SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karakaya Turizm Bölgesi Olmaktan Çıkarıldı!

A- A+ PAYLAŞ

Bakanlar Kurulu’nun, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı’nda, ‘‘Türkiye’de tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve planlı gelişimi sağlamak’’ amacıyla 2013 yılında ilan ettiği “Karakaya Baraj Gölü Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” Cumhurbaşkanlığı Kararı ile iptal edildi.

Malatya ve Elazığ İllerine bağlı Battalgazi, Kale, Pütürge, Baskil ve Sivrice ilçelerini kapsayan bölgenin, doğal yapısının korunarak geliştirilmesi, kültürel ve turistik açıdan sürdürülebilir bir destinasyon oluşturulmasını hedefleyen söz konusu koruma planı, 13 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iptal edildi.

 “Bazı alanlarda ilan edilen turizm merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinin iptali, sınırlarının yeniden belirlenmesi, isim ve statülerinin değiştirilmesi ile Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin tespit ve ilan edilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 3. Maddesi gereğince karar verilmiştir” denilen 1532 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na ekli listede, “Karakaya Baraj Gölü Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” 2. numaralı listede yer aldı.

Söz konusu kararı değerlendiren uzmanlar, bu karar ile bölgede uygulanacak sürdürülebilir kültürel, turistik ve çevresel projelere teşvik sağlanmasından vazgeçilmesi ve aynı zamanda bölgenin yapılaşmaya açılması anlamına geldiğini belirtti.

Karakaya Baraj Gölü Çevre Düzeni Projesi de yapılmıştı

Söz konusu kararname ile iptal edilen “Karakaya Baraj Gölü Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Karakaya Baraj Gölü Çevre Düzeni Projesi de hazırlamıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu proje ile ilgili olarak 2016 yılında yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu Kararıyla Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen alan içinde turizm türleri ile kültür ve eğitim, eğlence ticaret konut ve her türlü teknik ve sosyal altyapı alanlarından bir veya daha fazlasını kapsayan kendi içinde alt bölgeler ihtiva edebilen bu kapsamda kaynaklar arasında koruma – kullanma dengesini ve sektörel kalkınmayı sağlayan, arazi ana kullanım kararlarını belirleyen, açıklama raporu ve plan raporu ile bir bütün olan 1/25.000 ölçekli fiziki bir plan ortaya koymaktır . 2016 Yılı ödeneği 200.00,00-TL. dir ..İşin gerçekleşme oranı %92 dir” bilgisini vermişti.

Malatya’nın Karakaya Baraj Gölü’nden daha fazla yararlanması için turizme açılması gerektiği uzun zamandır kamuoyunda konuşulmuş ve başta belediye olmak üzere kentin diğer ilgili kurumları ve yerel yöneticileri Karakaya Barajı’nın turizme kazandırılacağı yönünde çok çeşitli açıklamalarda bulunmuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız