SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Her An Herşey Olabilir!..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor Başkanı Haşim Karadağ, TV Malatya Spor Müdürü Mustafa Bulaşmaz’la, Pazartesi akşamı yaptığı programda önemli açıklamalarda bulundu. Eski yönetime sitem eden, bir gün boyunca görüşmek için beklediği Belediye Başkanı Cemal Akın’la görüşemediği için kızgınlığını ifade eden Karadağ, olağanüstü kongre olup olmayacağı yolundaki bir soruya da “Her an herşey olabilir..” yanıtını verdi. Karadağ, eski yönetime de sitem etti.

 

İstanbulspor maçının yanı sıra, Malatyaspor’un geçmişte yaşadıkları, gelecekle ilgili planları konusunda geniş bir değerlendirme yapan Karadağ’ın, Bulaşmaz’a yaptığı açıklamalar şöyle:

 

SORU: İstanbul maçını değerlendirir misiniz?

HAŞİM KARADAĞ: Belki de sezonun iyi futbolunu oynadık. İstanbulspor özellikle ikinci yarı çok kapandı. Bir de top bizi sevmeyince, iki puandan olduk. Bu çok da büyük bir kayıp değil. 3 puan alsaydık, 5’inci maçımızı da kazansaydık daha iyi olacaktı. Şanssız  2 puan kaybettik. Önümüzdeki maçlara bakacağız.

 

SORU: Takım üzerinde bir baskı mı oluştu?

KARADAĞ: Futbolcuları etkilemez. Hepsi üst düzey tecrübeliler. Öyle genç bir ekip değil ki, baskı olur, şu olur. Eskişehir örneği var mesela. Bir iki maç yaptılar, çöktüler sonra. Ama bizim takımda böyle birşeyin söz konusu olacağını tahmin etmiyorum.

 

SORU: İstanbulspor maça çok farklı motive olmuştu sanki?

KARADAĞ: Lig A’da oynuyorsun. Lig A’da oynadığın zaman sadece sahada bitmiyor. Takımlar her yola baş koyuyor. Bir de Malatyaspor güçlü bir takım olduğu için, bir puan aldığında bu onlar için çok önemli puandır. Lig A zor bir ligdir, 1. lig gibi değildir. Hakemler de bu sene iyi değil. Genelde iyi değiller. Bizim arkadaşlarımız bunun üstesinden gelecekler, sıkıntı olacağını zannetmiyorum.

 

SORU: Hakemlerin performansını beğenmiyor musunuz?

KARADAĞ: Genelde hata yapıyorlar. Özellikle yan hakemler tam bir fiyasko. Sadece bizim maçta değil. Ben 5-6 maç seyrettim, iki tane de kendi rakiplerimizin maçını seyrettim. Allah yardım etsin onlara..

 

SORU: İlerleyen haftalarda sıkıntı mı olur diyorsunuz?

KARADAĞ: İnşallah iyiye gider. Çünkü bu şekil gitmez. Süper Lig’de sıkıntılar var, Lig A’da sıkıntılar var.

 

SORU: 4 galibiyetle hakemlerin performansı pek konuşulmadı ama, sizlerin tesbit ettiği noskanlıklar vardır?

KARADAĞ: Şimdi 4 galibiyet derken, galibiyet sarhoşu olmayacaksın. Her detayı inceleyeceksin. Bak dün yine bir tane şaklaban çıktı. (İstanbulspor teknik direktörünü kastederek) O güzelim maçı.. Böyle bir hoca olmaz!.. Deli dana gibi oraya buraya saldırıyor. Hocalıkla alakası olmaz yani. Ben bunu Saffet başkanla da paylaştım. Kendisi de şaşırdı, böyle ilk defa aşırı hareketler yaptığını söyledi. Tabi onun heyecanına vermek lazım. Gelmiş Malatyaspor’dan puan almış, bu bize tuhaf gelmiyor ama, onlar için büyük bir olay. O yüzden, o heyecanı veriyoruz..

 

SORU: Futbolcuların yanı sıra hocalar da mı farklı motive oluyor?

KARADAĞ: E tabi olabilir. Böyle bir hoca.. Adam ilk defa öyle bir takım çalıştırıyor. Cahilliğine mi, bilgisizligine mi, tecrübesizliğine mi, neye sayarsan say..

 

SORU: Tribünlerin galeyana gelmesi de var.. Taraftar yine duyarlı davrandı sanki?

KARADAĞ: Biraz davranmadılar. Ben onlardan biraz daha sakin olmalarını beklerdim. Çünkü bu yılki cezalar çok ağır. Özellikle protokol kısmının olduğu yerlerde yapılan en ufak hareketin hiç affı yok. Orada iki şişe su attılar. Ne oldu, ne değişti? Yarın öbürgün bu kulübe 750 bin YTL ceza geldiği zaman, bunun bedelini kim ödeyecek? Bu seneki çok ağır cezalar var. Bu insanlar bunu böyle bilmeli. Herkes, yanındaki, sağındaki, solundakine sahip olmak zorunda. Taşkınlık yapanları birileri uyarmak zorunda. Allah etmesin, bir sahamız kapansa, git de uğraş. O yüzden taraftarlarımıza rica ediyorum. Malatya’ya yakışır bir şekilde takımlarını desteklesinler.

 

SORU: Bundan önce seyircisiz maç, ardarda gelen para cezaları.. Kulübü de sıkıntıya soktu?

KARADAĞ: Elazığ maçında 20 milyar ceza artı 30 milyara yakın da hasar.. Artık neyin hasarıydı, bilmiyorum, çok detayına girmek istemiyorum, midemi bulandırıyor. Tezgahlardan dolayı midem bulanıyor. 50-60 milyara maloldu. Stad kapandığında 25 milyar masraf ettik. Şimdi 50-100 milyar insanlara az gelebilir ama, bu paraya takım yapanlar var. İstanbulspor bizimle iki gün pazarlık yaptı, bir gece daha kalmayayım diye. 1.5 milyarın hesabını yaptı. Biz 100 milyarın hesabını yapmazsak, yarın başka şeylerin hesabını yaparız. O yüzden herkesin aklını başına alması lazım.

 

SORU: İleriki aşamada tribünlerde kavga gürültü olmaması için görüşmeler, tedbir vs. düşünüyor musunuz?

KARADAĞ: Tedbir almayı düşünmüyoruz. İnsanlarımız bilgili birikimli insanlar. Bu seyirciye, stada, takıma taşkınlık yakışmaz. Bize birşey kazandırmaz, dışarıda kötü gösterir. Şimdi nereye gidersen git, Malatya’dan iyi bahsediyorlar. Bunu daha ileriye götürmemiz lazım.

 

SORU: Çok ağır yaptırımlar, cezalar var, bu etkili olur mu?

KARADAĞ: Bu cezalar azdır. Daha çok yapmaları gerekir. Ben az buluyorum. Çünkü futbol keyif işidir. Oraya maça gelen insanlar, ailesiyle gelmeli. Ben bugün 2. Ordu Komutanımızı ziyaret ettim. ‘Büyükşehir maçına kısmet olursa eşimle beraber geleceğim’ dedi. Ordu komutanı eşiyle oraya geliyor. O stadda küfür olmamalı. Ailece gelen insanlar var. Cezaları az buluyorum. Bu Türk futbolu için yararlı. Küfür birşeyin çaresi değil ki. Su atmak, şişe atmak, taş atmak birşeye çare değil ki. Biraz daha sakin olmaları lazım.

 

SORU: Sezon başı güçlü bir kadro kurdunuz. Galibiyetler geldikten sonra, kamuoyunda ‘iyi oynamıyor, ama kazanıyor, eksiklerin bu arada çözülmesi lazım’ görüşü var. Gerçi son maçta iyi oynadı ama.. Nasıl bakıyorsunuz?

KARADAĞ: Boş laf karın doyurmaz. Bence her zaman 3 puan.. Bu lig sonunda puanlar bizi şampiyon edecek. Biz isteriz taraftara güzel futbol izletelim. Bu benim fikrimdir, önce puandır. Daha çok maç var diyorlar. Biz puanlarımızı alalım, kim ne yaparsa yapsın. İlk önce 3 puan gelir. Lig A’da futbol bekleyemezsin ki. Diyarbakır’a gidiyorsun, 60-70 dakika tekme yiyorsun. Telekom maçına gidiyorsun, kendini bilmez yönetici diye geçinen biri futbolcuya küfrediyor. Ondan sonra Şenol öyle, Şenol böyle. Yönetici kalkıp futbolcuya küfreder mi? Herkesin anası bacısı kardeşi var. Böyle yöneticiler olduğu sürece.. Bazen biz de agresif olabiliyoruz ama, bunu ahlak çerçevesinde bırakıyoruz. Bir yöneticinin kalkıp da futbolcuya küfretmesi kadar kötü birşey yoktur.

 

SORU: Malatyaspor’da önemli sorumluluk aldınız. İçerden baktığınızda daha net görüyorsunuz? Kulüp başkanı olarak, daha önce dışarıdan gördüklerinizle, şu anda yaşadıklarınız arasında değişiklikler oldu mu?

KARADAĞ: Ben 5 yıldır Malatyaspor’un içindeyim. Her zaman, maddi ve manevi, benden birşey istedikleri zaman, açık açık söylüyorum, aksini söyleyen varsa, yüzüme söylesin. Yönetimde iken, dışında iken benden ne istedilerse yaptım. Ama bu yönden, önceki yönetimdeki arkadaşlarıma bakıyorum. Bunlarda Malatyaspor sevgisi değil de, makam mevki sevgisi varmış. Ben 2 yıl yönetimde olmadığım halde ben reklamlar buldum. Bu arkadaşlar bu sene kendi reklamlarını vermediler. Bu da bunların Malatyaspor sevgisini gösteriyor. Hepsi benim arkadaşlarım, canım ciğerimdir ama. Gerçekler acıdır, ben gerçekleri söylerim. Onlardan reklam konusunda destek beklerdik ama. Şu anda kendiler kaçak dövüşüyor.

 

SORU: Kulübün maddi yapısı.. Sorunsuz gözüküyor ama.. İlerleyen aşamalarda tedbirler alınması gerekiyor.. Nedir şu an maddi durum?

KARADAĞ: Şu aşamada maddi olarak büyük bir sıkıntımız yok. Bu sıkıntımız olmayacak anlamına gelmez. Ben bu meseleyi gurur meselesi yaptım. Ne pahasına olursa olsun, bu takım gidecek. Ama yönetimin, Malatya’daki kurum ve kuruluşların üstüne düşmesi lazım. Valisinin, belediyenin.. Özellikle belediyenin.. Ben bugün işimi gücümü bıraktım, burada bekliyorum, belediye başkanıyla görüşmek için. Görüşemedik. Bu beni üzmüyor, hırslandırıyor. Sıkıntılarımız olabilir. Ama bunu gurur meselesi yaptım. Ne pahasına olursa olsun, benim buraya getirdiğim futbolcuları mağdur etmeyeceğim. Ben 750-800 milyara topçu satmadım, kiralık verdim. Çünkü kongre sürecinde insanların bana bir güveni vardı. Satar gider demiyorlardı, kızar gider diyorlardı. Kızıp da gitmeyeceğim. Senkerik’e 700 bin Euro para verdiler, vermedik. Bunu Malatyaspor’un menfaatleri için yapmadım. Toth’u satabilirdim, satmadım. Kim bana diyecek sattın? Biz Malatyaspor’un bugününü hesaplamıyoruz. Senkerik’le Toth’u sat, 3 trilyon para yapar, hiç kimsenin bir iğne kadar sıkıntısı olmaz, sezonu bitiririz. Ama biz bugünün hesabını yapmıyoruz. Çünkü ben bugün değil, 5 yıllık Malatyaspor’un içindeyim. Dışarıdayken de içindeydim. İçini, dışını, sıkıntılarını biliyordum. Artılarını eksilerini bilirim. Destek verenden de, vermeyenden de Allah razı olsun. Buraya getirdiğim hiçbir futbolcuyu mağdur etmeyeceğim. Şu an bazı insanları deniyoruz, hele ne yapacaklar? Çocukların 1-2 gün primi gecikebilir. (Bunlar her futbol kulübünde yaşanabilir.) Şu an Malatyaspor’da yaşanmaz. Bunu açık ve net söylüyorum. Ben burada akşama kadar bekleyip bir belediye başkanı ile görüşemediysem, utanç verici birşeydir.

 

SORU: Bunu neye bağlıyorsunuz? Bir maddi problem yok ama, olmaması için önlem alınması gerekiyor!..

KARADAĞ: Tavuğun yumurta yapması gelmiş, samanlık aramış.. Buna benzer.. Birşey olmadan önce tedbirini almamız gerekir. Biz bugün 50-100 milyar için sıkıntı yaşarsak, 50 milyarın pazarlığını yaparsak, yarın öbürgün.. Bayağı üzer..

 

SORU: Gelirler, stad geliri!..

KARADAĞ: Stad gelirleri daha önce parası alınmıştı. Şimdi oraya 70-80 milyar borcumuz kaldı. 4-5 maç sonra stad gelirimiz olacak. 3 aydır sıfır kaynakla gidiyoruz. Hergün gider, gelir sıfır. Malatya sokağında bir cahile sorsanız da biliyor bunu. Çekler verilmiş, senetler verilmiş, sepetler verilmiş. Temlikler var. Yani bir kulüpte böyle borçlar olur. Ama borçları belli kurum ve kuruluşlar birlik beraberlik içerisinde aşarlar. Ama bir insana fazla yüklerseniz o insan çöker..

 

SORU: Üzerinizdeki sorumluluk fazla.. Maddi yapı da ileriki aşamada biraz öne çıkacak gibi geliyor?

KARADAĞ: Onunla ilgili gerekli çalışmaları İstanbul’da yapıyoruz. Biz yönetim olarak bir yere kadar veririz. Ondan sonra birşeyler üretmek zorundayız. Şikeydi, staddı, oraydı, buraydı.. Bakın 9 günde gittik stadı açtırdık. Malatyaspor Kulübü’nün cebinden 25 milyar para çıktı, en az 100 milyarlık kombine bilet gelirinden olduk, yazık değil mi? Tam reklam alacakken, stad kapandı. İnsanlar nereye reklam verecek. Tam kombineler giderken, stad işi satışı durdurdu. Allaha şükür sıkıntıları aşacağız. Kimseyle dalaşma niyetim yok. Şu anki çalışmalarımız Malatyaspor’a kaynak yaratmak, maddi sıkıntıların önüne geçmek. Şu an bir sıkıntımız yok, 1-2 günlük olduysa bu da çok önemli değil. Çok net söylüyorum, benim şuraya getirdiğim hiçbir futbolcuya mağduriyet yaşatmayacağım.

 

SORU: Son dönemde genel kurul sesleri duyulmaya başlandı.. İleriki aşamada var mı olağanüstü kongre vs..?

KARADAĞ: Çoğunu zaman gösterir ama, her an herşey de olabilir. Çok birşey demek istemiyorum, herşey olabilir..

 

SORU: Önümüzdeki maç süreci için ne düşünüyorsunuz, Lig A için ne diyorsunuz?

KARADAĞ: Kolay maç yok. Lig A, mücadele isteyen lig, 1. lig gibi değil. Lig A’da güçlü takımlar daha çok koşuyor, mücadele ediyor. Zaten güçsüz takım yok. Bu hafta Sebat’a gidiyoruz. Şu an 7-8 futbolcusu milli takımlarda. Kötü takım yok lig A’da..

 

SORU: Malatyaspor 2. sırada.. Değerlendirmeniz?

KARADAĞ: Şu takım, bu takım düşünmüyorum. Sadece ben kendi 90 dakikalarımı düşünüyorum. Ahmet Mehmet ne yapmış, umurumda değil? Ben bu takıma güveniyorum, inanıyorum. Bu takımın gereğini yapacağından eminim. Bu hocanın gereğini yapacağından eminim. Geçen hafta Ankara’da bizim maçımızda 8 hoca vardı. Ankara’daki en kötü maçta 6-7 hoca vardır. Çünkü Türkiye’nin başkentidir. Orada Giray Hoca vardı, yıllardır tanırım. Giray Hoca yanıma geldi, bir merhaba yaptık diye hoca Malatyaspor’a geliyor dedikoduları başladı. Yahu eski Valimiz gelmişti, bizi orada yalnız bırakmadı. Hatta ben rektörümüze benzettim, ‘Rektörümüz Malatya’da maça gelmiyor, burada maça gelmiş..’ dedik. Biz bu espriyi yaparken fotoğraflar çekildi. Şeytanın avukatları devreye girdi.. Yahu olabilir.. Orada Mehmet, Hayrettin, Erol Tok hocalar vardı. Maç seyrettik diye 50 tane laf çıkarttılar. İnsanlar biraz daha samimi olmalı. Hayati bizimle geldi, bizimle gider. Hayati Hoca iki kötü maçta gidecek hoca değildir, net söylüyorum. Feyyaz’a, Şifo Memetlere tanıdığımız şansı niye içimizden birine tanımayalım. Hayati bizimle geldi, bizimle gider. 2-3 maçta gidecek hoca değildir. O yüzden herkes o konuda aklını başına alsın. Bu futbolcuların her birine tek tek güveniyorum, hocamıza inanıyorum.

 

SORU: Son bir mesaj..

KARADAĞ: İstanbul maçını 8’e almak için elimizden geleni yaptık, mücadelemizi verdik, maçı 8’e aldık. Ramazan’ın ilk günü olmasına rağmen bizi yalnız bırakmayan taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Onlardan destek bekliyoruz. Gerçek Malatyaspor taraftarları onlardır. Ben biletimi aldım, yarım saat sonra gidiyorum. Gerçek sahip onlardır. Kulübün başına çok insanlar geldi geçti, gerçek sahibi onlardır. Takımlarına sahip çıksınlar. Bu seneki cezalar ağırdır. Ben yine söylüyorum, ben bu cezaları Türk futbolu için az görüyorum. Cezalar ağır olacak, caydırıcı olsun.Benim arkadaşımın biri Amerika’ya gidiyor. 60’ın üzerinde gidemezsin. Türkiye’de alıştığı gibi 80-100’le gidiyor. Orada en ufak ceza 100 dolar. Bizim gibi yok veresiye yaz, yok geç, yok şöyle oldu yok.. Bir 100, bir 150, bir 200 dolar veriyor, aklı başına geliyor. Ne oldu dedim? Bundan sonra 50’yle gideceğim dedi. İnsanlar bir iki üç ceza aldığı zaman.. Futbol bir keyif işidir. Bizim oraya her türlü insanı çekmemiz gerek. Çoluk çocuk geliyor. Altay maçındaki taraftarı istiyorum. Altay maçındaki gözlemcinin gözleri yaşardı, yabancı adam. “Türkiye’de gittiğim en iyi maçtı. Böyle güzel bir ortamı görmemiştim’ dedi. Niye bunu devam ettirmeyelim. Taraftarımız, sonuç ne olursa olsun Altay maçındaki gibi desteklesinler. Biz Allah’la mukavele yapmamışız, her maçta rakiplerimizi çıkıp yeneceğiz diye.. İstanbulspor hocası gibi insanlar karşımıza çıkabilir.. Geçen sene bizim hocamız yaptı, Samsun maçında.. Bir futbol adamına yakışmayacak hareketi yaptı.. Gaza gelmemek lazım. Zararı Malatya görüyor, biz ödedik, kimse ödemedi. Herkesten rica ediyorum. Yanındakilere sahip çıksınlar, bu cezalar Malatyaspor’da büyük yaralar açabilir..

 

BANT ÇÖZÜM: Selahattin GÖKATALAY (Görüş Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız