SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dalbastı Fiyatı Üreticiyi Sevindirdi

0
Güncellendi - 2019-06-17 02:00:33
Dalbastı Fiyatı Üreticiyi Sevindirdi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yetiştirilen "dalbastı" kirazının 12 liralık fiyatı üreticisini memnun etti.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, kirazın bu yıl yüksek kalitede olmasının hem üretici hem de tüketiciyi mutlu ettiğini söyledi.

Kirazın çiçeklenme döneminde yoğun yağmur nedeniyle tozlaşma olmadığını, bu durumun da rekolteyi etkilediğini anlatan Solmaz, "Bu yıl kirazda yüksek rekolte beklemiyoruz. Tozlaşmanın zayıf olmasından dolayı kirazlar seyrek tuttu. Alıcı gözüyle bakıldığında kirazımızın kalibresi yüksek, istenen seviyede. Kirazımız şu an pazarda hak ettiği fiyatta satılmakta." diye konuştu.

Geçen yıl sezon başında kirazın 7-8 lira aralığında, ürün bollaştığında ise 5 lira civarında satıldığını anımsatan Solmaz, "Bu yıl ise üretici sezon başında kirazı 12 liraya satmaya başladı. Ürünümüzün kalibresi ihracata uygun. İşçi, gübre gibi girdi maliyetlerinin artmasından dolayı kiraz fiyatlarında bu yıl geçen yıla göre artış bekliyoruz. Geçen yıl sık tutmasından dolayı kirazın kalibresi düşüktü, bu yıl kalibre yüksek. Dalbastı kirazında ihracatçı açısından verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

- Tahmini rekolte 700 ton

Dalbastı kirazının yurt içi ve yurt dışında tercih edildiğini dile getiren Solmaz, "Avrupa ve Rusya'da kirazımız aranan bir meyve. Kirazımız en fazla Rusya'ya ihraç ediliyor. Almanya, İngiltere ve Fransa'ya da gidiyor. Geri kalan kirazlar ise iç piyasada tüketiliyor. Geçen yıl kiraz rekoltemiz yaklaşık bin tondu, bu yıl ise tahmini rekoltemiz 700 ton civarında. " şeklinde konuştu.

Çiftçi Şener Keleş, güzel bir hasat sezonuna girdiklerini ve ürünün kalitesinin yüksek olmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, "Bahçemiz babadan kalma, biz kiraz ağaçlarımızı yeniledik. En iyi kirazı yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu yılki hasattan memnunuz." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Enes (4 yıl önce)
    Kirazi 2 liraya aliriz dediler secip en buyu gunu 4.5 tl diyolar hepsi ayni kiraz buyuk kucuk satmadim 2 liraya attigim ilac parasi bile cikmiyor ileri zamanla Dogal urun bulinmayacak Benim yilda tek ilac attigim Dogal urun 2 tl
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Biz başka şehirde yaşıyoruz demek ki, ne 12 si?
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarkan (4 yıl önce)
    Bugün çiftçisine sahip çıkmayan hep pahalı deyip dert yananlar yakında yerli ürün bulamayacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Samara (4 yıl önce)
    Şu şirin görünme cabalariniza sadece gülüorum ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (4 yıl önce)
    Bizzat vişne kirazın üretiminin içinden yer alan biri olarak söylüyorum . Asla 12 lira gibi bir fiyat yok . Gidin çarşıda ko meyve pazarında 4 liraya kadar düşürmüşler üstüne utanmadan dalbastı kiraz yazmışlar . Piyasanın dengesini bozan ; Orduzu , Battalgazi, Elazığ, Baskil gibi İlçeler var . Siz sanıyormusunuz ki o dalbastiyi halka sunmak çok kolay ? Piyasaya gerçek dalbasti olmayan kirazlarin girişinin acil engellenmesi lazım ! Yahu el insaf .. 12 liraya kiraz mi olur üreten biziz sefasıni yine kim sürüyor ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Ankarada bugün pazardan 7 liraya aldım 12 lira ne ola
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (4 yıl önce)
    Kirazın kaça satıldığından bu adamın haneri yok, üretici ürününe 5 liraya alıcı toptancı bulamazken bu adam her yıl çıkıp böyle bol keseden atıyor. Afyomda manisada izmirde kiraz üreticisi ürününü kaçtan satıyor acaba haberi varmı. Malatyahaber olarak üreticilerden bilgi alıp kamuoyunu aydınlatsanız daha iyi olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (4 yıl önce)
    tabi memnun eder para bizim cebimizden çıkıyor 12 lira meyve mi olur Allahtan korrkun
    0
    0
    Yanıtla
  • utku (4 yıl önce)
    el insaf toplanmasının haricinde bir zorluğu yok 12 tl nedir ya tüketiciyi düşünmeyin siz adamlar dışardan getiriyor nakliye aracı birsürü masraf biniyor üstüne 7 liraya satıyor vicdan diyorum başkada bişey demiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • o meyveyi toplayacak hale de ağaç kendi kendine getiriyo hiç bi bakımı budaması gübresi sulaması yok zaten boş boş konuşma emeğe işçiliğe saygı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (4 yıl önce)
    Eee üretici memnun tamamda ya biz tüketici...Allah kitazcılarıda ıslah etsin soğancı patetesciler gibi..
    0
    0
    Yanıtla
  • HAKLISIN cok kolay Tarim yapmak bizim ciftcilerde birakinca 50 liraya avrupadan getirirsin yada cinden ithal edersin artik
    0
    0
    Yanıtla
  • sabah erkenden uyanıp boş boş konuşayım da güne güzel başlayayım mı diyorsunuz? kirazın kilosunu 2,5 tl’ye mal ederken çiftçi 2 liradan hatta 1,5 liradan mal satıyordu. sen o vakit tezgahta 3-4 liraya kiraz alır yudarken acaba bu kiraz üreticisi bu kış üniversitedeki çocuğuna nasıl para gönderecek diyor muydun? Allah senin gibi ‘hep bana’ diyecek tüketicileri ıslah etsin patates ve soğan üreticilerine dil uzatacak kadar alçalan! patates ve soğandaki manipülasyonu köylü mü yapıyor? neyse konu kirazdı. merak etme ruşen efendi kiraz yakın zamanda tezgahta 7-8 liraya düşer makul, hatta beleş fiyattan alır yudarsın
    0
    0
    Yanıtla