SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Büyük Engel Sevgisizlik"

A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Aydın Baruş ile siyasiler ve yerel yöneticiler mesajlar yayınladı.

Malatya Valisi Aydın Baruş

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Aydın Baruş yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç sorunlarına dikkat çekilmesi, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması bakımından önemli bir gündür.

Engellilik, sadece engelli kardeşlerimiz ve ailelerini ilgilendiren bir konu değil, bilakis toplumun tamamını yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini en aza indirgemek için herkesin katkısına, duyarlılığına ve ortak çabasına ihtiyaç hissedilen toplumsal bir husustur.

Engelli vatandaşlarımızın umutlarını besleyerek mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba sarf edip çözümler üretmek, devlet ve toplum olarak en önemli sorumluluklarımızın başında gelmektedir.

Unutmamalıyız, her sağlıklı insan bir engelli adayıdır ve her insan aniden normal hayatta pek de farkında olmadığı bu hizmetlere muhtaç duruma gelebilir. Bu nedenle engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, sorunlarına kalıcı çözümler üretmek ve toplumsal bağlarımızı kuvvetlendirmek son derece önem arz etmektedir.

Geleceğe umutla bakan güçlü bir millet olmak istiyorsak bunu birbirimize destek olarak ve engelli-engelsiz tüm vatandaşlarımızın yeteneklerini rahatça ortaya koyabilecekleri bir ortamı oluşturarak başarabiliriz. Bu nedenle, toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldırmak, onların hayata olumlu bakmasını sağlamak bu milletin bireyleri olarak hepimizin sorumluluğudur.

Sosyal yaşamın her aşamasına etkin bir şekilde katılmak engelli veya engelsiz tüm bireylerin en doğal hakkıdır. Ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetecek şartların oluşturulması, yaşam kalitelerinin artırılması, sosyal imkânlardan gerektiği şekilde yararlanmaları temel önceliklerimizden olmalıdır. Sosyal yaşam mekânlarının ve kamu hizmetlerinin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinde kamu kurumlarına ve özellikle yerel yönetimlere önemli sorumluluk ve görevler düşmektedir.

Engelli çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim imkânlarından yararlanması, engelli vatandaşlarımızın özel sektörde ve kamu kurumlarında istihdam edilmesi, yaşlıların evde bakım hizmetlerinin sağlanması hususları başta olmak üzere ülkemizde engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlayan reform niteliğinde çok önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Engelli olmalarına rağmen hayat mücadelesini azimle devam ettiren, spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına her alandaki başarıları ile çocuklarımıza ve gençlerimize örnek oluşturan engellilerimiz geleceğe çok daha olumlu ve umutla bakmamıza vesile olmaktadır. Bu mücadeleyi ortaya koyan tüm engelli kardeşlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kardeşlerimizin yaşadığı güçlüklere karşı toplumsal duyarlılığımızın artmasına vesile olması temennisiyle tüm engelli kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyor, sağlık ve esenlikler diliyorum”

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Çakır yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“Engelli olmalarına rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır.

Tüm zorluklara rağmen spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına, her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadele takdire şayandır.

Hükümetimiz de bugüne kadar engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamda daha aktif biçimde yer almasını sağlamak adına birçok girişimde bulunmuş ve yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılması ve ailelerinin desteklenmesi için her geçen gün yeni kolaylıklar sağlanmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engelli kardeşlerimiz ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, tüm engelli vatandaşlarımız olmak üzere ailelerine ve tüm vatandaşlarımıza selam, sevgi ve saygılar sunuyorum.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba yayınladığı mesajda Covid-19 salgınıyla birlikte engellilerin sorunlarının katlandığını ifade ederek şunları belirtti:

“Sosyal mesafeye uyabilmemiz için öncelikle sosyal devleti görmemiz gerekiyor. Engelli yurttaşlara evinde otur diyerek 10 milyon insanı yok sayamazsınız. Bu insanlar gıdaya erişebiliyor mu, hastalığa yakalananlar sağlık hizmeti alabiliyor mu bunları görmezden gelemezsiniz. Hükümetin salgından önce de sonra da engellilere dair tek politikası eve kapatmak. Engelliler özel gereksinimleri olan insanlar, kişisel ihtiyaçları var sağlık sorunları var, pandemide bunların hiçbiri umursanmadı üstüne bir de açlıkla mücadele etmeye başladılar. AKP iktidarı engellileri bu zor günlerde ölüme terk etmiştir.

Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler pandemi sürecinde yaşam koşulları olumsuz etkilenen toplumsal kesimlerin başında geliyor. Koronavirüs tehlikesi, engelli bireylerin yaşadığı rutin kısıtlılıkların üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama birçok alanda engellilerin sosyal yaşama erişimi normal şartlarda bile oldukça zorken salgınla birlikte neredeyse imkânsız hale geldi. Bu konuda AKP iktidarının çözüm üretmek yerine klişe açıklamalar yaparak sorunlarını örtbas ettiğini görüyoruz. Salgında engelliler işten atılıyor, açlıkla başbaşa bırakılıyor, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor, engelli öğrenciler eğitim hakkından yararlanamıyor, evde, işyerinde, sokakta engelliler hiçbir zaruri ihtiyacına erişemiyor, zorluklar yaşıyor. Bu anlamda salgın sürecinde engelli bireylerle ilgili çalışan STK’lar ve derneklerle görüşülerek etkili politikalar üretilmesi gerekiyor; ancak görünen o ki, iktidar engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak bir yana hayatını idame ettirebilmesi için bile yeterli ve etkili önlemler almıyor. Adeta engelliler ölüme terk edilmiş durumda.

Birçok engelli yurttaşımız yıllardır işsiz durumda, özellikle pandemiyle birlikte işinden atılanların da sayısı da sürekli artıyor. Engelli bireyin işten atılması demek onun yaşamsallığına darbe vurmak demektir. Engellilerin sosyal güvenliği askıya alınıyor, emekliliği de durdurularak adeta ölüme terk ediliyor. Devlet bu konuda taşın altına elini koymalı, kendi kurumlarını ve politikalarını geliştirerek özellikle engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda bir devlet politikası oluşturmalıdır. Buna ek olarak engelli öğretmenlere kadro verilmemesi, engelli memurların göreve başlatılmaması, engelli tutukluların insanlık dışı koşullarda tutulması, engelli avukatların yaşadıkları zorluklar, pandemide sağlık kurumlarında engellilerle iletişim kurabilecek uzmanların olmayışı, ulaşım konusunda engellilerin sinyalizasyon ve yönlendirici levha ve işaretlere erişememesi, eğitim konusunda engelli öğrencilerin ebeveynlerin sırtlarında taşınarak sınavlara girmesi gibi birçok alanda karşılaşılan sorunlar ivedilikle çözülmelidir.

Hükümetin engelliler için ayda 1000 liradan az olmamak kaydıyla acilen bir yaşam desteği paketi açıklamalı ve engellilere özel olarak salgın politikası üretmelidir.

Engellilerin pandemi sürecinde sağlığa erişimi ve ilaç temini konusunda özel hizmete tabi tutulması gereklidir. Ulaşım hizmeti verilmesi ve bakım hizmetlerinin artırılması gereklidir. Uzun vadede engelliler için yapılacaklar ise mutlaka engelli STK’larıyla iletişim ve işbirliği içinde yapılmalıdır..”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında, 3 Aralık tarihinin “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edildiğini ve bu günün her yıl çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirten Başkan Gürkan mesajında şunlara yer verdi:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır şekilde hizmet almalarını sağlamayı, öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyor, bütün yatırım ve hizmetlerimizi engelli vatandaşlarımıza uygun bir şekilde gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.

Belediyemiz Engelliler Kayıt Sisteminde 4340 engelli kardeşimiz bulunmaktadır. Kernek Külliyesinde bulunan Engelliler Koordinasyon Merkezimiz de engelli vatandaşlarımıza yönelik çeşitli kursların yanı sıra EKPSS eğitimleri de verilmektedir.

Tekerlekli Sandalye kullanan engelli vatandaşlarımız için Tekerlekli Sandalye Bakım Atölyemiz bulunuyor. Bu atölyenin yetersiz kalması nedeniyle de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hazırladığımız 1.200.000,00 TL bütçeli “ENGELLİ ARAÇLARI İÇİN TAMİR ve BAKIM İSTASYONU” başarılı bulunmuş ve hibe almaya hak kazanmıştır.

Uygun görülen bu Projemiz ile mevcut atölyemiz baştan sona yenileniyor ve büyütülüyor. Böylece engellilerimizin çok önemli bir sorunu çözüme kavuşturulmuş oluyor. Ayrıca, engellilere göre özel dizayn edilmiş minibüslerimiz ile ilimiz genelindeki engelli kardeşlerimize yardımcı oluyoruz. Öte yandan Kent Konseyimiz Engelliler Platformu tarafından da yıl boyunca engelli vatandaşlarımıza yönelik etkinlikler düzenleniyor olmakla birlikte, son bir yıldır yaşadığımız Covid 19 salgını nedeniyle bu etkinlikleri gerçekleştiremiyoruz. İnşallah en kısa sürede Covid 19 salgını sona erer ve bizler de planlamış olduğumuz programları birlikte düzenleriz.

Bu vesileyle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, kendileri ve ailelerine sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Battalgazi Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim ve tedavi gören özel gereksinimli bireyleri ve ailelerini evlerinde ziyaret etti.

Güder bu ziyaretlerdeki konuşmasında şunları belirtti:

“Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; En büyük engel sevgisizliktir. Sevgiyle tüm engeller aşılır. İnsan ilişkilerinin temelinde, sevgi bulunmaktadır. Sevgi olmadan hiçbir iş güzel olmaz. Yapılan her davranış anlamsızdır. Önce insan kendini, sonra çevresindekileri sevebilmeli. Korona virüs salgınından dolayı insanların bile dışarıya çıkarken imtina ettiği bir dönemde biz, engelliler haftası münasebetiyle belediyemizde çalışan engelli arkadaşlarımızla hasbihal ettik. Birde evlerinde olan kardeşlerimizi ziyaret ederek, onlarla hasbihal ettik ve günlerini kutladık. Onları evlerinde ziyaret edip, onlara dokunmak, onların yanında olduğumuzu kendilerine ifade etmek istedik. Bizleri çok sıcak karşıladılar.

Onların yüzündeki gülümsemeye vesile olduysak, ne mutlu bize diyorum. Engelsiz kardeşlerimize engeli olmayan bir yaşam diliyoruz. Yeşil alanlarında ve ulaşım noktalarında engelli kardeşlerimizin yaşamlarını kolaylaştırma ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu kardeşlerimize daha fazla ne yapabiliriz diye çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Günleri kutlu olsun, yüzündeki tebessümleri hiç eksilmesin ve onları seviyoruz Bugün hayati fonksiyonlarımızın hepsi yerinde ama yarın ne olacağını kimse bilemiyor.

Bizler de aynı duruma düşebileceğimizi düşünerekten hayatımızı tanzim etmemiz gerekiyor. Hayatımızı sürdürürken özel gereksinimli bireylerimiz yaşamsal faaliyetlerini sürdürürken, ne düzeyde zorluk çektiklerini algılamamız lazım. Battalgazi belediyesi olarak, birkaç yıl öncesinde özel gereksinimli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak Engelsiz Yaşam Merkezi’mizi kurmuştuk. Daha fazla ailemize ve bireylere ulaşmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. ”

Kuluncak Belediye Başkanı Erhan Cengiz

Cengiz, yayınladığı mesajda şöyle dedi:

“Engellilik; sadece engelli vatandaşlarımız ve ailelerini değil, tüm toplumu ilgilendiren konudur. Engeli olmayan her birey bir gün engelli olabileceğini düşünerek hareket etmeli, engelli vatandaşlarımızın da bu toplum içerisinde yer alan ve hayata önemli katkılar sağlayan bireyler olduğunu unutmamalıdır. Engelli vatandaşlarımız; gerekli koşullar sağlandığında eğitim, bilim, spor, sanat, iş dünyası gibi pek çok alanda üstün başarılara imza atmaktadır. Her canlının eşsiz engelli adayı olduğu inancımla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engelleri beraberce aşmak adına herkesi bu bilince davet ediyor, engelli bireylerimizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Aliş (3 yıl önce)
    İnönü Üniversitesi yerleşkesinde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde ozel eğitimli çocuklara uygulanan insanlık dışı uygulamaya birileri ne zaman dur diyecek...Özel eğitimli çocukların servis aracına el koyarak çocukların okula gidip gelmesine engel olan ve kurumdaki temizlik görevlisini başka birime gorevlendirerek 15 gündür temizlikten yoksun bırakan tüm yetkilileri allaha şikayet ediyorum...Malatyada engelli yada ozel eğitimli çocuklar herkesin diline sakız olmuş ama birileri cikipta ozel eğitimli çocuklara engel olan engelsizlerie engel olamadı. Ateş düştüğü yakar...
    0
    0
    Yanıtla