu biliniyordu esenlik marketler malatyanın en pahalı marketi konumuna gelindiğinde neredeydiniz. Beleşe iftar çadırında yemek yerken ramazan çadırında şerbet içerken sesiniz çıkmıyordu şimdimi eski belediye başkanından hesap sorun diyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Bir vatandaş olarak Sayın Gürkan'dan hepimizin cebinden çıkacak 1.8 milyarlık borcun şaibeli olanlarını Sayıştay'a inceletmesini bekliyoruz.. Şu kadar borç var demekle bu iş bitmiyor. Tüyü bitmemişlerin hakkını da araması, borç takanlardan hesap sorması gerekiyor. Ayrıca Battalgazi Belediyesinin hiç borcu yok deniyordu. Sayın Güder'den Battalgazi Bld. alınan kısa ve uzun vadeli krediler de dahil toplam borcunu açıklamasını bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • kemal gürkan (5 yıl önce)
    yargıya taşınıp sorumlulardan sorumsuzlukları için hesap sorulmalı borç onlardan tahsil edilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ss (5 yıl önce)
    Borç neden olmuş sorumlusu kimse onlardan tahsil edilsin yargıya taşınsın bence.Sebepsiz zenginleşmeler varsa geri alınsın,sadece kemer sıkmayla olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuş (5 yıl önce)Ss isimli kullanıcı yorumuna
    Önceki akp li başkanı mahkemeyemi versin !!! nasıl olacak bu söyler misin?
    0
    0
    Yanıtla
  • Deka (5 yıl önce)
    Malatya’nın üç büyük belediyesi Büyükşehir Battal gazi ve Yeşilyurt belediyeleri inşalla tasarruf seferberliği ilan ederler artık ak partiden nemalanan Akp li istemiyoruz
    0
    0
    Yanıtla