SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Devletin Parasıyla Kurulmadık"

A- A+ PAYLAŞ

 
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (MESOB)  ile Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odası yetkilileri Mersin'de bir araya gelerek, sorunlara ortak çözüm aradılar. 
 
"BU DÖNEMDEN UMUTLUYUZ"
 
Esnaflıktan  25 milyon kişinin geçim sağladığını belirten MESOB Başkanı Keskin, bu zamana kadar hükümetlerle ters düşen camianın bu dönemden umutlu olduğunu belirtti. Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde yapılan toplantıyı değelendiren Keskin,  bu tür gezilerin hem Malatya esnafına hem de Mersin esnafına katkı sağlayacağını ifade etti. 
 
"GÖRÜNMEYEN FABRİKA VAR" 
 
Milyarderler ile esnafları devlete olan borcunun karşılaştırıldığında, esnafın borucunun az olduğnunu dile getiren Keskin, "Bugün bakın milyarderlerin devlete olan borcu ile esnafın borcunu karşılaştırın. Esnafın çok cüzi bir borcu vardır. Esnafın geriye dönük kaybolan borçlarına bir bakın çok cüzi bir miktar vardır. Bugün ortalama 2,5 milyon esnaf var ülkemizde. Devlete en çok vergiyi ödeyen de yine esnaftır. Hiç vergi ödemediğimizi bile düşünseniz bugün 2,5 milyon esnaf  25 milyon kişinin aşını ekmeğini ve sosyal güvencesini sağlıyor. Bir fabrikada 500 kişinin üzerinde işçi çalıştığı zaman Başbakan açılışını yapıyor. Burada görünmeyen bir fabrika var. Siz bu fabrikayı gözardı edebilir misiniz? Siz bugün 25 milyon insanın yedirip içirip barınmasını ve sosyal güvencesini sağlayan bir kesimi gözardı edemezsiniz" dedi.
 
"HÜKÜMETLERLE KARŞI KARŞIYAYDI" 
 
Hükümet ile esnaf camiasının diyaloğunun iyi olduğnun belirten Keskin, "Bu hükümetin esnaf camiasına çok iyi yaklaşımları var. Esnaf ve sanatkarlar konfederasyonunun son yapılanmasıyla esnaf ve sanatkarlar çok büyük bir yol aldı. Bu zamana kadar esnaf ve sanatkar camiası hükümetlerle hep karşı karşıyaydı. Ve bu zamana kadar elimizdeki her şeyi kaybetmişiz. Yani bu zamana kadar bizimle hükümetler arasında bir Berlin duvarı kurulmuş. Bugün Dolmabahçe Sarayı'nda esnafa bir yol haritası çizildi. Bugüne kadar esnafın bir yol haritası yoktu. Ne yapacak, nereye gidecek, nerede duracak diye. Bu diyaloglarından dolayı ben Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetimiz, bakanlar ve başta Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederi" ifadelerini kullandı. 
 
"DEVLETİN PARASIYLA KURULMADIK" 
 
Esnaflarımızın örfü ve adeti vardır diyen Keskin, "Ahilik bin yıllık bir gelenektir. Esnaflarımızın örfü ve adeti vardır. Müşterilerini veli nimeti olarak görürler. Bir sokakta bulunan esnaf o sokağın aynası gibidir. En küçük örnek olarak gece geç saatlerde baktığınızda bir esnafın ışığı yanar birde devlet kurumlarının ışıkları yanar. Ahilik kültürünün okullarda bile ders olarak gösterilmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlar camiası baba ocağıdır. Sanayicinin tüccarın yetiştiği yerdir. Esnaf camiası bir mekteptir. İnsanları yetiştiririz ve yukarılara göndeririz. Ama bizim tek istediğimiz ahlaklarının düzgün olması, insanları kandırmaması. Esnaf ve sanatkarlar camiası çok büyük bir camiadır. Yetkililere sesleniyorum. Bu marketlere bir sınırlandırma getirsin. Haksız rekabeti önleyin. Zenginlere verilen maddi destekler esnaflara da verilsin. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Biz devletin parasıyla kurulmadık. Kendi öz sermayemizle kurulduk. Asla ve asla devletin malı deniz anlayışında da bulunmamışız. Bizler devletin malı bey tül yetim hakkıdır diye düşünmüşüz. Devlete olan borcumuzu kendi çocuğumuzun nafakasından kesip götürüp yatırmışız." dedi. 
 
"ÇOK İNTİHARLAR OLDU"
 
Çalışan bir kişiye maaşının üç katı limitli kredi kartı veriliyor diyen MESOB Başkanı Şevket Keskin, "Bugün 1000 TL’ye çalışan bir kişiye maaşının üç katı kredi kartı veriliyor. 10 tane banka bu adama kredi kartı verdiğinde bu adam nasıl kredi kartı borcunun altından kalkacak. Yazıktır. Çok aileler yıkıldı. Herkes biliyor. Çok intiharlar oldu bu borçların üzerine. Buna bir sınırlandırma getirilmeli. Bir banka bir kişiye kredi kartı veriyorsa diğer banka vermesin. Adamın maaşına baksın." diye konuştu.
 

"GEÇİM SAĞLAMASI ZOR"
 
Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Keskin, "Aynı aidatı ödeyen esnaf ve sanatkarlar Bağ-Kur emekli maaşını farklı alıyor. Bununla ilgili olarak TESK bünyesinde bir çalışmamız var. Bağ-Kur emekli maaşı ile günümüz şartlarında insanlarımızın geçimini sağlaması çok zor. Emekli yaşı da Türkiye'de çok yüksek. Emekli yaşı ile Türkiye'deki ölüm ortalaması aynı durumda" dedi.
 
"SİCİL KAYDI ÖNEMLİ" 
 
Esnaf ve sanatkarların sicil kaydını yaptırmasının çok önemli olduğunu belirten MESOB Başkanı Keskin, "Çıraklık Eğitim Merkezi varken, mesleki eğitimlerle ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kurs açması çok yanlış. Çıraklık Eğitim Merkezi'nde verilen eğitime sahip çıkılmalı. Bu konuyla ilgili olarak da bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.
 
"MİLLETVEKİLLERİYLE DİLALOG ÖNEMLİ"
 
Malatya Milletvekillerinin bir biriyle diyalog içinde olmasının Malatya açısında çok önemli olduğunu belirten Keskin, Mücahit Fındıklı'nın komisyon başkanı olmasının esnaf ve sanatkar sorunlarının çözümünde önemli olduğunu kaydetti.
 
"MARKETLER YASASI ÇIKARTILMALI"
 
Belediye ile de yakın diyalog içinde olunduğunu ifade eden Keskin, TESK tarafından gönderilen genelgelerin mutlaka takip edilmesini ve eleştirilerin ve taleplerin kısa sürede MESOB'a gönderilmesini istedi. Keskin, "Biz hükümetten her zaman söylüyoruz. Öncelikle bir planlama istiyoruz. Marketler Yasası çıkartılmalı. Planlama isterken, esnaf ve sanatkar camiası içinde istiyoruz. Nüfus ve yoğunluğa göre, bir planlama yapılmalı. Hükümet bize ne verecekse, bunu sözde değil özde vermeli" dedi. Malatya'da yol alt yapı çalışmalarında gecikildiğini söyleyen Keskin, Vagon Onarım Fabrikası'nın da bu dönem mutlaka çözüme kavuşturulmasını istediklerini ifade etti.

 
"EN BÜYÜK PROBLEM TRAFİK"
 
Toplantıya katılan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu da "Sıkıntıları elimizden geldiğince çözmeye çalışıyoruz. Birlik ve beraberlik halinde sorunlarımıza sahip çıkıyoruz. Kardeş kuruluşlarız. Bir birimize destek vermeliyiz. Malatya'da şuanda en büyük problem trafiktir" diye konuştu.
 
"MALATYA EN AZ SIKINTILI İLLER ARASINDA" 
 
Malatya Ticaret ve Sanayi OdasıBaşkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, "Yıllardan beri istişare yaparak hareket ediyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar camiası ile yakın diyalog içindeyiz. Çünkü biz, Malatya'da sivil toplum kuruluşları arasında birlik ve beraberliği pekiştirmek için önce bayramlaşmaları ortak yapmaya ardından da Malatya iş Platformunu'nu oluşturduk. Malatya İş Platformu'nda Malatya'nın ekonomik ve genel sorunlarını tartışıyoruz. Bu birlikteliğe katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Malatya'nın yaşanabilirlik düzeyini daha yukarılara çekmek için ortak akılla hareket etmeliyiz. Atanmışlardan önce seçilmiş insanların şehrin sorunlarına daha çok sahip çıkması gerekiyor. Çözüm arayışlarında müşterek hareket etmeliyiz. Bölgemizde en az sıkıntılı illerin başında Malatya geliyor. Birlik ve beraberliği bozmadan kardeşlik duyguları içinde hareket etmeliyiz" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız