SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"GES Projesini Bitirme Aşamasına Geldik"

0
Güncellendi - 2020-05-15 21:21:06
A- A+ PAYLAŞ

"MALATYA EMİN ELLERDE, EMİN ADIMLARLA.." Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan beraberinde MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş ile birlikte inşaatı bitme aşamasına gelen Atıksu Arıtma Tesisi 1 megavatlık GES (Güneş Enerjisi Santralı) alanında ve yapımı devam eden Kuyuönü HES'te (Hidroelektrik Santralı) incelemelerde bulundu.

GES'TE İNCELEME

MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş Atıksu Arıtma Tesisi ve çalışmaları devam eden GES hakkında bilgiler vererek, Atıksu Arıtma Tesisinden yılda ortalama 40 milyon metreküp atıksu arıtıldığını söyledi

Karataş, “Arıtma çalışmalar nedeniyle yıllık ortalama 8 milyon kilovattan fazla elektrik tüketiyoruz. Bu giderlerimizi asgariye indirmek adına aldığımız bir hibe kapsamında 1 megavat gücündeki elektrik santrali için geçtiğimiz yıl sonu itibariyle çalışmalara başlanmıştı ve şu anda bitirme aşamasına getirdik” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da yaptığı konuşmada geçtiğimiz yıl Kasım ayı içinde başladıkları çalışmalarda sona geldiklerini belirterek, “GES projesini kısa süre içerisinde bitme aşamasına getiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Arıtma Tesisleri bir toplum için, bir şehir için çok önemlidir. Malatya Atıksu arıtma Tesisi de Malatya için hakikaten önemli bir tesistir.

Tabi bu tür yatırımların işletme maliyeti de belediyelere çok büyük bir yük getirmektedir. Bu anlamda bizler bu yükü belediyenin sırtından azaltılması; Arıtma Tesisinin elektrik ihtiyacını kendi gayretlerimiz ve temin ettiğimiz hibelerle karşılama noktasında yoğun bir çalışma içerisine girdik. Bu çerçevede, ilk etapta 1 megavat gücünde elektrik üretecek santralin kurulum çalışmaları başlatıldı, 15 güne kadar üretime başlıyoruz ve Bayramdan sonra da inşallah açılışını yapıyoruz. Bu tesisin hemen yanında da yine 5 megavatlık yeni bir GES’in kurulum çalışmalarına da başladık.

Bakınız geçtiğimiz yıl Kasım ayında geldik burada yer teslimi yaptık ve Mayıs Ayı sonu itibariyle de açılışını yapıyoruz. Gerek Kuyuönü Hes Tesisi olsun ki onunda Ağustos ayı sonu itibariyle üretime başlıyor, gerek şu anda incelemede bulunduğumuz 1 Megavatlık GES olsun ve gerekse hemen yanı başında kurulumu başlayan 5 megavatlik GES sayesinde Belediyemizin ve şirketlerimizin elektrik giderlerinin kendi imkân ve gayretlerimizle üretilmesi noktasında yoğun bir çaba içerisinde olduk. Bunların hepsi faaliyete geçtiğinde Malatya Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları elektrik alan değil, elektrik satan bir kurum ve kuruluş hüviyetine bürünecektir.

Sadece buradaki 1 megavat ve artı 5 megavatlik GES’lerin ötesinde ayrı bir çalışma başlattık; özellikle arıtılan suyun baraja deşarjı sırasında oradaki yükseklik kot miktarını, akışkanlık hızı ve basıncı temin ettiğimiz takdirde bir bu kadar enerjiyi de orada üretmeyi düşünüyoruz. Böylece Atıksu Arıtma Tesisinin enerji ihtiyacı karşılandığı gibi diğer birimlerin de elektrik ihtiyacının da sadece burada yaptığımız çalışmalarla gerçekleştirileceğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan mevcut yatırımların yanı sıra diğer yerlerde de yurt dışı hibe kaynaklarının temin edilerek, başka GES santrallerinin kurulması için ilgili ekiplerin yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “İlgili arkadaşlarımız bu tesisleri gerçekleştirdikleri zaman da biz gerçekleştirildi diyeceğiz. Bugün de buradaki 1 megavatlık tesisimizin Mayıs sonu itibariyle hizmete girmesi nedeniyle Hayırlı olsun demek için geldik.

Buradaki son çalışmaları da yerinde gördük, değerlendirdik, şu anda da arkadaşlarımız burada çevre düzenleme çalışması yapıyorlar ve Bayramdan sonra da açılışını gerçekleştireceğimizi hemşerilerime ifade etmek istiyorum. Malatya’nın emin ellerde olduğunu ve emin adımlarla mazisine layık istikbale gittiğini herkesin bilmesini ve bu konuda müsterih olmasını da burada ifade etmek istiyorum.

Bu çalışmaları yürüten MASKİ Genel Müdürlüğümüze ve ekibine ve yönetim anlamında Genel Sekreterliğimiz ve diğer birimlerimizin bu konudaki yapmış oldukları katkılardan dolayı, ayrıca burada çalışan işçilerimizin emeklerine teşekkür ediyorum. Bu tesisimiz de hibe yoluyla gerçekleştirilen bir tesistir ve Belediyemiz bütçesinden çok cüzi bir para çıkarılarak yapılmış ve hizmete hazır hale getirilmiş bir tesistir, Allah hayırlı uğurlu etsin” şeklinde konuştu.

KUYUÖNÜ HES'TE..

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, çalışmaların devam ettiği Kuyuönü Hidroelektrik Santralinde de incelemelerde bulunarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a inceleme gezisi sırasında Genel Sekreter Cemal Noğay, MOTAŞ Genel Müdürü Cemal Erkoç ile ilgili firma yetkilileri eşlik etti.

Kuyuönü HES Projesinde belli bir aşamaya geldiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan “Kuyuönü HES projemizi inşallah en kısa sürede tamamlayarak elektrik üretimine başlayacağız. Projemiz tamamlandığı zaman yaklaşık 2.5 megawat enerji üretecek olan Kuyuönü HES projesi ile 10 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.

İleriki aşamada buradaki su debisini artırarak üretilecek olan enerji miktarını 2.24 megawattan 3 megawata kadar çıkarabileceğiz.

Kuyuönü projemizde kullanılacak olan malzemeler ilgili firmamız tarafından tamamen yerli ve milli olarak üretilmektedir. İnşallah çalışmalarda herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde Ağustos ayı sonu itibariyle bu tesisimizde enerji üretimine başlayacağız.

Çalışmalarda emeği geçen teknik personelimize ve ilgili firma yetkililerine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Tesisimizin Malatya’mıza ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu güneş enerji santrallerini mümkünse tarıma elverişsiz alanlara kurmamız daha yerinde olacaktır. Ancak fotoğraflara baktığımızda tarım arazilerine yapıldığını görüyoruz. Bence çok yanlış.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Yıldırım (3 yıl önce)
    2017 yılında enerji bakanlığına müracaat edilmiş,2018 yılında kabul edilmiş bir hibe projesi.Sen hangi partinin başkanısın,önceki döneme teşekkür çok mu zor?Bu vefasızlık yarın sizi de bulacak emin olun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Necatin (3 yıl önce)
    Misyonumuz geçmiş projeleri sahiplenip en iyi şekilde reklamını yapıp kendimize mal etme vizyonumuz personel maaşından nasıl daha çok kısarız diye gece gündüz uykusuz kalma
    0
    0
    Yanıtla
  • ESENLİK (3 yıl önce)
    Belediye reis i maskeyi böyle takar 20 santimden maskesiz mülakat verirse vatandaş ne yapmaz!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • AVSAR BEY (3 yıl önce)
    Sayin Baskan: 1 Bu kuyuönu hes önceki donemin projesi bunu herkes biliyor takipcisi olarak sizi tebrik ediyorum. 2 Ges gercekten Yasar beyin gayretiyle basladi umarim onun gayretiyle hayata gececek. 3 Yaninda durdugunuz aritma tesisi Turkiyede ornekti ama yapildigi zaman...Son bes yilda Maskiyi yoneten kayseri grubu calisan aritmayi durdurdu ve garip olan suan hala calismiyor yani aritamiyor.Ama bu ekip insallah yakinda faaliyete gecirecek oyle umut ediyoruz . 4 Malatya merkezi artik ilaclatin bocekten gecilmiyor evler.yapmayacaksaniz biz vatandas olarak kendi imkanlarimizla yapalim.. 5 size gecmisin hizmetlerini takip etmek yakışmaz onlara yenilerini eklemek yakisir.diyecem ama siz ilaclama yapamiyorsunuz.. 6 Tablo bu...Simdiye kadar sinifta kaldiniz...Siz boyle yaptikca ancak dostlarinizi uzer dusmanlarinizi sevindirirsiniz....
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasir (3 yıl önce)
    İkinci foto montaj, neden böyle şeylere gerek duyuyorsunuz. Projede emeği geçenlere teşekkür gerçekten başarılı bir proje.
    0
    0
    Yanıtla