SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Üreticisi 90 Kuruştan Geri Adım Atmayacak"

0
Güncellendi - 2019-07-12 03:44:18
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticilerinin, meyve suyu için elek altı denilen ıskarta kayısı alımı yapan firmalara bu nitelikteki kayısının kilogramını 90 kuruştan aşağıya vermeyeceklerini söyledi.

Meyve suyu firmaları, Malatya’da kurulan çeşitli istasyonlarda kilogramı 50 kuruştan kayısı almaya başlamış ancak üreticilerin, fiyatların çok düşük olduğu gerekçesiyle kayısı satmaması ve tepki göstermesi üzerine fiyatlar 90 kuruşa çıktığı açıklanmıştı. Ancak bazı meyve suyu firmalarının, 90 kuruştan kayısı alan firmalar nezdinde  bu fiyatların aşağı çekilmesi yönünde girişimlerde bulundukları ileri sürülürken, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, üreticilerin kararlı duruşları ve dirençleri ile 50 kuruş olan fiyatların 90 kuruşa çıktığını ve üreticinin bu fiyattan geri adım atmayacağını söyledi.

“Bu üreticimizin başarısıdır”

Kayısı üreticilerinin bu fiyatların altında ürün veremeyeceğini, üretim maliyetlerinin yükselmesiyle üreticilerin zor durumda olduğunu hatırlatan Özcan, “Şayet bu fiyatın altında bir alım olursa zaten gelecek yıllarda hem üretim düşer, hem kayısıdaki ürün kalitesi düşer. Meyve suyu firmaları istedikleri an istedikleri kalitede ürünü de bulamayabilirler.  Bütün bu olumsuzlukların göz önünde bulundurularak çiftçilerin girdi maliyetlerini karşılayabilecek makul düzeyde alım yapılabilir. İlk başta 50 kuruştan kayısı alınıyordu. Üreticimiz, ‘Bu paraya kayısı satmakla çöpe atmak arasında fark yok’ diyerek ürününü vermedi ve fiyatlar yükseldi. Üreticimizin başarısı var. Ben bundan sonraki süreçlerde de üreticilerimiz geri adım atmayacaktır” dedi.

Malatya’da bu yıl kilogramı 50 kuruştan sadece 120 ton civarında kayısı satıldığını, 90 kuruştan ise yaklaşık 200 ton kayısı satıldığını söyleyen Özcan, “Biz zaten firmalarla yaptığımız görüşmelerde kendilerine bu bilgileri aktardık. Verilen fiyatların üretim maliyetlerinin çok çok altında olduğunu ve çiftçinin bu fiyata kayısı satmayacağını söyledik. Nitekim üreticiler de satmadı ve bu örgütlülükle meyve suyuna giden kayısının kilgoramı 90 kuruşa çıktı” diye konuştu.

“Kayısılarımız bu yıl kaliteli”

“Kayısılarımız bu yıl kaliteli, özellikle elek altı diye tabir edilen kayısımız neredeyse yok” diyen Ramazan Özcan, yaş kayısı ihracatının da tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi. Yaş kayısının an itibariyle 3 ile 3.75 Lira arasında satılmaya devam edildiğini kaydeden Özcan, “5 bin ton kadar yaş kayısı ihracatımız oldu. Hala devam ediyor. Kilosu 3-3.75 TL arasında yaş kayısı gidiyor. Kabaaşı çeşidi 4 liraya kadar yaklaştı. Kurutulmuş haliyle dörtte biri kalmış olsa kilogramı 17 liraya geliyor ki bu da üreticimizi sevindiren bir rakam. Özellikle Almanya’daki bütün marketlerde Malatya kayısısı tüketicinin sofrasına ulaşmış durumda” ifadelerini kullandı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ilıca (4 yıl önce)
    İçme gardaş
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (4 yıl önce)
    Meyve suyuna biraz daha su katarlar ne kaybederki onlar.. Ama köylü 50 kök ağacın dibini bekliyi onu diyen yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (4 yıl önce)
    Meyve suyu firmalarının kayısıya ihtiyaçı var elek altı dediğimiz kayısıyı bedavaya mal ediyor üretici yaş olarak. vermediği takdirde ihtiyacı olan kayısı aromasını kuru kayısı alarak karşılamak zorundadır. Bu da kuru kayısımıza olan talebi artırarak fiyatların artmasına neden olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)
    Meyve suyu için toplanan kaysilari gördüm meyve suyundan nefret eder oldum.
    0
    0
    Yanıtla