SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kültür Envanteri Çıktı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:18:27
Malatya Kültür Envanteri Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Çalışmaları Malatya Valiliği tarafından başlatılan, kültür ve müze araştırmacılarının bizzat sahadaki uzun süreli, yoğun emeklerinin ürünü olan Malatya Kültür Envanteri’nin yayınlanarak, Malatya Kültür Mirası’nın belgesel yapıtlarından biri olarak kütüphanelerdeki yerini aldığı öğrenildi.  

Malatya’nın somut kültür mirası kapsamındaki 500’ü aşkın tarihi ve kültürel eserin tüm yönleriyle tanıtıldığı ve kayıt altına alındığı Malatya Kültür Envanteri’nde il genelindeki tarihi, kültürel eserler, arkeolojik sit alanları, dini yapılar ve sivil mimari yapılar kayıt altına alındı. 

Malatya genelini kapsayan ilk Kültür Envanteri 

Malatya Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu bir çalışma grubu tarafından hazırlanan Malatya Kültür Envanteri’nin, Malatya kent merkezi ve tüm ilçelerini kapsaması ve Malatya Kültür Mirası’nın tek bir yapıtta toplanmasını sağlaması nedeniyle ilk çalışma özelliği taşıdığı belirtildi. 

Genel Koordinatörlüğünü Malatya Vali Yardımcısı Abdullah A. Öztoprak, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay ve Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Mehmet Kazancı’nın yaptığı Malatya Kültür Envanteri’nin içerik çalışmalarının büyük bölümü Müze Araştırmacısı, Uzman Antropolog Hüseyin Şahin tarafından gerçekleştirildi. Eserin İngilizce bölümlerindeki metinler ise Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Bülent Korkmaz tarafından hazırlandı. 

Yayına hazırlık ve basım işleri Malatya’da Ofis Matbaacılık tarafından yapılan ve kuşe kâğıda basılan Malatya Kültür Envanteri, büyük boy ve 540 sayfadan oluşuyor. 

Envanter’de hangi bölümlerde ne var? 

İlk bölümünde, ‘Malatya’nın Coğrafi Yapısı’, ‘Malatya’nın Tarihçesi’, ‘Su Altında Kalan Taşınmazlar’, ‘Atatürk’ün Malatya’ya Gelişleri’ başlıklarının yer aldığı Malatya Kültür Envanteri’nde Arslantepe Höyüğü’ne de özel bir bölüm ayrıldığı görülüyor. 

Malatya Kültür Envanteri’nin 2. Bölümünde ise, başta Malatya kent merkezi olmak üzere tüm ilçelerdeki somut kültür mirası kapsamına giren 500’ü aşkın tarihi ve kültürel nitelikteki eserin görseller eşliğinde tüm yönleriyle tanıtımı yer alıyor. Her bir kültür ve tarih eserinin künyesinin bulunduğu envanterde, künye bilgileri kapsamında, “Eserin bulunduğu yer, mevkii, tescil durumu, koruma derecesi, yapım tarihi, yaptıran kişi ya da kurumun adı, mimari tarzı ve mimari çağının yanı sıra eserin kadastral durumuna ilişkin sayısal veriler bulunuyor. 

Malatya kent merkezi, Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt ilçelerindeki tarihi ve kültürel varlıkları içeren Malatya Kültür Envanteri’nin, bu eserleri, ‘Taşınmaz Kültür Varlıkları’, ‘Arkeolojik Sit Alanları’, ‘Dinsel ve Kültürel Yapılar’, ‘İdari Yapılar’ başlıkları altında kategorilendirerek tanıttığı ve kayıt altına aldığı görülüyor. Envanterde, Malatya ve ilçelerindeki ‘Sivil Mimari Yapılar’ da ayrı bir bölüm olarak ele alındı. 

Eserlerin pafta, enlem ve boylam bilgileri de yer alıyor

Envanterde, her esere ait pafta, enlem, boylam bilgileri, eserin bulunduğu mevkiin denizden yüksekliği, Malatya kent merkezine uzaklık bilgisi ve koruma alanının genişlik bilgilerinin yanı sıra eserlerin konumunun haritası da bulunuyor.

Kültür Envanteri’ne emek verenler 

Malatya Kültür Envanteri’nin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sunan isimler ise şöyle: Hüseyin Şahin (Müze Araştırmacısı – Uzman Antropolog), Bülent Korkmaz (Çevirmen), Hasan Demirbağ (Fotoğraf Sanatçısı), Mehmet Kelleci (Fotoğraf Sanatçısı), Bekir Sözen (Çekül Vakfı), Volkan Darmaz (Eğitimci), İbrahim Köpürür (Eğitimci),  Ziya Kılınç (Arkeolog), Fatma Altaş (Mimar),  Azra Yavaşoğlu (Mimar), Arif Özdemir (Mimar), Meryem Günhan (Sanat Tarihçisi), Tevhit Kekeç (Arkeolog), Mehmet Polat (Harita Kadastro Teknikeri), Cevdet Sarıtaş (Konrol Mühendisi), Engin Oğuz (Harita Kadastro Teknikeri), Yahya Dayan (Müze görevlisi), Fehmi Kolçak (Öğretim Görevlisi – vefat)  İ. Alaaddin Ateş (Darende Sos. Yrd. Vakfı), Tuncay Çağdaş (Arapgir Belediyesi), B. Bayram Güngör (Uzman tarihçi – KUDEB), Doç. Dr. İsmail Aytaç (Fırat Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Fuat Şancı (Adıyaman Üniversitesi), İnan Orhan (Fotoğraf Sanatçısı), Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller (İTÜ), Cumali Levent (Tarih Öğretmeni), Mehmet Önder (Balaban Belediyesi). 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız