SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğanyol- Gökçe 'Riskli Alan' İlan Edildi

0
Güncellendi - 2020-08-28 19:54:56
Doğanyol- Gökçe 'Riskli Alan' İlan Edildi
A- A+ PAYLAŞ

24 OCAK DEPREMİNDE CAN KAYBI VE BÜYÜK ÇAPTA YIKIM YAŞANMIŞTI.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Doğanyol ilçesi Gökçe Mahallesi sınırları içindeki alan ‘Riskli Alan’ ilan edildi.

27 Ağustos Perşembe günkü Resmi Gazete’de yayımlanan 26 Ağustos 2020 tarih ve 2878 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Gökçe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve karar ekinde yer alan kroki ve listede sınır koordinatları gösterilen alanın ‘Riskli Alan’ ilan edilmesine, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. Maddesi gereğince karar verildi.

Cumhurbaşkanı Karar ile ‘Riskli Alan’ alan edilen toplam alanın 5.24 hektar olduğu belirtildi.

24 Ocak 2020  gecesi Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli olarak meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde Doğanyol'a bağlı Gökçe Mahallesi'nde de can kaybı ile büyük çapta hasar oluşmuştu.

“Riskli Alan” nedir, bir yer neden “Riskli Alan” ilan edilir?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2. Maddesi, “Riskli Alan” kavramını tanımlıyor.

Buna göre,  “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alan”, riskli alan olarak tanımlanıyor.

Kanuna 2016 yılında eklenen Ek 1. Madde ise, riskli alanı tanımını genişleten bir özellik taşıyor.

Buna göre, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar,  Üzerindeki toplam yapı sayısının en az %65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da “Riskli Alan” olarak tanımlanıyor.

Kanunun Ek 1. maddesinde, bir yerin “Riskli Alan” ilan edilmesinin amacı ise “fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak” olarak gösteriliyor.

Kanun, “Riskli Alan” kararına karşı mülkiyet sahipleri tarafından Resmî Gazete’de yayımı tarihinden itibaren dava açma hakkı da tanıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: 24 Ocak'taki 6.8'lik deprem Doğanyol- Gökçe'de de can ve mal kaybına yolaçmıştı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Fahrettin (3 yıl önce)
    Riskli alan ilan edilerek mütahit ve rant çevrelerinin köylünün 300 yıllık köy yaşam ve düzenini menfaatlerine göre düzenlemesinde başak bir şey değil. Arsasını al yap parayla kendisine sat. Köyün ve köylünün ata dede hafızasını sil.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Şimdi de bu çıktı.belediyeler riskli alan için cumhurbaşkanlığına başvurup karar çıkarıyor.ama bu işin sonunda inşallah tahmin ettiğim gibi vatandaş mağdur olmaz.bakalım görelim
    0
    0
    Yanıtla