SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eğlence Merkezleri Cezmi Kartay'da Kalmayacak"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri iken istifa ederek AKP Battalgazi Belediye Başkan Aday Adayı olan Latif Okyay, “şehrimizi bundan daha fazla dağıtırsak, şehri yapısını kaybedebiliriz, endişesi taşıyorum. Şehri seyrekleştirerek şehrin sıkıntılı noktalarını çözerek, yollarını genişleterek, yeni ulaşım akslarını oluşturarak, trafiğini rahatlatarak, otoparkları planlayarak şehrin seyrekleştirilerek yerinde dönüşümünün öncelikli olduğunu, şehre katkı sağlayacağını, değer katacağını düşünüyorum” dedi.

AKP Battalgazi Belediye Başkan Aday Adayı Latif Okyay, Malatya Vuslat Tv'de "Pınar Kantarcıoğlu ile Güne Doğru"programına konuk oldu.

Latif Okyay, “Şehirde yaşayan bir vatandaş olarak biz seçilmesekte, hangi pozisyonda olursak olalım, sıradan bir vatandaş da olsak, önceliğimiz şehrimizin geleceğidir . 6 Şubat'ta çok büyük bir yıkım yaşadık. Bizler hem Büyükşehir Belediyesinde, hemde Battalgazi Belediyesinde çeşitli görevlerde bulunduk. Yıllarca idarecilik yaptık. Bu şehrin her noktasında şehrin önünü açacak, şehrin büyükşehir statüsünü hak ettirecek güzel işlerimiz oldu. İnşallah, bu görev verilirse belediye başkanı olarak yada  başka bir arkadaşımıza  bir görev verilirse bizler onun yanında olacağız, bizim şahsiyetimiz  değil, şehrimizin geleceği önemlidir. Hızlı bir şekilde toparlanmalıyız, Malatya’nın kaybedecek bir günü yok, bir saati bile yok. Bizim hızlıca şehrin bütün planlamasını tamamlamamız gerekiyor, yarın keşke dememek için bu sürecin kaçırılmaması gerektiğine inanıyoruz. 6 Şubat'ta insanlarımızı kaybettik, evlerimizi kaybettik, işyerlerimizi  kaybettik, geleceğimizi kaybettik.  Artık bu saatten sonra geri döndüremiyoruz. Bunu yok sayacak bir metodumuz yok. Bu saatten sonra deprem sürecini şehrimiz adına fırsata çevirmeliyiz. Şehrimizin yeniden yapılaşma sürecinden şehrimizin çarşısının, ticaretinin, konut stokunun, burada yaşayan insanların konforunun yeniden sağlanmalıyız.  Şehri mecburi kalarak, belki iş olarak belki aile standartları olarak herhangi bir sebeple terekeden vatandaşlarımızı da şehre kazandırmak gerek. Şehri yönetenler olarak 6 Şubat öncesine ve daha iyi şartlara, standartlara getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Hangi vasıfla hangi şartla olursa olsun tecrübemizin, birikimimizin, şehircilik anlayışımızı kullanacağız. Bununla ilgili kimsenin bir endişesi olmasın. Bu süreçte bize görev verilirse şehrin ihtiyaçların ne olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.  

“Şehrimizi bundan daha fazla dağıtırsak, şehri yapısını kaybedebiliriz”
Okyay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şehrin sağlıklı büyümesi adına keşmekeşliği ortadan kalması adına elbette alt merkezlerde planlanması gerekir. Daha önce Gelinciktepesi  bu anlamda örnek, batı tarafında Bostanbaşı, Yakınca bu bölgelerde bu şekilde yapılaşmıştı . Neticede İkizce bölgeside yeni eklenen alt merkez oldu. Ama şehrimizi bundan daha fazla dağıtırsak, şehri yapısını kaybedebiliriz, endişesi taşıyorum. Şehri seyrekleştirerek şehrin sıkıntılı noktalarını çözerek, yollarını genişleterek, yeni ulaşım akslarını oluşturarak, trafiğini rahatlatarak, otoparkları planlayarak şehrin seyrekleştirilerek yerinde dönüşümünün öncelikli olduğunu, şehre katkı sağlayacağını, değer katacağını düşünüyorum. 6 şubattan sonra yaptığımız her toplantıda, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, hem de Malatya Büyükşehir ekibi ile teknik anlamdaki Sivil toplu örgütleriyle, Esnaf Odalarımızla, Ticaret Odamızla bu anlamda paydaş olan hangi kuruluşla olursa olsun şehrin ayağa kaldırılmasının önceliğinin, ticareti ayağa kaldırılması olduğunu gördük. İlk kazmanın bu yönde atılmasına  inandık. Bakanlığımızla yaptığımız bütün toplantıları bu anlamda yaptık. Bakanlığımız da öncelikli olarak şehir merkezinin planlamasını doğru buldular. Fore kazık çalışmalar devam ediyor. Biz hızlıca şehir merkezini toplandığımızda insanlarımızın üzerindeki negatif enerjinin kalkacağına inanıyoruz. “

“Eğlence merkezleri Cezmi Kartay caddesinde kalmayacak”
Okyay, “Şehri kendi haline bıraktığımız zaman, şehrin toparlanmasını çok uzun yıllar alacağını düşünüyoruz. İnsanların bir araya gelip karar verme süreçleri çok uzun sürer. Bakanlığımızla bu anlamda konuştuğumuz da öncelikle rezerv alanlarında ziyade bakanlığımızı da yıkımın daha çok olduğu Saray Mahallesi, Ferhadiye Mahallesi ,  Emeksiz Caddesine kadar kısım, İnönü Caddesinin sağı, solu  arkasında, Niyazi Mısri bölgesindeki yıkımlarından sonra bir kaç bina kalmış gerisi tarla durumunda, bunların vatandaş eliyle yapılması uzun yıllar alacağını biliyoruz. Bakanlıkta sağ olsunlar bizim endişemizi haklı gördüler. Öncelikle şehir merkezide çalışmalar, daha sonra 2. etapta  olan Saray Mahallesi, Ferhadiye Mahallesi ve oradan Emeksize kadar olan  bölgenin planlanması3.etap olarak İnönü Caddesi'nin sağını ve solunu ,Niyazi Mısri Mahallesini kapsayan bölgenin planlama sürecine başladılar. Bundan sonra 4.etap olarak Akpınar' dan eski hal binasına kadar olan kısmını önerdik. Süreç bakanlığımız eliyle daha hızlı ilerleyecektir. Cezmi Kartay  Caddesindeki eğlence merkezlerinin de  içinde bulunduğu Akpınar'dan  Sivas  Caddesini de kapsayan 4. Etap içinde Eğlence merkezleri, kentsel dönüşümün dışında bir konu ama böyle bir dönüşüm olduktan sonra eğlence merkezleri aynı yerinde kalmayacaktır.

Şehrin ayağa kalmasın önündeki en büyük engel ticari hayatın ayağa kaldırılması. Ticari hayatı ayağa kaldırdıktan sonra bizim hedefimiz toplumu üretime yönledirecek, üretim artıracak projeler geliştirmek. Önceliğimiz, Battalgazi tarım bölgesinde, tarım üretimi artırmak, kayısıda üretimi artırmak, belki hayvancılıkla ilgili üretimi artırmak.” İfadelerini kaydetti.

“Önceliğimiz üretime dayalı projeleri yönlendirmek”
Okyay açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Depremden sonra şehirde yaşam alanını kaybetmiş insanımız tarlası, bahçesi, evi olanlar tekrar köylere yöneldiler. Biz köydeki yaşam standartlarını artırarak, şehirdeki yaşam konforunu köyde de sağlayarak, belki bu doğalgaz olur, altyapı olarak şehirde hangi standart aklınıza geliyorsa, toplu yerleşimin olduğu köylerde  yada  dağınık yerleşimin olduğu alanları, toplayarak belediyecilik yükünü azaltarak hizmet etmek. Bu süreç tamamlanır görev bize verilirse, biz bunlarla ilgili çalışmaları yaptık hemşerilerimizle paylaşacağız.  Ama önceliğimiz üretime dayalı projeleri yönlendirmek. 2017 Almanya seyahatinden bir örnek vereyim, Araç üreten firma Mercedes kendisine ait aracın yedek parçasını köyde üretiyor. Köylüler belki, evin erkeği fabrikada çalışıyor, hanımı, çocukları bahçede çalışıyor. Üretimi arttıracak modeller bunlar. Aslında daha önceki yıllarda bizim yapımızda vardı, bunu tekrar kazandırmak istiyoruz. Bu anlamda örnek bir şehir olmamız lazım, katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Eskiden ülkeler yarışıyordu, şimdi şehirler yarışıyor. Bu anlama çeşitli çalışmalar yaptık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Malatya'da ASELSAN cip üretimi fabrikası kuruyor. Battalgazi’mize katma değeri olacak.”

“Arslantepe'yi dünyaya tanıtabilirsek Malatya için iyi bir kazanım olur”
Okyay, “Altyapısı oluşturulmadan hem yerli, hemde yabancı turisti şehire çekemiyorsunuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin başkan geçmiş dönemden beri tarihi eserlerin ayağa kaldırılması, turizme kazandırılması için ,bu anlamda turizm rotalarının oluşturulması konusunda çok büyük çalışmalar yapıldı. Belki artık bu işin meyvesinin yenileceği sürece girilmişti. Deprem önceliklerimizi değiştirdi. Ama buna rağmen Battalgazi’mizin çok büyük bir değeri var. 2021 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınan Arslantepe'miz var. Arslantepe'yi dünyaya tanıtabilirsek Malatya için iyi bir kazanım olur. Kültür Bakanlığımız denetiminde kazı ekibi çalışmalara devam ediyor. Burada dünya standartlarında karşılama merkezi yapıyoruz. Turistlerimizi ağırlayacak, Arslantepe'i tanıtacağız. Turistlerin dinleneceği, sanal gerçeklikle o dönemi yaşayıp, görecekleri proje hazırlandı. Bahar aylarında inşaat tamamlanıp hizmete açılacak. Turistlerin Arslantepe'yi anlayabileceği, tanıyabileceği karşılama merkezi olacak."  ifadelerini kaydetti.

malatyahaber.com- Vuslat TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ahmet (4 ay önce)
    Katılıyorum oraları kaldırmaları lazım.Akpinar seyrekleştirilmeli yolları genişletilmesi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıdvan (4 ay önce)
    Bu halk sizi bu dönem de dinlendirmezse;cezalandırmazsa bu topluluktan olmaz.. Yetmedi mi ceketini koyup seçtirme muhabbeti...
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Sevda ÜLKÜ (4 ay önce)
    Güzel proje.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • İsmail (4 ay önce)
    İsabetli olur inşallah şehir dışına taşınırda kurtuluruz içen çarşıyı birbirne katıyordu Teksas gibi olmuştu sokak geçmeye korkar olduk
    %88
    %12
    Yanıtla