SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Depremde Hasar Gören Vilayet Binası da Boşaltıldı, Valilik Taşındı

Depremde Hasar Gören Vilayet Binası da Boşaltıldı, Valilik Taşındı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'yı da büyük çapta etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ciddi ölçüde hasar gören Malatya Hükümet Konağı da boşaltılmaya başlandı. Malatya Valiliği, İstasyon Virajı'nda bulunan, geçtiğimiz aylarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de nakledildiği İMKB Fatma Aliye Borsa Kız  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasına taşındığı bildirildi.

6 Şubat günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremin büyük çapta hasara neden olduğu, bazı bölümlerinde duvar çökmeleri olan, duvarlarının önemli bir bölümü çatlayan yaklaşık 80 yıllık Malatya Hükümet Konağı da, elverişsiz duruma geldi.

2011'de yapılan büyük çaplı onarım sırasında bazı odalarında birleştirme yapılan, duvarları yıkılıp yeniden düzenlenen, Valilik makam katına mermer döşenmesi nedeniyle binanın taşıyacağı yükün çok arttığı binanın bu nedenle etkilendiği, büyük depremlerin binaya büyük zarar verdiği öne sürülüyor. 

Makam katındaki mermer eklentilerin binanın yükünü artırarak zarar verdiği iddialarına en büyük kanıt, zemin ve bodrum katlarında hasar olması, buna karşılık makamın bulunduğu 1. kat ile 2 kat duvarlarında herhangi bir hasar görülmemesi gösteriliyor.

Malatya'da ilk depremin ardından, 13.24'te meydana gelen ikinci deprem sırasında, il yöneticilerinin ve bazı milletvekillerinin, ilgili daire müdürlerinin toplantı halinde oldukları, 'çök kapan' yaparak depremden korunmaya çalıştıkları, bu depremin ilk depremin verdiği bina hasarını artırdığı ve binanın boşaltılması kararının alındığı öğrenildi.

Valilik makamının yanı sıra, yine depremde büyük çapta hasar gören Çevre Yolu'ndaki MATİM İş Merkezi'nde bulunan Nüfus Müdürlüğü'nün de, İMKB Fatma Aliye Borsa Kız  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasına taşındığı belirtildi.

ADLİYENİN DURUMU..
Depremde Malatya Adliye binasının da ağır hasar aldığı, bu nedenle de Malatya’da Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinin  Malatya Adliyesinin karşısında bulunan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün binasında çalışma yürüttüğü ve Malatya Adliyesi ile ilgili adli ve idari işlemlerin geçici olarak burada yapıldığı öğrenildi.

Levent BARIŞ, Görüş Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Ruhi (1 yıl önce)
    Fotoğrafta dikkat edilirse, literatürde olmayan bir yapı şekli... Betonarme çerçeve içinde dolu harman tuğlası... Bina iyice ağırlaştırılmış ve hertarafı depremde patlamış..
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    Bundan sonra tek cozum butun binalarini Japon firmalari sirketleri yapsin bakin Japonyayi 8,9 sidetinde deprem oluyor 20 /30 kati binalar kopruler yikilmiyor
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Valilik binası yıllar önce yıkılmaliydi gec bile kalındı.. Adıyaman ve elazig da sanırım çok güzel valilik binalari yapmışlar.. ha bana kalsa malatya belediye binası karsisina sumerpark içine yenisini yapardım..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Nazım İlhan (1 yıl önce)
    Valilik binası tamirat yapıldığı zaman da çürük söylemi vardı demek doğru 1950 Malatya kent projesinde valilik yeri belediye yani sümer lisesi arazisi bari valiliği yenisini oraya yapın belediye arjivimde var o kayıt bakın saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    tarihi bir bina yıkmayın güçlendirin..eski belediye binası gibi oraya çökmeyin
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Güçlendirme bir işe yaramaz yenisi yapılmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tarihi binalar (1 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    bu saatten sonra dayanmaz, sultanahmet camii gibi dayanıklı yapılar ilimizde zaten yok, sağlam kalan 1 ya da 2 tanedir onların da durumu meçhul,bu gerçeği zor da olsa kabullenmek zorundayız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Yap bozu çok seviyoruz o fahrikayahan kanalina isiklandirilmassina milyarlar harcandı noldu şimdi yazik Allah israf edenleri sevmez
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Çok doğru ya kernek ve kanalboyuna ne dersiniz mutlaka her baskan kanalboyunu yıkıp yeniden yapmıştır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Iste size bir Malatya tarihi bina hikayesi daha. Bu binayi bir suru masraf yaparak onardilar. Aslinda huc guvenli bir yapi da degildi. Tamamen yikilip, daha işlevsel bir bina yapilmasi gerekiyordu. Ama Malatyada bir grup var. Adi "istemezükçüler". Curuk oldugu icin yikilmak istenen bina hemen sehrin hafizasina donusuyor. Yiktirmak istemiyorlar. Peki simdi ne olacak. Insallah inat edip, yine bu binayla oyalanmazlar.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sami Bey kardeşim, bilip bilmeden işkembeden atmayacaksın. Bu bina Malatya'nın simge yapılarından ve kent hafızalarından biri. Orijinal haliyle depreme dayanıklı idi. Ama bazılarının öve öve bitiremediği, kamunun 1 liralık işini yakın çevresine 10 liraya yaptırmakta pek mahir eski Valilerden Ulvi Saran, hiç deneyimi olmayan ve yeni kurulan bir firmaya burayı restorasyon- onarım adı altında adeta yeniden inşa ettirdi. Gidip gördün mü bilmiyorum, Valilik makamının bulunduğu kat boydan boya mermerlerle kaplandı, birçok duvarda. Alt katta, odalar birbirine katıldı vb. Binanın orijinal plana göre yapılmış karkası sadece yandaşa daha fazla ödensin diye eklenen onlarca tonluk mermerin ve diğer eklentileri taşıyamadığı için bina hasar gördü. Haberde yazdığı gibi, makam katı ve üstünde birşey yok, üstüne yük bindirilen alt kat patlamış. Bunu göremiyor musunuz, kendi kendinize işkembeden yorum yapıyorsunuz. Bir de, milyonlarca liralık harcamayla depreme karşı güçlendirildiği söylenen ve bu depremde tamamen yıkılan Yeni Cami ile ilgili yüksek fikirlerinizi açıklar mısınız? Haciler bu iş için ne diyor acaba? Liyakatsiz adamların, bilinçsiz yaptıkları çalışma 100 küsür yıllık camimizi göçürdü. Fikrinizi merak ediyorum, Sami Bey kardeşim.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Tarihi binalara restorasyon adı altında ne zaman el atilirsa sonu bu olur .
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Özellikle 20 yillik binalarda dubleks denilen son kat ve onun üzerine atilan yarim daire boşluğu kapatan tonlarca sac ve demir yığını bir cok binayı yikti.ornegin siz 5 kata izin alip temeli 5 kata göre yapiyorsunuz yaptiginiz oyunlarla 5 katin üzerine dubleks adi altinda bir kat daha yapiyorsunuz yani hile yapiyorsunuz bunu belediye görmüyor veya gormek istemiyor ondan sonra burası mezara dönüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Iste ben de tam bunu soyluyorum. Su kentin hafizasini teromini bir turlu dogru anlamiyorsunuz. Kent hafizasini icin Kent Muzesi kurulmus zaten. Yuk bindirilmiste, onarim usulune gore yapilmamista. Binanin birebir benzerini yeniden saglam depreme uggun olarak yapilmasi lazim kardes.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kalanlar için (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Bekleyelim birinin başına mı yıkılsın, ayrıca yeni caminin minaresi neden yok bilmiyorsun galiba, 4 5 tane büyük deprem atlatan tarihi caminin yıkılması gayet normal
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bugün gördüğüm manzara ayni mahallede bulunan binalarin bir kısmı yıkılmış,bir kısmında hiç hasar yok bu durumda inşaatlarda kullanilan demir çimanto vs yapim hatalarinin ön planda olduğunu gösteriyor, beklentimiz insaatin mimari, inşaat muhendisleri, belediye kanadindaki sorumlulara,denetim yapanlara,hazir çimanto fabrikalarina ve müteahhitlik firmalarina hesap sorulur yapanin yanina kar kalmaz hesap sorulmazsa biz bu olaylari daha çok yasariz.
    %100
    %0
    Yanıtla