SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çatapat' Denetimi

A- A+ PAYLAŞ
İki çocuğun 'çatapat' olarak adlandırılan fişeklerden yemeleri sonrasında hayatlarını kaybetmesi üzerine gündeme gelen ve yoğun bir şekilde tartışılan patlayıcılarla ilgili olarak Malatya Belediyesi denetimlerini artırdı. 
 
Malatya Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, yıl içerisinde bu maddeliri satan 179 işyerinin denetlendiği duyuruldu. 
 
Özellikle okul çevrelerindeki işyerlerinde Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde, 9 işyerinde yasadışı satışı yapılan çatapat ve benzeri maddelere el konulduğu, el konulan maddelerin ise tutanak karşılığı katı atık alanında imha edildiği kaydedildi.
 
Havalı tüfekle hedef atışı yaptığı tespit edilen 8 kişinin ise tüfekleri toplatılarak, haklarında yasal işlem yapıldığı bildirildi.
 
Belediye tarafından konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması şöyle ; 
 
"Malatya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan ‘piroteknik’ patlayıcı maddeler hakkında Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapıyor. İlgili yasal düzenlemeye göre oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan patlayıcılar 12 yaşından küçüklere satılamıyor. Aynı zamanda perakende av bayileri ile piroteknik madde satış izni bulunan gerçek ve tüzel kişiler dışında kalan bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiyeci, oyuncakçı, seyyar olarak satış yapan tablacılar, fuar, pazar ve panayır alanlarında açılan stantlarda satılamıyor.
 
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından piroteknik maddelerin olumsuz etkileri araştırmasında sözkonusu maddelerin oldukça tehlikeli sonuçları ortaya çıkarılmıştı. Çocuklar ve gençler arasında oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan ve çoğunlukla bayram, düğün ve eğlencelerde tüketimi artan maytap, çatapat, v.b. Piroteknik maddeler, kazalar yoluyla istenmeyen yaralanmalara neden olabildiği gibi, bu maddelerin küçük çocuklarca yutulması da karaciğer yetmezliğine kadar giden ve çocukların hayatını kaybetmelerine yol açan zehirlenmelere ve son derece üzücü sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor.
 
İnsan sağlığı ve can güvenliği açısından olumsuz etkilere sahip olan bu tür piroteknik maddelerin bundan sonra daha da sık bir şekilde denetleneceği belirtilerek, bu tür işyerlerinin kurallara uyması ve yaşı küçük veya yetkisiz kişilere satış yapmamaları konusunda uyarıldı. Bu tür satış yapan yerleri, duyarlı vatandaşların Malatya Belediyesi Çağrı Merkezi’nin 444 51 44 numaralı hattını arayarak Zabıta Müdürlüğü’ne bildirmeleri istendi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız