SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Halkla İç İçe Bir Festival Yaptık"

0
Güncellendi - 2019-11-18 21:25:04
A- A+ PAYLAŞ

9.Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Direktörü Haydar Işık, halkla iç içe bir festival yaptıklarını söyledi.

Işık, bu yıl 9’ncusu düzenlenen festival ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Film festivallerinin oluşması için ekonomik altyapının şart olduğunu ifade eden Işık, Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Işık, festivalin düzenlenmesi için 8-9 aylık bir sürece ihtiyaç olduğunu kaydederek, “Bizim ne yazık ki 2 ay gibi bir zamanımız vardı ama 22 yıllık sinemacı olmanın verdiği özellikle hızlıca toparladık, hazırladık. Çok daha iyi olabilir miydi, olabilirdi. Ama öyle zannediyorum ki bu kadar kısa bir süreye göre de çok iyi bir açılış yaptık. Çok görkemli bir açılış oldu” dedi.

Geçen yıllarda yapılan festivallere göre bu yıl daha fazla etkinlik düzenlediklerini anlatan Işık, şunları kaydetti: “Diğer senelerde 8, 10, 12 etkinlik yapılırken, bu sene 26-27’ye çıkarttık. Engelliler için özel gösterimler yaptık. Sevgi Evleri’nde kimsesiz çocuklara yönelik gösterimler yapıldı. Huzurevi’nde yaşlılarımız için gösterimler yaptık. ‘Belki köye bir film gelir’ etkinliği kapsamında şehrimizde bulunan bütün köylere film götürdük. Sinemanın ulaşması zor olan yerleri tespit ettik ve oralarda film izlettik. Çocuklarla birlikte o filmleri izlemek çok özel ve güzeldi.”

Işık, festivalin halka yayılması amacıyla sosyal projeler yaptıklarını ifade ederek, tamamen halka açık olan ‘rol kes’ etkinliğini hayata geçirdiklerini belirtti.

Festivalin dolu dolu geçtiğini anlatan Işık, “Festival güzel geçiyor. Konuklarımız çok memnunlar. Malatya kimlik olarak sıcak, tarihi bir kenttir, insanları sıcaktır. Kayısısı gibi insanları da şeker gibidir. Konukları da öyle ağırlıyorlar. Keza bu durumda yanlış giden, zor olan ya da sorun olan herhangi bir şeyle karşılaşmadık. Kısa bir süre oldu ama samimi bir festival oldu. Bir dahaki seneye daha büyük, kapsamlı ama yine halka yayılmış, halkla birlikte hareket eden bir festival olacak” dedi.

Işık, insanların festivali yarışan filmler olarak algıladıklarını ifade ederek, festivali halkla birlikte kutlamak istediklerini, bu sıcaklığı halka yaydıklarını ve şehirde bir festival havası olduğunu kaydetti.

Işık, bu yıl ki film festivalinin temasının Aslantepe’deki Kral Tarhunza Heykeli olarak belirlenmesine ilişkin, “Malatya’nın tarihi çok eskiye dayanıyor, Aslantepe’de bunlardan birisi. Kral Tarnuza’nın heykelini tema olarak seçtik. Bu bağlamda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan çok ciddi çalışmalar yaptı. Aslantepe, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor. Asıl listeye de geçecek diye düşünüyoruz. Biz o nedenle temayı böyle seçtik. İnsanların bu tarihi bir şekilde görmeleri lazım çünkü Malatya denildiğinde sadece kayısısı, yetiştirdiği sanatçılar ya da politikacılarıyla değil aynı zamanda tarihiyle de çok önemli bir şehir. Amacımız birazda bunu ön plana çıkartmaktı ve çokta başarılı olduğunu gördük” değerlendirmesinde bulundu.

Festivallerin halka yapılması gerektiğini vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halk olmalı çünkü filmleri izleyip onlara kıymeti verende halktır. Beğenende beğenmeyende halktır. Dolayısıyla bu işi bir elit kulüp formatından çıkartmak gerekiyor. Zaten konuklarda bunu istemiyor. Gelip ‘lüks bir otelde ağırlanıp, güzel yemekler yiyip, kırmızı halıda yürüyelim, ödülümüzü alıp gidelim’ değil. Çünkü sinema doğallıkla besleniyor. Dolayısıyla biz bu sene ibreyi tamamen bu tarafa çevirdik yani film festivali halka yönelik olsun dedik. Sosyal projelerimizi ona göre yaptık. Çocuklara yönelik çok ciddi çalışmalar yaptık. 26 tane etkinliğimiz var ama 40’ın üzerinde de aktivitemiz var, bunu beş güne sığdırdık. Dolayısıyla sosyal tarafı çok yoğun bir festival oldu. Halkla iç içe bir festival yaptık.”

9.Malatya Uluslararası Film Festivali’ne ulusal uzun metrajda 44 filmin başvuru yaptığını kaydeden Işık, “Bunlardan 13’ü teknik şartnameden dolayı katılamadı. Geriye kalan 31 filmden 10’unu ön jürimiz değerlendirdi. Ana jürimizde kalan 10 film üzerinden ödül verecek. Aynı şekilde 150’nin üzerinde kısa film başvurusu oldu, 10 filmi seçtik. Başvuru olarak 200’ü geçtik” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız