SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf, Fabrika Çıkışı 254 TL Olan Şekeri 400- 450 TL'ye Almaya Hazır"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ben çağrıda bulunuyorum, esnaf olarak, vatandaş olarak, Malatya Şeker Fabrikasında çıkışı 254 TL olan torba şekeri biz 400-450 TL’ye almaya razıyız, esnafa versinler. Biz şekeri fabrikamızda alalım ki, fabrikamız yarın ‘zarar ediyor’ diye satılmasın. Fabrikamız zarar etmesin, yazıktır, günahtır.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, beraberinde CHP İl Başkanı Enver Kiraz ve partililerle birlikte Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret etti.

Ziyaret için teşekkür eden Keskin, “Milletvekilimiz Sayın Veli Ağbaba sürekli esnafımızın içerisinde olan bir arkadaşımız. Her zaman esnafın sorunlarını ve taleplerini dile getiriyor.” dedi.

MESOB Başkanı Keskin, “Ülkemizin etrafı ateş çemberi. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş dünya ekonomisine önemli olumsuzluklara neden olacak. Burada en büyük sıkıntıyı da Türkiye çekecek. Ayçiçek yağı ile kısıtlamadan dolayı insanların sanki kıtlık olacakmış gibi marketlere saldırması zenginlerin iştahını kabartıyor. İnsanlarımız 5 kilogram yağ lazımsa 20 kilo yağ almasın. Bu ülke bizim, hepimizin. Ülkedeki sıkıntıların bitmesi için hep beraber mücadele vereceğiz. İktidarıyla, muhalefetiyle bu zorlukları aşacağız. Türkiye çok zorluk çekti, çok zorluk gördü, bu günlerde geçecek” dedi.

Keskin, “Akaryakıta gelen zamlar taşımacılık yapan esnafın belini büktü. Sadece akaryakıt değil, yedek parça, lastik ve tamir fiyatları çok yüksek. Türkiye’de bir kontrolsüzlük var.  ‘Kontrol edeceğiz, birimler kuruldu’ denildi. Ama olmadı. Bu kontrol ve denetimler belediye zabıtası ile olacak iş değil. Marketlerde raflarda fiyat ayrı, kasada ayrı. Her kesimden insanların sıkıntı çektiği bir dönem yaşıyoruz” diye konuştu.  

-“Malatya Şeker Fabrikasında çıkışı 254 TL olan torba şekeri biz 400-450 TL’ye almaya razıyız” 
Keskin şöyle devam etti:

“Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği partiler üstü bir kurumdur. Yanlış gördüğümüzü her yerde söylemek bizim boynumuzun borcu. Malatya şeker Fabrikasında Şubat 2022’ye kadar esnafımız, vatandaşımız, arıcılarımız gidip şekerini torba şeklinde alabiliyordu. Malatya Şeker Fabrikasından şekerin torbası 254 TL’ye fabrika çıkışı var. Dün marketlere baktım, torbası bazında 450 TL’yi bulmuş. Bunu 2 hafta önce söyleyince insanlar abarttığımız söylüyordu. Şekerin torbası yakında 500 TL olacak. Biz şunu söylüyoruz, şekeri bir firmadan bir firmaya aktarmadan direk halka ve esnafa satın. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir söylemi var, ‘Tarladan sofraya’ diye. Bir milletvekilimizde çıktı Şeker Fabrikasındaki satış mağazasının reklamını da yaptı. Duyumlarımıza göre; fabrikanın içindeki mağazayı da kapatmışlar. Satış direk bir firmaya verilmiş. Bu işten ellerini çekmeleri lazım. Şeker Fabrikası 254 TL’ye şekeri satacak, dışarıda bu şeker 500 TL’ye satılacak. Bu durumda Malatya Şeker Fabrikası zarar edecek. Yarın da zarar ediyor diye satışa çıkartacaklar. Bugünde çok net görünüyor, Türkiye’nin en büyük sıkıntısı üretim. Üretim olmadan hiçbir ekonomik sıkıntıyı çözemeyiz. Ben çağrıda bulunuyorum, esnaf olarak, vatandaş olarak, Malatya Şeker Fabrikasında çıkışı 254 TL olan torba şekeri biz 400-450 TL’ye almaya razıyız, esnafa versinler. Biz şekeri fabrikamızda alalım ki, fabrikamız yarın ‘zarar ediyor’ diye satılmasın. Fabrikamız zarar etmesin, yazıktır, günahtır.”  

-“Benim siyasette gözüm yoktur, herkes rahat etsin, kimse sancılanmasın” 
Keskin, “Siyasette gözüm yoktur, hiç yok. Bunu herkes bilsin. Malatya’nın, Malatya halkının hakkını savunmak siyaset mi yapmaktır? Memleketin satılan yerlerine karşı durmak, fakir fukaranın hakkını korumak, Allah aşkına bunun siyasette ne ilgisi var? Bende seçimle geldim. Esnaf Odalarıda seçimle göreve gelinen bir yer. Ben burada görevimi yaparsam, başka yerde siyaset yapmaya gerek yoktur.  Şunu herkes iyi bilsin; yanlışa her zaman karşıyım, bu Veli Ağbaba’da olur, bu başkası da olabilir. Milletvekilleri size sesleniyorum; yanlış yaptığınız zaman, Malatya’nın hakkını savunmak boynumun borcu, esnafın hakkını savunmak boynumun borcu, ben bunu her zaman koruyacağım, karşınıza da çıkıp çatır çatır konuşacağım. Bu can bu bedende iken, bu milletin, bu esnafın, bu vatanın, Malatya’nın hakkını savunmak boynumun borcudur. Hiçbir yerde gözüm yoktur. Milletin iradesine güveniyorum, milletin iradesi beni esnaf odası başkanı yaptı, elimden geldiği kadarıyla esnafıma ve Malatya’ma sahip çıkacağım. Bunu da kimse bana çok görmesin, bu benim asli görevimdir. Benim siyasette gözüm yoktur, herkes rahat etsin, kimse sancılanmasın. Açık söylüyorum, ben siyasette yokum.” diye konuştu.  

-Ağbaba, “Hepimizin görevi Türkiye’nin refahına ve Türkiye’nin gelişmesine katkı sunmak” 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, “Türkiye’de hem zincir marketler nedeniyle, 3 harfliler nedeniyle, hem de ekonomik koşullar nedeniyle, son gelen zamlar nedeniyle esnaf zor günler geçiriyor. Partimizin politikalarını oluştururken mutlaka esnaf odalarımızın görüşünü alıyoruz. Bütün esnaf odalarımızın ortak talebi, esnaf bakanlığının kurulması. Bizde programımızda esnaf bakanlığının kurulacağını söylüyoruz. Yine esnafın hem kredi kooperatiflerine, hem de Halk Bankası’na olan borçlarını faizlerini sileceğimizi de söylemek istiyoruz. Zincir marketler konusunda bir düzenlemeyi mutlaka getireceğiz. Hem nüfus oranına göre, hem de sattığı malzemeye göre bir sınırlandırma getirilmesi şart. Ayrıca metrekareye göre istihdam sağlamasını da gündemimize taşıyacağız. Esnaf şu anda kendi dükkanında kiracı olmuş durumda, Elektrik faturaları ilk kez dükkan kirasını geçmiş durumda. Bununla ilgili bir tedbir alınması gerekiyor. Şoför esnafının, servis esnafının, halk otobüsü esnaflarının dertleri çok daha büyük. Taşımalı eğitim sisteminde yolcu taşıyan esnaf mazot 7 TL iken ihaleyi aldı, mazot şimdi 22 TL’ye dayandı, maalesef bir yüzde 10 zam verildi. Mutlaka değerlendirilmesi gereken bir konu. Yakında öğrenci taşıyacak minibüs kalmayacak. Kentteki halk otobüslerinin 65 yaş üstü ve çeşitli özelliklere sahip olan insanları ücretsiz taşıyorlar. Devlet halk otobüsü işleten esnafın üzerinden iyilik yapamaz, yapıyorsa devletin kendisi iyilik yapsın. Mutlaka bu konuda da bir düzenleme yapılmalı. Esnaf daha önce Malatya Şeker Fabrikasından torba ile 50 kilo şeker alıyorken bugün bunu alamıyor. Esnaf iki aracı konularak şekere ulaşabiliyor. Buda doğru bir yöntem değildir. Fabrikayı satamadılar, şimdi şekeri bir başka türlü özelleştiriyorlar. Bunun da doğru olmadığını belirtmek istiyoruz. Umarım bu günler çabuk geçer ve esnafımızın tekrar yüzünün güldüğü günleri tekrar hep beraber yaşarız.  Türkiye önemli bir coğrafyada önemli bir ülke. Hepimizin görevi Türkiye’nin refahına ve Türkiye’nin gelişmesine katkı sunmak.” şeklinde konuştu.  

Ağbaba, “Türkiye’deki tüm esnaf odalarını, esnafları gezmeye çalışıyoruz. Parti politikalarını oluştururken mutlaka esnaf odalarımızın görüşlerini alıyoruz, onların söylemiş olduğu şeylerle bir politika oluşturmaya çalışıyoruz. Tüm esnaf odalarının ortak talebi, Esnaf Bakanlığının kurulması üzerinedir. İktidara geldiğimizde yapacağımız ilk şey Esnaf Bakanlığını kurmak olacak. Esnafa sicil affının getirilmesini istiyoruz. Yine esnafın borçlarına ait faizleri sileceğiz. Ayrıca zincir marketler konusunda düzenlemeyi, sınırlandırmayı getireceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin her tarafında anormal bir şekilde çoğalıyor. Eskiden mahallelerde vardı, şimdi köylere kadar girmiş durumda. Yeni bir yasa gündemde. Bilimsel eğitim yapan, üretim yapan işletmelerin inşaata açılması, onlarla yok edilmesi ile karşı karşıyayız. Bunların başında da Türkiye’de en önemli kurumlardan bir tanesi Kayısı Araştırma Enstitüsü. Bunu da Malatya’nın kamuoyuna şimdiden sunmak istiyoruz. Biliyorsunuz son günlerde zeytinle ilgili düzenleme yapıldı. Aynı düzenlemenin bilimsel üretim yapan tarım işletmelerine de yapılması planlandığını duyuyoruz. Bu kabul edilecek bir şey değil. Malatya kayısının, Malatya tarımının gelişmesine en önemli bir kurum araştırma enstitüsüdür.

Hem özelleştirme politikaları, hem yanlış işleyen ekonomi bugün yaşadığımız sorunları karşımıza çıkarıyor. Hatırlarsanız 2018 yılında ‘şeker fabrikaları özelleştirilmesin’ diye benim başkanlığımda bir heyetle 45 gün boyunca şeker fabrikasını gezdik. Bunlardan biride Malatya Şeker Fabrikası’ydı. Özelleştirilen birçok fabrika üretimi küçülttü, kimisi kapandı.  Artık şekere de ulaşmak zor. Malatya gibi şeker fabrikaları da şeker satışını eskiden kendileri yaparken, Türkşeker’e verdi. Türkşeker de bildiğiniz gibi özel firmalara verdi. Malatya’da da aklın alınmayacağı bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bir milletvekilinin bulunduğu bir firma şeker satıyor. Bunu da etik bulmadığımızı belirtmek istiyoruz. Esnaf iki aracı olarak şekere ulaşabiliyor. Fabrikayı satmadılar, şekeri başka türlü özelleştirdiler.”dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Biz sizede sayın Kahtalı beyede esnafada o fiyatla satılmasına karşıyız sizin takdirinize kalmamış şeker fabrikası satış fiyatı çekin elinizi halkın cebinden.Oturdugunuz rahat koltuklardan milletin cebine el atmayın yeter..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Kumral (2 yıl önce)
    Niçin 250 tl ye alıp 400 450 tl ye satasınızki sizde çıkın aradan fabrika 300 350 ye satsın daha çok kazansın. Hepiniz bu milleti sömürüyorsunuz . Bu günün yarını da var ahireti de vaaaarrr Allah da var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kerim (2 yıl önce)
    atı alan üsküdarı geçti yokluk ve sefalet yakındır malatyada bizi böyle adamlar yönetirse.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Asıl sorun serbest piyasa koşulları. Adam emeğini çekecek zararına üretecek 3 kuruşa aracıya satacak. Aracı istediği kadar zam yapacak, stok yapacak, işine geldiği gibi satacak. Eskiden ürünlerin üzerinde etiket fiyatı vardı. zam da gelse bu ürünü eski fiyatı ile satmak zorunda kalıyordu. Çözüm olarak; 1-Aracı sayısını azaltmak ve sınırlamak, 2-Maliyet bazlı kar marjı belirlemek. 3-Üretim araçlarını vergilerden arındırmak. 4-Tarım arazilerinin rant sorununu çözmek. ....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AYDIN (2 yıl önce)
    Stokculara karsı nasıl mücadele veriliyor.En büyük stokculuğu Malatya Milletvekili yapıyor.Adam bar bar bağırıyor, ses vermiyor. Bu nasıl mücadele .Bırakın şeker direk halka gelsin.Aracılar aradan çıksın.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    Trabwami geçiriyorsunuz zaten 470 TL
    %67
    %33
    Yanıtla
  • YETER LÜTFEN YETER (2 yıl önce)
    esnafa değil vatandaşa satsın fabrikalarımız şekerin torbasını ? 1 torba şeker 50 kg kg max 9 tl den satsın niye araya aracı giriyor ? vatandaş getirir kardeşim arabasını yükünü alır götürür ? hem imalatcılar daha uygun fiyata şekeri alır ve birçok üründe indirim olur bu pirinç buğday vb ürünler içinde geçerli niye arada aracı var ki ? ve neden 200 250 tl olan 450 500 tl ye satılıyor ? devlet bir ton vergi alıyor kaynak ayırması lazım.ek olarak 200 250 tl ye satılan şekerin torbası 250 tl den satıldıgında 4.5 max 5 tl ye geliyor peki vatandaş niye en ucuz şekere bile kilosuna 13 14 tl ödüyor lütfen artık gereğini birileri yapsın yeter lütfen ya ! ya kardeşim belediyelerin gerekirse yetkileri arttırılsın belediye seçimlerinde parti figürü yerine tamamen bağımsız adaylar olsun şu şehirler geliştirilsin bölgelere göre vergiler alınsın ticaret sağlansın bütün sektörde dahil vergiler bölgelere göre ayarlansın ve yapılacak projelerde halkın oyuna sunulsun...mesela kernek parkı milyonlarca lira harcadılar ne gerek vardı ? kanalboyu ne gerek vardı ? hürriyet parkı ne gerek vardı ? beton kaldırım beton kaldırım o kadar...geçin abi yeter ya!
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ABUZER (2 yıl önce)
    fabrika çıkışı 254 tl olan şekerş biz 400 450 tl ye esnaf olarak almaya hazırız diyor.peki vatandaşa kaça satacaksınız yeterki fabrikamız kapanmasın diyorlar vatandaş mağdur olacak fahiş fiyatla şekeri satacaklar hangi akla hizmet anlamadım
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatya lım (2 yıl önce)
    Kusura bakmayın herkes fırsatçı olmuş kimse kimseyi savunmuyor herkes kendini düşünüyor insanlık yok olmuş…hep konuşurlar gündemde olurlar vatandaşı kimse düşünmez Stk ve siyasileri vatandaş için olumlu bir değişiklik yaptıklarını görmedim alayı boş icraat yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Sire pazarindan merkez bankasinin onunden dovuz icin halay cekenler birde seker fiyatlari Icin halay cekin acin derdini ac halk annar
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Fatih (2 yıl önce)
    Komedi mi bu ironimi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    Bugün Malatya haberde iki tane zabıta marketin yağ sitandina doğru bakmış poz vermiş resim çekilmiş yani diyor biz görevimizi yapiyozzzz haber ise vatandas şikayetçi deyil yağ varmış ta insanlar gayet menmunmusta şakamı yapıyorsunuz esenlik market cumartesi gündüz yağ 135tl idi ertesi gün 160tl olmuş aynısı çarşı markettede ve bostan başında ki magim markettede 160tl olmuş siz sakladıkları için baskın yapıyorsunuz .yoksa 130bile etmez yağın 160tl veya 200e gitmesini deneyliyosuniz siz ne görev yaptığınızda bilmiyorsunuz
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Bazı marketlerde 5 kg şeker 50 TL yani torbası 500 TL olur şekerin ve buğdayın hammadde olduğu yüzlerce ürün var fabrikada satışı 260 TL olan bir torba şeker nasıl olurda piyasada torbası 450tl 5 kilolukta 500 TL olur bunu bu ilde kim,kimler yapıyor devlet aracı olmadan esnafa ve halkımıza satış yapamazmi nedir bu aracının aracısı onunda aracısı .
    %100
    %0
    Yanıtla