Final

Final

Örnek Resim
İbrahim Yücel Reklam

Arion

Malatya Haber -

‘Dünya Testi’

‘Dünya Testi’
  • 27.12.2015

Hürriyet.com.tr

Milenyumun ilk 10 yılı sona erdi. Doğal afetleri, siyasi kavgaları, iktidar çekişmeleri, savaş tehditleri, ekonomik krizleriyle bir yıl daha geride kaldı. Ve sıra geldi Dış Haberler’in geleneksel testine. Sorular bizden, yanıtları da siz bulun.

1- Şili’deki San Jose madeninde 5 Ağustos’ta meydana gelen kaza sonucu 33 madenci yerin 700 metre altında mahsur kaldı. 69 gün sonra kurtarılan 50 yaşındaki maden işçisi Yonni Barrios’u çıkışta kim karşıladı?
a) Karısı Marta Silanas
b) Metresi Susana Valenzuela
c) Karısı ve metresi

2- Güney Afrika’da yapılan Dünya Kupası’nda kullanılan geleneksel bir düdük, tribünlerden neredeyse tüm dünyadaki evlerin salonlarına ulaştı. Binlerce eşek arısının aynı anda vızıldamasını andıran bu düdüğün adı neydi?
a) Şuveylana
b) Vuvuzela
c) Vuduleza

3) ABD Büyükelçileri’nin gizli kriptolarını yayınlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, İngiltere’de ev hapsinde tutuluyor. Assange, sınırdışı edilmesi istenen İsveç’te neyle suçlanıyor?
a) İki kadına dayak, saldırı ve tecavüzle.
b) Cinsel hastalık bulaştırmakla.
c) Prezervatifsiz cinsel ilişkiyle.

4- İran’da 2006 yılında birlikte olduğu iddia edilen iki adamla plan yaparak eşini öldürdüğü ileri sürülen ve kırbaç cezasının ardından recme mahkum edilen kadının adı nedir?
a) Mahsa Amrabadi
b) Sakine Aştiyani
c) Nida Ağa Sultani
5- “Almanya Kendini Yok Ediyor” isimli kitabıyla Türkler’i ve Müslümanları hedef alan ve kitabın satışından milyonlarca euro kazanan, Sosyal Demokrat Partili Alman kimdir?
a) Thilo Sarrazin
b) Geert Wilders
c) Christoph Blocher

6- Gazze’ye yardım götürürken İsrail’in yaptığı baskınla 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi, olayın ardından hangi limanda günlerce bekletildi?
a) Hayfa
b) Aşdod
c) Elat

7- Büyükelçi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinden önce gazetecilere İbranice “Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna dikkat çekerim” diyerek krize neden olan İsrailli politikacı Danny Ayalon neyi protesto etmeyi amaçlıyordu?
a) İsrail uçaklarının Türkiye’de
eğitim uçuşlarının engellenmesi
b) “One Minute” krizi
c) Kurtlar Vadisi

8- İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Milona’da uğradığı fiziksel saldırı sonucu bir ay işinden uzaklaşmak zorunda kaldı. Berlusconi’nin yüzünü kan revan içinde bırakan saldırı aleti neydi?
a) Milano Katedrali’nin maketi
b) Rahibe Teresa heykelciği
c) Papa 16’ncı Benedikt büstü

9- Dubai’de ocak ayında Hamas yönetiminin önde gelen bir kişisi 11 kişilik bir Mossad timi tarafından otel odasında başına yoğun şekilde elektrik verilip boğularak öldürüldü. Silah anlaşmaları yaptığı iddia edilen bu kişi kimdi?
a) Halid Meşal
b) Mahmud El Mebhu
c) Şeyh Ahmed Yasin

10- Kırgızistan’da Roza Otunbayeva’nın başını çektiği devrim Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’i koltuğundan etti. Lideriyle aynı adı taşıyan devrim hangisiydi?
a) Pembe devrim
b) Gül devrimi
c) Çiçek devrimi

11- Yeni yıl, dünyayı meşgul edecek bir ünlü düğününe hazırlanıyor. Nisan ayında kilise nikahıyla evlenmeye hazırlanan bu gözde çift hangisidir.
a) Prenses Victoria –
Daniel Westling
b) Chelsea Clinton –
Marc Mezvinsky
c) Prens William – Kate Middleton

12- Ünlü bir şarkıcının masal gibi düğünü Türkiye’de de büyük ilgi çekti. Meşhur damadın Türk kızı Ayda Field ile evlenmesi bu alakayı daha da arttırdı. Ayda Field’in evlendiği bu ünlü pop yıldızı kimdir?
a) Robbie Williams
b) Julio Iglesias
c) Toto Cutugno

13- Dünya bu yıl bir babanın 27 yaşındaki oğlunu generalliğe atayıp kendisine veliaht göstermesini konuştu. Dünyayı sık sık savaşın eşiğine getiren “Bücür” lakaplı bu devlet adamı kimdir?
a) Kazak Devlet Başkanı
Nursultan Nazarbayev
b) Libya lideri Muammer
Kaddafi
c) Kuzey Kore Devlet Başkanı
Kim Jong-il

14- Bosna-Hersek’te ilk yönetmenlik denemesini Boşnak bir genç kızla, Sırp bir gencin aşkını anlattığı filmle Boşnak kadınların tepkisini çeken ünlü Hollywood yıldızı kimdir?
a) Angelina Jolie
b) Meryl Streep
c) Julianne Moore

15- 2010 yılının ilk ayında meydana gelen, yaklaşık 230 bin kişinin öldüğü, Başkanlık Sarayı’nın bile yerle bir olduğu 7.0 büyüklüğündeki deprem felaketi hangi ülkede meydana geldi?
a) Pakistan
b) Haiti
c) Şili

16- Amerikalı şarkıcı Lady Gaga, 2010 yılında bir ödül töreninde giydiği “etten elbibesi” ile damgasını vurdu. Lady Gaga, sonradan Cadılar Bayramı’nın en popüler kostümü olan bu kıyafeti hangi ödül töreninde giydi?
a) MTV Video Müzik Ödülleri
b) 62. Emmy Ödülleri
c) 52.Grammy Ödülleri

17- NASA’lı bilim adamlarının yılın son ayında yaptığı tarihi açıklamasıyla ortaya çıkan ABD’nin California eyaletindeki Mono gölündeki yeni hayat formu neyle besleniyor?
a) Arsenik
b) Fosfor
c) Karbon

18- 2010 yılında hem Ahududu Ödül Töreni’nde “En Kötü Kadın Oyuncu”, hem de Oscar Ödül Töreni’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alan, eşi Jesse James’in genç bir mankenle aldattığı aktris kimdir?
a) Halle Berry
b) Helen Mirren
c) Sandra Bullock

19- 2009 Aralık ayında vizyona girmesine rağmen 2010’a damgasını vuran filmlerden bir oldu Avatar. Destansı bir bilim kurgu filmi olan Avatar, Titanik, Aliens ve Terminatör gibi filmlerinin de yönetmeni tarafından beyazperdeye aktarıldı. Bu ünlü yönetmen kimdir?
a) Steven Spielberg
b) James Cameron
c) Luc Besson
20- 2010’un en büyük felaketlerinden biri insan eliyle gerçekleşti. Bir petrol şirketine ait platformda yaşanan patlama hem can kaybına hem de doğada tamiri zor hasara yol açtı. Bu felaket nerede yaşandı?
a) Meksika Körfezi
b) Alaska Körfezi
c) Basra Körfezi

21- 21 Mart günü, İzlanda’da meydana gelen bir yanardağ püskürmesi, Türkiye’yi de içine alan geniş bir çemberde, hava ulaşımına büyük darbe vurdu. Atmosfere savrulan küller nedeniyle hemen tüm büyük havayolu firmaları, seferlerini iptal etti ya da erteledi. Yüzbinlerce turistin, çaresiz, günlerce havalimanlarında bekleyip, sonra da sınır ötesine çalışan taksi, otobüs ve trenlerle evlerine dönmek zorunda bırakan bu yanardağın adı neydi?
a) Eyvahhertarafkül
b) Eyjafjallajökull
c) Reykiyavik

22- Eski ABD Başkanı George W.Bush anılarını bir kitapta topladı. Türkiye’nin 1 Mart tezkeresini reddedip Amerikan askerlerine Irak geçişini kapatmasını hüsranla karşıladıklarını yazan Bush’un kitabının adı nedir?
a) Bush’un savaşı
b) Beyaz Saray günlüğü
c) Karar Noktaları

23- Temmuz ayında ABD ile Rusya arasında Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük ajan takası yaşandı. Anna Chapman ile 9 kişi, ABD’de yaşarken Rusya lehine casusluk yapmakla suçlandı. Meslektaşlarıyla Rusya’ya iade edilen Chapman’ın lakabı nedir?
a) Seksi Anna
b) Akıllı Ajan
c) Kızıl Anna

YANITLAR
1-b, 2-b, 3-c, 4-b, 5-a, 6-b, 7-c, 8-a, 9-b, 10-b, 11-c, 12-a, 13-c, 14-a, 15-b, 16-a, 17-a, 18-c, 19-b, 20-a, 21-b, 22-c, 23-c

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici, saygısız ifadeler, cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, suçluyu ya da suçu övücü, uygunsuz gönderici adı, 'naylon- uyduruk' mail adresli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır. Ayrıca, mesajların tüm yasal ve cezai sorumluluğu, mesajlarıyla birlikte IP numaraları da düşen göndericilere aittir."