SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Draje 'Şekirdek' Oldu, Tüketim Arttı

0
Güncellendi - 2019-06-22 04:04:25
Draje 'Şekirdek' Oldu, Tüketim Arttı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısı çekirdeğinden yapılan ve "şekirdek" adı verilen drajeler yoğun talep görüyor.

"Dünyanın kayısı başkenti" olarak anılan kentte, kayısının yanı sıra çekirdeği de değerlendiriliyor. Geçen yıl kentte 8 bin 640 ton 75 kilogram "kayısı çekirdeği içi" ihraç edilerek, 17 milyon 592 bin dolar girdi sağlandı. İç piyasada kabuklu çekirdek kilogramı 2 liradan, kabuksuz çekirdek ise 10 liradan alıcı buluyor.

Malatya'da girişimci Fatma Gökhan Timurtaş, genellikle çerez olarak tüketilen kayısı çekirdeğinden drajeler üreterek ürünün hem tüketimini hem de fiyatını artırdı.

Timurtaş, AA muhabirine, amacının Malatya kayısısı ve çekirdeğinin katma değerini yüksek ürünlere dönüştürmek olduğunu söyledi.

Malatya kayısısı ve çekirdeğini farklı tat ve paketlerde tüketiciye sunma düşüncesiyle uzun yıllar çalışmalar yaptığını anlatan Timurtaş, dört yıl önce kayısı çekirdeğini drajeye çevirmeye karar verdiğini ifade etti.

Kayısı çekirdeğinden "şekirdek" adını verdiği 20'den fazla çeşitte drajeler ürettiğini aktaran Timurtaş, yaklaşık iki yıl önce ürünlerine Türk Patent ve Marka Kurumundan patent aldığını kaydetti.

Timurtaş, güzel ve farklı bir ürün elde ettiklerini belirterek, "Kayısı çekirdeği daha önce çikolata kaplama, tuzlu kavrulmuş veya tuzsuz olarak tüketiciye sunuluyordu biz kayısı çekirdeğini çeşitlendirerek, çekirdeğin katma değerini yükselttik. Çalışmamız yaklaşık iki yıl sürdü, 1 yıl Ar-Ge çalışması yaptık. Daha sonra firmamızı kurduk. Son iki yıldır yurt içine satış yapıyoruz. Kayısıyla ilgili de yeni ürünlerimiz ortaya çıkacak, Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Draje haline getirdikleri kayısı çekirdeğini önce yakın çevrelerine sunduklarını aktaran Timurtaş, beğeni gören ürünlerini satmak için firma kurmaya karar verdiklerini ifade etti.

- "Yurt dışına da gönderiyoruz"

Kilogramı 45 liradan satışa sunulan kayısı çekirdeği drajesi çeşidini her geçen gün artırdıklarına dikkati çeken Timurtaş, şöyle devam etti:

"Frambuazlı, Türk kahveli, tiramisulu gibi 20'nin üzerinde çeşit drajemiz var. Bu çeşitliliği artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Deneyip, beğenmediğimiz lezzetler de oldu. Draje haline getirilen kayısı çekirdeğine tüketiciler ilgi gösteriyor. Akrabalarında, komşularında ürünü tadanlar bize geliyor. Ramazan Bayramı'nda ürünümüzün tadına bakan tüketicilerin hepsi iş yerimize geldi. 'Şekirdek'e dönüşler çok olumlu. 'Kayısı çekirdeğini bu haliyle hiç yemedik, çok farklı lezzetler ' diyorlar. Olumsuz hiçbir eleştiri almadık."

Timurtaş, draje kayısı çekirdeğinin yurt içinden ve dışından talep gördüğünü ifade ederek, "Yurt içinin yanı sıra yurt dışına da kayısı çekirdeği gönderiyoruz. Almanya'dan bir müşteri geldi, baldızı sosyal medyadan görmüş ve tadıp alması için bize göndermiş. Almanya ve Amerika'ya gönderdik. Tadan bir daha geliyor, bizim için güzel bir sonuç." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Kamil (4 yıl önce)
    45 tl ye ne satıyorsunuz arkadaş. mardinde aynı şekilde leblebileri yapıyorlar 20 tl den satılıyor. Çekirdeğin maliyeti ne? fiyatı neye göre belirliyorsunuz? Böyle esnaflık mı olur?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (4 yıl önce)
    Bu tadı tatmayanlar acele etmeli!! Farklı bir bakış açısı ile emek verilerek yapılmış,Kayısının değerinin artırmasına,katkı sağlayacak güzel bir hizmet olmuş...Sevdiklerinize yepyeni bir hediye... Şekirdek Tutkuya dönüştü!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Maarif (4 yıl önce)
    Çok lezzetli ürünler var.Malatya kaysısına katma değer sağladığını düşünüyorum. Bu lezzetli ürünleri Malatyalılara sunan Şekirdek firmasına teşekkürler....
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Şekirdek açıldığından beri il dışına gönderdiğimiz kayısılar daha şık paketlerde. Drajeleri ise Malatya için tam bir inovasyon! Konyanın Mevlana şekeri, Afyon'un lokumu varsa artık Malatya'nın da şekirdeği var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Öznur (4 yıl önce)
    Gittim,gördüm,tattım gerçekten hepsi birbirinden güzeldi.Yolunuz açık olsun. Çok hoş kazanç sağladığınız işle aynı zaman da memleketinize yeni şeyler kazandırmış olmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (4 yıl önce)
    Gerçekten çok lezzetli bir ürün tavsiye ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (4 yıl önce)
    Buradan Kayısıcı arkadaşlara ve imalatçılarına sesleniyorum.Lütfen kalite ve temizliğe önem verin.Malatyadan kayısı çikolatası alıp istanbulda eşe dosta ikram ediyorum.Her seferinde insanların dişleri kırılıyor ben mahçup oluyorum.içerisinde ya kayısı çekirdeği ya da taş çıkıyor.Biz bu işi sadece maddi çıkar için yapmayın.Bu ürünler Malatya yı temsil ediyor.Ama şehrimizin reklamını kötü yapıyoruz lütfen dikkat edin lütfen..TSO yu göreve davet ediyorum..
    0
    0
    Yanıtla