SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Havai Fişek Artık Yasak

A- A+ PAYLAŞ
Malatya'da eğlence amaçlı havai fişek, maytap kullanımının yanı sıra susturucu veya ses giderici diğer parçaları olmadan motorlu kara taşıtı kullanımının yasaklandığı bildirildi.
 
Geçtiğimiz günlerde Vali Vekili İnci Sezer Becel başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, vatandaşların ciddi tepkilerine yolaçan havai fişek vs. kullanımını, düğün salonları dahil yasakladı. Kurulun konuya ilişkin kararı şöyle:
 
"İlimiz Mahalli Çevre Kurulu, Sayın Vali Vekili İ.Sezer BECEL  Başkanlığında üyelerin katılımı ile 08.09.2011 günü saat 14.00’da toplanarak gündeminde bulunan aşağıdaki konuları karara bağlamıştır.
 
1- EĞLENCE AMAÇLI(DÜĞÜN SALONLARI DAHİL) PATLAYICI, MAYTAP, HAVAİ FİŞEK VE BENZERİ ŞEYLERİ KULLANMANIN, ATEŞLEMENİN YASAKLANMASI
 “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” 04.06 2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 26. Maddesi (Değişik: 27.04.2011-27917/5.md-) ile, gürültüye hassas kullanımların bulunduğu alanlar için esas ve kriterler getirilerek icra edilecek idari ve teknik düzenlemeler belirtilmiştir. Ayrıca, toplumun huzur ve sükununu ilgilendiren konularda diğer mevzuat  hükümleri çerçevesinde ilgili Kurum ve Kuruluşların da görev, yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır.
 
04.06 2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 26. Maddesinin (Değişik: 27.04.2011-27917/5.md-) (ğ) bendinde “Eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas  kullanımların bulunduğu alanlarda yapılması yasaktır. Bu faaliyetler hassas ve az hassas kullanımların bulunduğu alanlarda ancak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenecek alanlarda ve saatlerde, 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğün 117 nci maddesine istinaden yerel mülki amirinden izin alınarak yapılabilir” denilmektedir. Bu kapsamda çok hassas, hassas ve az hassas alanlarda patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin ilimiz sınırları içerisinde özellikle gece yapılan söz konusu faaliyetler neticesinde doğal yaşamında (kuş vb. türler üzerinde ses, ışık ve patlatma etkileri) olumsuz etkilenebileceğinden dolayı tamamen yasaklanmasına, sadece resmi törenlerde ilimizin en büyük mülki amirliğinden izin alınması kaydıyla izin verilmesine,
 
2-SUSTURUCU VEYA SES GİDERİCİ DİĞER PARÇALARI OLMADAN MOTORLU KARA TAŞITI KULLANMANIN YASAKLANMASINA,
04.06 2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 26. Maddesinin (c) bendinde “Susturucu veya ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu kara taşıtı çalıştırılamaz veya çalışmasına sebep olunmaz, bakım onarım veya diğer değiştirme amacı dışında bir motorlu araç veya motosiklet üzerindeki susturucu veya ses giderici parça çıkarılamaz, çalışamaz hale getirilemez,  Motorlu Araçların Sesli İkaz Cihazları ve Bunların Takılması İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğine uyulur, tip onayı verilen sesli ikaz cihazlarında(korna) değişiklik yapılamaz hükmü gereğince susturucu veya ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu  kara taşıtı  kullanımının  yasaklanmasına,  konu  hakkında  gerekli denetimlerinin ise belediye sınırları içerisinde il/ilçe emniyet(trafik) müdürlüklerince, belediye sınırları dışında ise il/ilçe Jandarma Komutanlıklarınca yapılmasına,
 
UYGULANACAK MEVZUAT VE İDARİ İŞLEMLER;
Mahalli Çevre Kurulu’nca alınan bu kararlara uymayan kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında;
a) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun ilgili madde hükümleri,
b) Türk Ceza Kanunu’nun ilgili madde hükümleri,
c) 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri,
d) 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun ilgili madde hükümleri,
e) 5393 sayılı Belediye Kanunu Hükümleri,
f) 2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu hükümleri,
g) 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu hükümlerine,
      ğ) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri, gereğince cezai işlem yapılacağına, oy birliği ile karar verilmiştir. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız