SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Rekoltenin Yüzde 50 Düşeceği İddiası

Kayısıda Rekoltenin Yüzde 50 Düşeceği İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerin vurduğu Malatya’da kayısı üreticisini  zirai don, monilya hastalığı ve dolu da etkiledi. Kayısıda bu yıl düşük rekolte beklenmesi üreticileri şimdiden kara kara düşündürüyor.

Kent ekonomisinin önemli bir gelir kapısı olan kayısıda bu yıl rekoltenin düşük olması bekleniyor. 6 Şubat depremlerinin yıktığı illerin başında olan Malatya’da, kayısı üreticileri yaşanan zirai don ve dolu afetinden büyük ölçüde etkilendi.

8 milyon civarında kayısı ağacının bulunduğu kentte her yıl yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı ile 110 bin ton kuru kayısı elde ediliyor. Ancak bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle bu oranın ciddi oranda azalmasının beklendiği belirtildi.

Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, bu yıl yağış oranının çok iyi olduğunu ancak bunun da bazı dezavantajı olduğunu söyledi. Kayısı da çiçeklenme döneminde yağışların çok olması ile tozlaşma olmadığını ve aynı zamanda monilya hastalığının da baş gösterdiğini ifade eden Kılınç, “Bunların yanı sıra don ve dolu afetleri ile birlikte üründe ciddi kayıplar yaşandı. Yüzde 50 rekoltemiz olacağını öngörüyoruz. Ürün bu yıl çok az diyebiliriz. Doludan dolayı da lekeli ürünler çok. 60 bin ton kuru kayısı olacak diye tahmin ediyoruz bu yıl” dedi.

Kılınç, “Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısıda yüzü gülmedi. 500 milyon dolar yılık gelirimiz oluyor kayısıdan, bu yıl rekolte gerçekten düşük. Bu manada kayısı üreticisi en büyük sıkıntısı sigorta. Tarım sigortasında belli kriterler var. Ancak tozlaşmanın da muhakkak sigorta kapsamına alınması gerekiyor. Çiftçi yoksa bu konuda mağdur” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • cifci (11 ay önce)
    biraz cifcinin yaninda olun buradan uyariyorum elinde kayisisi olan 1.000 tl den asagi satmasin bu sene kayisi yok simdi yuksek aciklayacaklar rekolteyi ve elinizdeki cok az kayisiyi ucuzdan kapatacaklar sakin satmayin bu sene en fazla 3-5 bin ton urun cikar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Tarım il müdürünü bekleyin size bir rekolte açıklasın.mevcutun 3 katını söyler.üreticide elindeki malı satar ürün bol diye.sonra fiyatlar 5 misli artar.daha öncede yaşandı bu olay.....şu anda tüccar Malatya'da kaç ton kayısı var rekolte ne olur hemen hemen tahmin ediyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • kayisici (11 ay önce)
    bu sene kayisi mumla aranir bin ton kayisi bile yok Malatya'da biraz cifciden yana olun tuccardan degil cifci kazansin
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Serkan Bey (11 ay önce)kayisici isimli kullanıcı yorumuna
    Çiftçi son 2 senedir gayet güzel kazanıyor tüccardan yana olmayın ne demek herkes kazanacak nasıl bir mantık bu kayısı 120 130 tl çiftçi kazanmıyor tüccar kazanmıyor diyenler yalan konuşmasın nankörlüğe gerek yok şükretmeyi bilin eskiden kimse işçi parasını bile çıkaramıyordu
    0
    0
    Yanıtla
  • ruby (11 ay önce)
    Malatya ve çevre illerde bu yıl için yaklaşık kayısı rekolte toplamı 40-50 bin tonu geçmez.Çünkü genelde % 50,55 ürün kaybı var.Bizler kayısı bırıktık kayısı ağaçlarını kurtarmaya çalışıyoruz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ne fark eder (11 ay önce)
    200 TL den değil 400 TL den satarsınız kayisicilar ağlar ama kazanır.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Bilirkişi (11 ay önce)
    Ziraat odası başkanımısın yoksa ihracatçılar odası başkanımısın belli değil 30 bin tonun üstünde 1 kilo bile kayısı olmaz malatyada hiçmi alanı gelmediniz!!!
    %78
    %22
    Yanıtla