SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İslami Düşüncede Yenilik Din mi, İdeoloji mi?'

0
Güncellendi - 2017-11-21 04:36:27
'İslami Düşüncede Yenilik Din mi, İdeoloji mi?'
A- A+ PAYLAŞ

BİLSAM ‘ın haftalık periyotlarla gerçekleştirdiği seri konferanslar dizisinde bu haftaki konuğu Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Zeki İşcan oldu. Yoğun bir katılımın olduğu konferansa dernek üyeleri ile birçok vatandaş katıldı.

İşcan, konferans öncesi BİLSAM’ın Eğitimci üyeleri ile söyleşide bir araya gelirken, daha sonra gerçekleşen konferansta BİLSAM’ın yönetici ve çalışanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek sözlerine şöyle devam etti.

” Nerede entelektüel bir çalışma ve hassasiyet görürsem ondan heyecana kapılıyorum. Çünkü İslami düşüncenin en önemli sorunlarından bir tanesi bugün entelektüel temellerin çok zayıf olmasıdır. Önce bu entelektüel temeller konusunda bir hassasiyet meydana getirmemiz lazım. Bundan dolayı içinde bulunduğumuz camiaya, cemiyete çok teşekkür ediyorum. İslam’ın siyasal bir ideoloji olarak görülmesi onun bir dünya sistemi şeklinde siyasal bir sistem olarak değerlendirilmesi İslam’ın entelektüel değerlerini yerinden etmiştir. En azından şunu söyleyebiliriz başlangıç olarak. İdeoloji İslam’a veya bir dine dar bir bakışı beraberinde getirmiş. Çünkü ideoloji öncelikle aklımızı köreltir. İdeoloji birkaç büyük kelimenin mega anlatıların peşinden gitmek ve mega anlatılarla yapıyı bozmak gerçeği bozmak ve manayı bozmak anlamına gelir. “

Dolayısıyla, dinin ideoloji olarak görülmesinin dini düşünceyi etkileyen çok büyük sonuçları olmuştur. İslam’ın siyasal, toplumsal bir sistem olarak tarifi çok önemli problemleri beraberinde getirmiştir. Bir kere bu modern bir problemdir. Hiçbir klasik kaynağımızda hiçbir klasik eserimizde İslam’a böyle bir rol verildiği görülmemiştir. Bu ideolojiler değerinin bir yansımasıdır, ideolojiler arasındaki çekişmenin bir yansımasıdır.  Batı ideolojileri karşısında bazı Müslümanlar acaba bizde kendimize ait bir ideoloji yaratabilir, İslam’a dayalı bir ideoloji ortaya koyabilir miyiz şeklindeki sorularına, İslam bir devlet sistemi İslam bir toplumsal sistem İslam bir hukuk sistemi şeklinde anlatılarak cevap verilmiştir.”

Verimli geçen konferans, Soru cevap kısmının ardından, günün anısına Prof. Dr. Mehmet Zeki İşcan’a İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen tarafından hediyeler takdim edilmesi ve İşcan’ın kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

BİLSAM, bir sonraki hafta 25 Kasım Cumartesi Saat: 19.00’da “İktisadi ve Siyasi Düşüncede Akıl” konusuyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Nihat Ergün’ü misafir edeceğini duyurdu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız