SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanser Riskini Yüzde 30 Azaltabilirsiniz

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:07:44
Kanser Riskini Yüzde 30 Azaltabilirsiniz
A- A+ PAYLAŞ

Akdeniz tipi beslenen bölgelerde kanserin daha az görüldüğüne dikkat çeken Kolorektal Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, diyetin kanseri önlemede %30 paya sahip olduğunu söyledi, hem Akdeniz tarzı beslenmeye hem de kırmızı ete vurgu yaptı.

Kansere neden olan faktörler arasında beslenmenin etkinliği çok sayıda araştırmanın konusu. Genel Cerrah ve Kolorektal Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, özellikle hastalarından gelen sorular ışığında, kanser ile beslenme arasındaki ilişkiye değindi. Öncelikle kanserin nasıl algılanması gerektiğini anlatan ve “Keşke dedelerimizin, babaannelerimizin dönemine geri gidebilseydik” diyen Prof. Asoğlu’nun yorumu: “Radyasyon yayan telefonlardan baz istasyonlarına, işlenen yiyecek, içeceklerden giyeceklerimize kadar hepsinin taşıdığı karsinojenler, kanseri 20 ve 21. yüzyılın en ciddi hastalığı haline getirmiştir. Keşke gerek beslenme gerekse yaşam tarzımızla çok çok geriye değil ama dedelerimizin, babaannelerimizin dönemine geri gidebilseydik. Bugün için zamanda geriye yolculuk mümkün olmadığına göre yapılacak şey tarama programlarıyla kanseri erken saptamak ve kanseri erken evrede yakalamaktır. Kanseri erken tanıyarak çok başarılı sonuçlar elde etmek, yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak hücresel seviyede kanserle mücadele edebilir hale gelmek mümkün."

Prof. Asoğlu’na hastaları tarafından en çok sorulan sorulardan biri de kırmızı etle ilgili. “Kanserden korunmak adına kırmızı etle aramıza mesafe koymalıyız” diye konuşan Asoğlu’nun bu konudaki önerileri ise şöyle: “Kırmızı etin yaygın tüketildiği yerlere bakıldığı zaman, sebze tüketilen yerlere göre kalınbağırsak kanserlerinin daha fazla olduğunu görülüyor. Bu nedenle kırmızı etten kaçmak akıllıca. Özelikle ızgara gibi daha fazla işlem görmüş, ağır yöntemlerle pişirilmiş çeşitlerden uzak durup, daha hafif bir diyete geçmek ve Akdeniz tipi diyete geçmek kolorektal kanser riskini azaltır.”

Akdeniz tarzı beslenen bölgelerde kanserin daha az görüldüğünü söyleyen Asoğlu, “Diyet, kanserlerin %30'nu engelleyebiliyor. Akdeniz tipi diyeti Türkiye geneline yaymalıyız. Sağlık açısından baktığımızda kırmızı eti azaltmanın kalp-damar sağlığı için de faydalı olduğunu biliyoruz” dedi.

ŞEKER KANSERİ BESLER Mİ? 

Son zamanlarda birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen şekerle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Oktar Asoğlu’nun bu konudaki görüşü ise şu şekilde: “Ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering’nden geçtiğimiz aylarda ülkemize gelen meslektaşım Prof. Dr. Julio Garcia-Aquilar, ‘Şekere dair internette sürekli olarak kanseri besler bilgileri dolaşıyor. Bizim elimizde bu konuda net bir bilgi yok. Bilimsel çalışmalardan ulaşabileceğimiz bilgi de yok. Hatta tam tersi ben hastalarımı buna teşvik ediyorum. Arada tatlı bir şeyler yiyin. Herhangi bir şekilde kansere karşı kontraendikasyonu yok. Yani hem kemoterapiye katlanacaklar hem de hiçbir şey yemeyecekler, ben onlardan öyle bir şey istemiyorum’ diyor. Ben de, şekere dair soru soran hastalarıma Sayın Aquilar’ın görüşünü iletiyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız