SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Lisanslı Depoculuk İhalesine 8 Firma Katıldı

0
Güncellendi - 2019-08-30 03:07:15
Lisanslı Depoculuk İhalesine 8 Firma Katıldı
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya ekonomisinin temelini oluşturan kayısıda yaşanan sorunlardan bazıları için çözüm olabileceği ifade edilen Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk projesinin ihalesi yapıldı.  Malatya Ticaret Borsası binasında yapılan ihaleye 8 firma 19 milyon 330 bin TL ile 24 milyon 421 bin TL arasında değişen teklif verdi. İhale sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ihale tekliflerini en kısa sürede sonuçlandıracaklarını ve yer teslimini yaparak projeye başlayacaklarını belirterek “Gelecek yılki kayısı sezonuna yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Yasal mevzuat çalışmaları 2012 yılında dönemin AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün girişimleriyle tamamlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi’ne yönelik çalışmalar Ramazan Özcan’ın Ticaret Borsası Başkanlığına seçilmesiyle hız kazandı ve nihayet ihalesi yapıldı.

Malatya Ticaret Borsası binasında, TB Başkanı Ramazan Özcan, Hukuk Danışmanı Av. Faik Demez, Erdoğan Ünal, Kadir Akcin ve Nurdan Özendi’den oluşan ihale komisyonu huzurunda 8 firmanın teklif zarfları açıldı.

Muhammen bedeli 23 milyon 119 bin TL olan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk İhalesinde en düşük teklifi 19 milyon 330 bin TL ile Abdulvahap Yılmaz verirken, en yüksek teklifi ise 24 milyon 421 bin TL ile Segment İnşaat verdi.

“Kayısı piyasası depo üzerinden regüle edilecek

İhaleye ilişkin basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan TB Başkanı Ramazan Özcan, teklifleri en kısa sürede inceleyip sonlandırarak projeye başlamak istediklerini söyledi. Kayısı üreticisinin hasat mevsimi sırasında gerek işçilik giderleri gerekse diğer masrafları için ihtiyaç duyacağı finansmanın sağlanmasında lisanslı depoculuğun önemli imkanlar sağlayacağına vurgu yapan Özcan, “Malatya kamuoyunun uzun bir süredir takip ettiği ve kayısı üreticisini yakından ilgilendiren lisanslı depoculuk ihalesini basının huzurunda gerçekleştirdik. Üreticilerimiz, Malatya kayısısının sağlıklı koşullarda ve kaliteli üretiminin sağlanması, özellikle hasat döneminde ortaya çıkan giderleri ile ilgili finansman sorununun karşılanması açısından lisanslı depoculuğun sunduğu bütün imkanlardan faydalanabilecekler. Ürün ihtisas borsalarında, elektronik satış salonlarında ürününü satacağı üreticiyi koruyacak önemli bir sistem.  Piyasayı regüle edecek bütün aktörleri depo üzerinden harekete geçireceğiz” diye konuştu.

I.OSB’de inşa edilecek

Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi, 1. Organize Sanayi Bölgesi, 154 ada 20 numaralı parsel üzerinde inşa edilecek.

Projenin ihale hazırlık belgelerine göre, ihale sonrası yapılacak sözleşme tarihinden sonra 5 gün içinde yer teslimi yapılacak ve Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi 30 Mart 2020 tarihinde geçici kabule hazır hale getirilmiş olacak. Çalışma takvimi Malatya’nın iklimsel koşulları ve resmi tatiller de dikkate alınarak hazırlandığından dolayı, bu tür nedenlerle süre uzatımı yapılmayacak. Yüklenici işi taahhüt ettiği süre içinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için sözleşme bedeli üzerinden onbinde 5 oranında cezai kesinti uygulanacak.

Proje kapsamında neler yapılacak?

Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi ihalesi belgelerine göre, ihale kapsamında soğuk hava deposu, soğutma sistemi, havalandırma tesisatı, çevre düzenleme işi, altyapı düzenlemesi, topraklama ve paratoner sistemi, sıhhi tesisat, elektrik tesisatı, yangın uyarı ve önleme tesisatı yapılacak.

Yüklenici firma inşaat çalışmalarına başlamadan önce, zemin etüdleri, sismik araştırma, jeolojik- jeoteknik raporlar hazırlayacak, bur raporlar sonucunda çıkabilecek zemin iyileştirme ihtiyacı için iyileştirme uygulamaları (mini kazık, fore kazık, çakma kazık, enjeksiyon granüler malzeme ile komplikasyon vb.) yürütülecek.

Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ihalesine katılan firmalar ve verdikleri teklifler şöyle:

Tigris Mühendislik Müşavirlik: 23 milyon 814 bin 700 TL

Zoser Yapı : 20 milyon 630 bin TL

FY Fer Yapı Mimarlık: 20 milyon 947 TL

Abdulvahap Yılmaz: 19 Milyon 330 bin TL

Koçoğlu : 23 Milyon 950 bin TL

Segment İnşaat: 24 milyon 421 bin TL

17 K-Ruhbaş Elektrik Ortaklığı: 19 milyon 375 bin 259 TL

Kızıler İnşaat: 20 milyon 807 bin TL 

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Lisanslı Depoculuk Maket Görselleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Furkan (4 yıl önce)
    Hasmet bey sakin olun fervi davranmaniza gerek yok dusunceleriniz tez den ibaret asli yok cunku ortada depo da yok bekleyip gorelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hak aramak fevri davranış mi oluyor? Yorumlarimdan çıkardığınız ozet sadece bu kadarcik mı? Bekleyip de neyi görelim? Kayısının TEK BİR TANE PROBLEMİ VAR!!! TABAN FİYATININ OLMAMASI. Çiftcinin Depo ihtiyacı yoktur. Herkesin kayisisi kadar saklayacak yeri de var. Fakat kayisiyi parasizliktan dolayı erken elden çıkarmak zorunda kaliyor. Sizin "yatirimci"dediklerinizin Kayısıyı bekletip kazandiklari paranin tamami ureticinin hakkıdir. Stoklayip para kazanmak ureticinin hakkıni cebe indirmektir. Size matematik formulle izah edeyim isterseniz: TABAN FIYAT (ÜRETICININ HAKKI) = ŞİRE PAZARI FİYATI + YATIRIMCININ(!) CEBİNE GİREN PARADIR. Sizin yatırımcı dediğiniz çiftçiyi çarpanlardir. Stokcular yatırımcı olmuş. Alın teri beleş olmuş. Ayrica :bekleyen derviş belasını bulmuş. Malatyalı nin sorunu bu zaten: "Suya sabuna dokunmadan bekle. Ne verirlerse al sesini kes" felsefesi.Bu kafayla Malatya bu halde...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    depo işi çok güzel olacak ,özellikle büyük üreticiler işci ödemeleri kısa süreli borçlar ,depo sorunu nedeniyle tüm malını hemen satıyordu .şimdi alır sertifikasını piyasa ogün ne ise istediği kadar satar.yok malım bozuldu,çalındı ,fiyat düşük ,tartı hilesi, hamal derdi uğraşmaz.elindeki sertifika kaç numara olduğunu belirttiği için ,bir nevi günün piyasa koşullarında sertifikayı istediği kişiye satacak.sattığı kişinin ihracatcı olmasınada gerek yok ,yatırımcı da bu sertifikayı alıp bekletebilir.döviz gibi düşünelim .özellikle kayısının normal ve biraz az tuttuğu yıllar kayısı istenilen değere ulaşır.bu depo bu yıl açık olsaydı bugün kayısı 25 tl olmuştu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şu dediklerinizde çok sayıda tutarsızlık var. Hangi birisine cevap vereyim? Diyorsun ki "çiftçi piyasa o gün ne ise kaysısının bir kısmını satar borçlarını oder" Ben de diyorum ki Ağalar TABAN FİYAT BELIRLESINLER. . Ki sattiğımiz zaman yolunmayalım. Aynı aga bu sene rekolteyi sihirbaz edasiyla aciklamasini bildi. "Kayisi bu sene bol "da dedi..(NOT: Karadeniz de "bu sene findik bol" diyen adam yolda gezemez. ) "Kuru Kayısida rekolte 78.250 kg olacak " da dedi. Öyleyse kayısının taban fiyatını neden açıklamiyor ? En kolay iş taban fiyat tespiti değil mi? Dış piyasa fiyatı hemen hemen sabit değil mi? Lisansli depo martavaldir. Çiftci için hiç bir faydası yoktur.Lisanslı depo sadece Tüccar a hizmet edecek diyorum... Asıl sorun TABAN FİYAT âçıklanarak çözülebilir. Çözmek isteyen yok ki? Dikkat ederseniz bu haberi okuyanlar ve yorum yazanlar arasında çiftçiler yoktur. Tüccarlar burada çiftçiler yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)Haşmet isimli kullanıcı yorumuna
    serbest piyasa ekonomisinde taban fiyat belirlenemez ,özellikle kayısı rekoltesi çok oynak olan bir ürün ,50 ile 250 bin ton arası rekolte olabilir.nasıl bir taban fiyat uygularsın ,ayrıca kalibrasyon 10 farklı kalibre ,çiftci elindeki stoklar her daim bir muamma .80 yıllık ciddi bir üretici olarak iddia ediyorum ,depo piyasayı hoplatacak,depo kapasitesi önümüzdeki dönemde 20 bin tona kadar çıkarılmalı.kalite daha iyi para edecek.aracılar iyi malı ayak altı edemeyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • "Serbest piyasa ekonomisinde taban fiyat belirlenmez" demişsiniz. Neden Fındığın taban fiyatı var? Hem de 17 tl . Çeşitlerine göre 0.5 tl fark konmuş. Çayın var, etin var, sütün var, incirin var, üzümün taban fiyatı var. Her şeyin var. SADECE KAYISININ TABAN FİYATI YOK!!! Bu mu serbest piyasa ekonomisi? Bu ekonomik model nedense sadece kafa olarak geride kalan Malatya'da uygulanıyor. Cemal Enginyurt haberinin videosunu izleyin bir zahmet. Taban fiyat panosunda 1 saatligine yarim tl duşük rakam gosterdiler diye Ordu'da yer yerinden oynadı. "Borsa Başkanı görevden alınsın. Yerine KAYYUM atansin" diye meydan mitingi yaptılar Ordu'da. Şunu unutmayin: Rusya ekomisinin güçlenmesinin sebebi : serbest piyasa ekonomi modelini ÇÖPE ATMALARİDİR. Amerika ve Avrupa'ya posta koyan Rusya'nın gücü devletin, üreticisini kollayan bir rol üstlenmesinden geliyor.. Bizdeki gibi İşine gelince serbest piyasa, sikişinca sadece çiftcinin urünune narh koyan ekonomi modeli değil ! O dediğin yapılacaksa ilaca, kükürde, gubreye, mazota, elektriğe de sabit fiyat konulmalıdır. Öyleyse Taşlar niye bağlı diye sorulur. Kayısı üreticisi ile ihracatçısı arasında başka kimse olmaması lazım. İç piyasaya perakende veya toptan satış yapan esnafı bu konunun dışında tutuyorum. Onlar da emek verip katma değer ürettikleri için elbette ki sayginlar. Stokcular veya diğer adıyla sozümona "yatirimcilar" ureticinin emegini haksiz kazancla sömürenlerdir. Ayrıca rekolte oynak demişsiniz. Borsa Başkanı beyefendi öyle demiyor ama. Kilogram kusuratıyla söylüyor bu yılki rekolteyi. Rekolte oynak olsaydı borsa başkanı israrla, bu kadar kendinden emin rekolte rakamları söylemezdi. 10 farklı kalibrenin 10 farklı taban fiyatı açıklanabilir. Ćok kolay. Satarken fiyatı belli değil mi? Belli. O zaman alırken değerinin ne olacağı da belirlenebilir. Çok kolay.. Rekolte gibi zor bir hesabı kim kolayca yapabiliyorsa o beyefendi ye rica ederiz. Taban fiyatları hemencecik belirler. Malatyanin bütün kayısıları kalitelidir. En değersizi bile dünyanın hiç bir ülkesinde yok...Beyim BU ŞİRE HİÇ BİR YERDE YOK..YOK. .YOK. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıza bey (4 yıl önce)
    Çiftçi için yapılıyor , sizin gibi insanlara hiç bir şekilde yaranılmaz. işinize bakın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    "Maksat Lisanslı depo üzerinden PİYASAYI REGÜLE ETMEK" Diyor beyefendi... Yani çiftcinin kaysısını Lisanslı depoya hapsedip her türlü fiyata razı etmek...Düşük fiyattan satmayana kira masrafı vs çıkarıp ucuza kayısı kapatmak. Şu anda ne yapiyorsanız o zaman da aynisinı yapacaksiniz. Çiftci sürünecek siz kazanacaksinız. Değilse neden depoyu bekliyorsunuz sayın başkan? Şimdi hemen piyasayı regule etsenize... Elinizi tutan mı var? İşin gerçeği şudur :Lisanslı depo tüccar için yapılıyor. Çiftci için değil. ..
    0
    0
    Yanıtla