SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'GülüMSeten Turne'

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:52:47
'GülüMSeten Turne'
A- A+ PAYLAŞ

MS (Multipl Skleroz) hastalığı konusunda önemli çalışmalar yürüten Novartis’in, Türkiye MS Derneği iş birliği ile hayata geçirdiği “GülüMSeten Turne” projesinin son durağı Malatya oldu.  Türkiye’nin 11 farklı şehrinde MS’li bireylere yol arkadaşlığı yaparak onlara en doğru bilgiyi ulaştırmayı amaçlayan proje, 20 Eylül 2014 tarihinde Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelendi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özden Kamışlı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte projeye destek veren ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı etkinlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, Psikolog Serap Duygulu ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı.

Malatya halkından büyük ilgi gören etkinlik kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen tüm sorular yanıtlandı. 

Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Doç. Dr. Özden Kamışlı, “Şehrimize gelen GülüMSeten Turne’ye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastalıkla ilgili farkındalığın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle MS’li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve hastalıkla ilgili en doğru bilgileri ulaştırmak amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. GülüMSeten Turne’nin MS’li bireylerin ve yakınlarının hastalıkla ilgili önemli bilgileri öğrenirken keyif aldığı bir etkinlik olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır. 

Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bundan sonraki yolculuğuna Hatay ve Konya ile devam edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız