SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İl Spor Merkezi Kayıtları Başladı

0
Güncellendi - 2020-08-21 01:36:50
İl Spor Merkezi Kayıtları Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, İl Spor Merkezleri kayıtlarının başladığı duyuruldu. İl Spor Merkezleri’nde 5-18 arası çocuk ve gençler, 12’si engelli olmak üzere 35 branşta eğitim alabilecek.

Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, her yıl 81 ilde eş zamanlı olarak Spor Genel Müdürlüğünün 81’inci kuruluş yıl dönümü kapsamında 29 Haziran’da açılan İl Spor Merkezleri’nin kovid-19 salgını nedeniyle 17 Ağustos tarihinde alınan tedbirler çerçevesinde başladığını anımsattı.

Bu kapsamda, 2020 yılı İl Spor Merkezleri kayıtları, Merkez Spor Salonunda il spor merkezleri kayıt bürosunda yapılacak. İl Spor Merkezleri’nde 5-18 arası çocuk ve gençler, 12’si engelli olmak üzere 35 branşta eğitim alacak.

Tüm branşlarda 5 ila 18 yaş arası çocuk ve gençlerin kabul edileceği İl Spor Merkezleri’nde sadece yüzme branşı için aylık 75 TL ücret ödenecek. Diğer branşlarda ise sporculara ücretsiz olarak eğitim verilecek. Ayrıca, 12 branşta engelli çocuk ve gençlere de ayrı gruplar oluşturmak üzere branşlar açılacak. Pandemi dolayısıyla İl Spor Merkezleri’nin açılış töreni bu yıl gerçekleştirilmeyecek. Sporcular, velileri ile birlikte kayıt bürosuna giderek, kayıtlarını yaptırabilecek.

Yaz Spor Okullarında açılacak branşlar şöyle: “Atıcılık, Atletizm, Badminton, Basketbol, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Eskrim, Futbol , Güreş, Halter, Hentbol, İzcilik, Judo, Karate, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Taekwondo, Tenis, Voleybol, Vücut Geliştirme Fitness, Yüzme, Bedensel Engelliler  Atletizm, Bedensel Engelliler Badminton, Bedensel Engelliler Yüzme Atletizm, İşitme Engelliler Atıcılık, İşitme Engelliler Taekwondo, İşitme Engelliler Güreş, İşitme Engelliler  Badminton, İşitme Engelliler Masa Tenisi, Görme Engelliler Yüzme, Özel Sporcular Masa Tenisi, Özel Sporcular Atletizm, Özel Sporcular Voleybol.”

Öte yandan spor tesisleri, spor tesislerinde görevli personel ve antrenmanlar esnasında dikkat edilecek hususlarla ilgili de bilgilendirme yapıldı.

Buna göre, spor tesislerinde alınacak olan önlemler şöyle:

1- Tesislere giriş bölümünde elektronik ateş ölçme cihazları ile kişiler kontrol edilmeli 38 derece ve üzerinde ateş tespit edilen kişiler spor tesislerine alınmamalıdır. Semptom gösteren herhangi bir kişinin sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinden önce bekletileceği bir izolasyon odası/alanının belirlenmesi gerekmektedir.

2- Tesislerin girişine Kovid-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve spor salonunun içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır, girişlerde ve uygun alanlarda el antiseptiği bulundurulmalıdır.

3- Spor tesislerinde yoğunluk oluşturulmaması amacıyla, sporcu/kursiyerlerin seans veya randevu sistemine göre tesise giriş ve çıkışları sağlanmalıdır.

4- Tesisin fiziki yapısına göre veli ve sporcu bekleme alanları sosyal mesafe kuralları çerçevesinde belirlenmeli (öncelik açık alanlar), buralarda işaretlenmiş alanlar, şerit kordonlar, uyarıcı levhalar bulundurulmalıdır. Antrenman alanları ve sporcuların bulunduğu bölümlere kesinlikle veliler ve sivil kişiler alınmamalıdır (Engelli sporculara refakat edenler, sporcunun engel durumuna göre muaf tutulmalı, refakatçisine kolaylık sağlanmalıdır).

5- Spor salonlarının giriş ve çıkışlarında, bekleme alanlarında, soyunma odalarında vb. yerlerde kullanılmış maske ve eldivenlerin atılabileceği pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalıdır.

6- Antrenman alanları ve soyunma odalarında 6 metre kareye bir kişi düşecek şekilde planlama yapılmalıdır.

7- Tesislerin giriş ve çıkış yönleri birbiriyle çakışmayacak şekilde farklı yönlerde düzenlenmelidir.

8- Sporcu ve üyelerin tesislere temassız girişleri sağlanmalı ve el izi, parmak izi vb. uygulamala kullanılmamalıdır.

9- Büfe/kafe tarzı yeme içme bölümleri T.C. Sağlık Bakanlığının Restoran, Lokanta, Kafe çalışma rehberine göre hizmet vermelidir.

10- Her sporcu için tek kullanımlık malzeme kullanılmalıdır, tek kullanımlık malzeme sağlanamadığı durumlarda her kullanım sonrasında tekstil malzemeleri en az 60 derecede yıkanmalıdır. Antrenman ekipmanlarının kişiye özel olmasına özen gösterilmelidir.

11- Ekipmanların ortak kullanımı zorunlu ise kullanılan malzemeler her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir.

12- Tesislerde bulunan su sebili ve buna benzer otomatlar kullanılmamalıdır.

13- Kağıt mendil, havlu, vb. tüm tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir hijyen malzemeleri güvenli kaplarda korunarak kullanılmalıdır.

14- Spor salonu ve antrenman alanlarının klima ve havalandırma sistemleri yüzde yüz temiz hava sağlıyorsa kullanılmalı, aksi takdirde kullanılmamalı, antrenman öncesi ve sonrası kapı ve pencerelerden faydalanarak doğal havalandırma yapılmalıdır.

15-Tesislerde bulunan tüm alanlardaki kapı kolları, banyo muslukları, tuvaletler gibi sık kullanılan alanların klozet kapakları kapatılarak günde birkaç kez dezenfekte edilmelidir.

16- Tesisler ve antrenman alanlarının her akşam düzenli olarak temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

17- Soyunma odaları ve duşlar mümkün olduğunca kullanılmamalı, buhar odaları ve saunalar kullanıma kapatılmalıdır.

18- Tesislerde asansörler mümkün olduğunca kullanılmamalı, zorunlu hallerde içerisinde sosyal mesafe kuralına uygun kişi sayısı ile sınırlandırılmalı ve temas edilen yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilmelidir.

19- Yüzme Havuzlarının kullanımı için; kullanıcıların, yüzme havuzuna girmeden önce duş alabilmelerini ve el, ayak dezenfeksiyonu (hijyen bariyeri) yapabilmelerini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. Havuzlarda çalışanlar dahil 4 metre kareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenmelidir.

20- Yüzme havuzlarında mevcut kulvar başına en fazla üç sporcu olmalıdır.

21- Havuzların temizliği ve dezenfeksiyonu için ilgili mevzuata uyulmalıdır.

22- Duş ve soyunma kabinlerinin temizliği her kullanımdan sonra tekrar yapılmalıdır.

Spor tesislerinde personele yönelik tedbirler ise şöyle:

1- Çalışan personelin Kovid-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.

2- Çalışanlara giriş kapısında ateş ölçümü yapılmalıdır. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmamalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı belirtileri olan / gelişen, Kovid-19 vakası veya temaslısı çalışanlar tıbbi maske takılarak Kovid-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.

3- Çalışan personelin tümü hijyen kurallarına uygun tıbbi maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

4- Çalışan personel, dinlenme odalarında en az 2 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Bu alanlarda yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalıdır.

5- Sporcuları, teknik adamları (antrenör, teknik direktör, masör v.b ), tesis personelini Kovid-19 virüsünü başkalarına bulaştırmalarını önleme yolları hakkında bilgilendirme amaçlı uyarıcı broşür, işaret ve levhaları asılmalıdır.

6- Spor salonu içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır. Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı ve buralara dokunulduğunda el antiseptiği kullanılmalıdır.

7- Antrenman sırasında eller yüze değdirilmemelidir. Kişisel havlu kullanılmalıdır.

8- Spor salonuna giderken kişisel havlu ve mat vb. malzemeler götürülmelidir. Havluların kurum tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesi, mat türü malzemenin de her kullanıcıdan sonra dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir.

9- Tesis temizlik görevlileri tarafından görev alanları çerçevesinde tesislerin her noktası sürekli kontrol edilerek, temizliği ve hijyeni sağlanacak,

10- Tesisin güvenlik görevlileri tesislerde görevli personel, sporcu ve velileri maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayanları uyarmalı tesisin sesli anons sistemi ile (varsa) her yarım saatte bir maske ve sosyal mesafe konusunda uyarılar yapılmalıdır.

11- Personelin ihtiyaçları karşılanması noktasında su şişeleri ve bardakların tek kullanımlık olması sağlanmalıdır.

Antrenmanlar esnasında dikkat edilecek hususlar ise şöyle sıralandı:

1- Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her sporcu kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilmelidir. Kullanımdan sonra cihazların silinmesi ile ilgili uyarı afişleri spor salonu içinde farklı noktalara asılmalıdır.

2- Antrenman alanlarının sporcular arası mesafesi sürekli antrenör tarafından kontrol edilerek, temas ve mesafe en aza indirilmelidir.

3- Temasın en az olduğu antrenman programlarının kullanılması tercih edilmelidir (Özellikle takım sporları ve temas gerektiren spor branşlarında).

4- Antrenman anında veya molalarda sporculara el dezenfektanı kullandırılmalı, temas aralığının kontrol edilmedir.

5- Antrenmana katılan sporcuların (grupların) kayıtları gün ve saat olarak kayıt altına alınmalı, istenildiği anda idareye teslim edilmelidir.

6- Sporculara antrenman öncesi ailesi ve çevresinde covid-19 tanısı veya belirtisi olup olmadığı sorulmalı, olması durumunda gerekli araştırma yapılarak kişinin temas durum yakınlığı da gözetilerek gerekli tedbirler alınmalıdır.

7- Engelliler için antrenman öncesi ve esnasında ilgili branşa göre gerekli tedbirler alınarak, antrenman alanı ve düzeni sağlanmalıdır.

8- Engellilere refakat eden kişiler için (ihtiyaç duyulması halinde) antrenman alanında uygun bir alan oluşturulmalı ve o alanda beklemesi sağlanmalıdır.

9- Her antrenör branş özellikleri doğrultusunda ihtiyaç, tavsiye veya aksaklıkları sorumlu olduğu bir üst amirine bildirmekle mükelleftir.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız