SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Pasaportla İnsan Kaçakçılığı' Dosyasında 'Gizlilik' Kararı Alınmış

'Gri Pasaportla İnsan Kaçakçılığı' Dosyasında 'Gizlilik' Kararı Alınmış
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi'nin, "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" başlığı ile hazırladığı sözde projeye dahil edilerek Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye'ye dönmemesi ile  Nisan 2021’de, 'Gri Pasaport Skandalı' olarak Türkiye ve Almanya gündemine oturan Gri Pasaport skandalına ilişkin Malatya'da açılan adli soruşturmanın ilk aşamasında, Yeşilyurt eski belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ile Bingöl'ün Servi Beldesi eski Belediye Başkanı Ali A.’nın ardından Almanya’da organizatör konumunda olan Ersin K.'nın da tutuklandığı öğrenildi. Bu arada, dosyada ise gizlilik kararı alındığı, olayda şikayetçi  taraf olan CHP’nin avukatlarının bilgi talebi ise “Gizlilik kararı nedeniyle” karşılanmamasıyla ortaya çıktı.

CHP DAVA DOSYASINA ULAŞAMADI!

Yeşilyurt Belediyesi’nin; ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ adlı kuruluşun, kendisine sunduğu ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında, hizmet (gri) pasaportu çıkarttırarak Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin Türkiye’ye dönmediği yolundaki iddialar üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı adli soruşturmada ilk aşama tamamlandı. Buna göre; Malatya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınarak Nöbetçi Malatya Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ve  Bingöl'ün Servi Beldesi Eski Belediye Başkanı Ali A.’nın ardından Almanya’da olayın organizatör konumunda olan Ersin K.’de  tutuklandı.  

Soruşturma kapsamında tutuklanan 3 ismin dışında Yeşilyurt Belediyesinde çalışan ve dosyayla ilgisi bulunan bazı görevlilerin de ifadesinin alındığı ve adli kontrolle serbest kaldığı öğrenildi.  

Gri Pasaport skandalı nedeniyle şikayetçi olarak soruşturmaya taraf olan CHP Malatya İl Başkanlığı avukatlarının, soruşturmayla ilgili tutuklamalar olduğu yolundaki haberi malatyahaber.com'daki haberden öğrenmesinin  ardından Adliyeden bilgi talebinde bulunduğu, ancak dosyada gizlilik kararı bulunması nedeniyle bu taleplerinin karşılanmadığı öğrenildi.  

Yeşilyurt Belediyesi'nden, biri tutuklanan Bekir K. olmak üzere 2 başkan yardımcısının da katıldığı gezi ve skandalın duyulmasının ardından, aynı yöntemle başka bazı belediyelerin de benzer işlemler yaptığı ortaya çıkmıştı.  

Öte yandan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında ise İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildiği, ancak soruşturma izni kararına ilişkin yürütmenin durdurulması amacıyla açılan davanın Danıştay aşamasında olduğu öğrenildi.    

ALMANYA'DAKİ AVUKATIN İDDİALARI..

Bu arada, tutuklanan  ve olayın Almanya’daki organizatör konumunda bulunduğu öne sürülen Ersin K.’nın Almanya'daki avukatı Mahmut Erdem’in, bazı basın yayın kuruluşlarına yansıyan açıklamasında, “Müvekkilim Ersin K., Malatya’ya ifade vermeye çağrılmış. Ondan önce iki kişi tutuklanmış. Kendisi gidip ifade vermiş ve tutuklanmış. Oradaki iki kişi, Ersin’in üzerine ifade vermiş. Ersin 40 bin Euro para aklamakla suçlanıyor. Türkiye’deki yetkililer bize yeterince bilgi vermiyor. 29 belediye bu işe karışmış. Ben Alman basınına da açıkladım. Türkiye’deki gazeteler de oradan alıp yazmış. Bir kara koyun kesilmesi gerekiyordu bu olayda. Bu da Ersin oldu. Birilerinin üzerine suçun yıkılması gerekiyordu, burada da olan budur.” dediği kaydedildi.

Ersin K.'nin avukatı Mahmut Erdem'in, 3 gün önce de aşağıdaki iddiaları Sözcü Gazetesi'nde yer almıştı:

* “Bu pasaportları veren makam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bağlı. Gerçek suçlular onlar ve AKP’li belediyelerin kurdukları sistemdir. Müvekkilimi kandırmışlar. O basit bir inşaat işçisi.

* Müvekkilim Alman vatandaşıdır. Türk yargısı onu, gri-hizmet pasaportu ile adam kaçırmakla suçluyor. Oradaki hükümet, suçunu örtmek için müvekkilimi tutukladı.

* Türkiye'de 29 belediye bu olaya karışmıştı ve 2018 ile 2021 yılları arasında her gün bir otobüs dolusu insan gönderiliyordu. Bunu sadece benim müvekkilim yapmış olamaz.

* Adil bir yargılama olacağını sanmıyorum. Alman vatandaşı olan müvekkilimin serbest bırakılması için girişimleri başlattık.”  

malatyahaber.com- sozcu.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Memet (1 yıl önce)
    Peki sadece 2 kişi mi suçlu o dönemin belediye başkanı ve Meclis üyelerine soruşturma açıldı mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Niye açılsın?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Çaymüdürü (1 yıl önce)
    Spor sahalarından ve kantinlerden sorumlu bir meclis üyesi var ayrıca şelale kökenli günün %33 mesaisini belediyeye veren telekomcu meclis üyesi var.ayda bir memur maaşı huzur hakkı alıyorlar.ben belediyede 13 yıldır memurum bunlar gibisini görmedim.utaniyorum bu tip kültürsüz insanlarla çalışmaktan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Galip (1 yıl önce)
    Tarafsız habercilik sizde. Selahattin Gürkan nasıl personeli tehdit etti yazsanız. A haber de bile konuşuldu. Mazlumun ahı indirir şahı. Emekçinin hakkını versin önce.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Sadece bunlar bu işi yapmadı sonuçta bir organizasyon var kimler bu kaçakçiligin içinde varsa kimler sebep olduysa hukuk önünde hesap versinler .hele o bu işte ayakci vardi o nerde Bu işe başkanı asıl ikna eden kim?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • DURSUN (1 yıl önce)
    Bunları gündemde tutan Malatya haber Selahattin Başkan bugün biz personelleri ekmeğimiz ile tehdit etti bunu neden yazmıyorsunuz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)DURSUN isimli kullanıcı yorumuna
    Hocam nasıl ekmeğiniz ile tehdit etti ? Merak ettim
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Adam zam Verdi daha ne yapmali
    %20
    %80
    Yanıtla
  • muhittin (1 yıl önce)
    Kimseler duymasin kimseler bilmesin diye habire gizlilik karari alan sözde demokrasi havarileri! Sevsinler sizi!
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)
    Gizlilik ancak iddianame kabul edilene kadardır koray arkadaşın dediği gibi . Mehmet çınar çok büyük sıkıntıya düşecek anlaşılan , akp ve ordusu artık kan kaybetmeye devam ediyor , bir parti ancak bu kadar kendine oy verilmemesini isteyebilir . Neyse hayırlısı olsun umarım giden arkadaşlar bmw ve mercedeslere binerler tutulmlu olurlar da sülaleleri kurtulur :) bu arada battalgazi belediyesinin orada bir benzin istasyonunda duran bir araç Selahattin gürkan ın resmini arabasının arka camına yaptırmışlar hemde kocaman , Selahattin bey bana da iş ver işssizim bende arabama sizin resminizi yapıştırram hem vallah hem billah
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Koray Alemdar (1 yıl önce)
    Gizlilik kararı sadece soruşturma aşamasında verilebilir. Beklesinler iddianame kabul edildiği andan itibaren kovuşturma aşamasında dosyayı inceleyebilirler. Zaten soruşturmanın 4 niteliğinden birisidir gizlilik. Gerekçesi de masumiyet karinesidir.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    Gri passport ilgili gizlikik karari neden alindi bu isleri yapanin adini millet bilmesi icin karar verildi
    %95
    %5
    Yanıtla