SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 2 GES Kuruluyor.. İngilizler de Malatya'yı Düşünüyor

Malatya'da 2 GES Kuruluyor.. İngilizler de Malatya'yı Düşünüyor
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ile AVM, otel ve rezidans işletmecisi Malatya Girişim Grubu tarafından güneş enerjisi yatırımları yapılacağı, ayrıca İngiltere merkezli bir şirketin Türkiye'de düşündüğü güneş enerjisi yatırımlarından birinin de Malatya olduğu belirtiliyor.. İnönü Üniversite, kampüsün karşısında, MGG ise Yazıhan’da Güneş Enerjisi Santralini (GES) kurulacak.

-İnönü Üniversitesi
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, kampüsün karşısındaki alana 6,24 MWm/4,8 MWe kurulu gücünde olacak olan Güneş Enerjisi Santralinin kurulması için çalışmaların başlatıldığı bildirildi. Projenin maliyeti ise ÇED dosyasında 53 milyon 622 bin 800 TL olarak kaydedildi. Proje ile İnönü Üniversitesi’nin enerji giderinin karşılanması hedefleniyor.  

İnönü Üniversitesi tarafından ilk güneş enerjisi santrali eski rektör Prof. Dr. Cemil Çelik döneminde Turgut Özal Tıp Merkezi için kurulmuştu.  

-MGG’de güneş enerjisi santrali kuruluyor 
Malatya’da Sümerbank Fabrikası ve alanını satın alarak yerine AVM, otel ve rezidans ile iş merkezi kuran Malatya Girişim Grubu tarafında da güneş enerjisi santrali kuruluyor.  

Malatya Girişim Grubu’na ait ÇED raporuna göre; Yazıhan ilçesinin Fethiye Mahallesinde Güneş Enerji Santrali (3,4716 MWm) kurulması için çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.  

Toplam maliyetinin 61 milyon 411 bin 941 TL olan projenin ÇED Yönetmeliği kapsamı ile ilgili olarak şu bilgi aktarıldı;  “Proje alanı 2 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 1 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri içerisinde yer almaktadır.”

-İngilizler de Malatya ile ilgili
AA'nın Londra mahreçli haberine göre, Birleşik Krallık (İngiltere) merkezli temiz enerji şirketi Hive Energy, Türkiye'ye yaklaşık 4 gigavatlık depolamalı güneş enerjisi projesi için 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi planlıyor. Şirket, Türkiye'nin farklı illerinde 30'dan fazla lokasyonda depolamalı güneş enerjisi projesi geliştirmek için başvuruda bulundu.

Bu kapsamda, Hive Energy Türkiye'de yerleşik Çuhadar Enerji ve Viva Enerji firmalarıyla yaptığı iş birliği ve finansman sözleşmeleri kapsamında 30'un üzerinde depolamalı güneş enerjisi santrali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulundu.

Başvuru kapsamındaki projelerin kapasiteleri 11 ila 230 megavat arasında değişiklik gösteriyor. Başvurular, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Burdur, Niğde, Nevşehir, Karaman, Aksaray, Adıyaman, Şanlıurfa, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Balıkesir, Elazığ, Konya, Eskişehir, Ankara ve Yozgat'ta yoğunlaşıyor.

Hive Energy Türkiye Genel Müdürü Tolga Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirdiklerini ve bu potansiyele güvendiklerini dile getirdi.

Türkiye'de yoğun şekilde yeni proje geliştirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Metin, şunları kaydetti:

"Başvurular ve yatırım planları Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeline güvenin ispatı. Elimizde büyük bir yatırımcı havuzumuz var. Biz bütün proje ve yatırımları Hive Energy olarak ilerletiyoruz. Projeler belli noktaya geldiğinde, fon ve finans kuruluşlarıyla görüşmeleri yürütüyoruz. İngiltere'de çok farklı fonlar var. Hive Energy, yıllardır bu fonlarla iş birliği içinde olduğu için, bizim için projelere fon bulmak oldukça kolay."

Metin, lisans aşamasına kadar tüm sürecin Hive Energy Türkiye tarafından yürütüleceğini belirterek, "Lisans alınmasından sonra yapım çalışmaları başlıyor ama biz şu aşamada bazı finans kuruluşları ve fonlarla görüşmeler yapmaya başladık." değerlendirmesini yaptı.

Daha önce Adıyaman'da 10,5 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi projesini hayata geçirdiklerini ve yıllık 18 milyon kilovatsaat elektrik ürettiklerini aktaran Metin, "Şu anda başvurduğumuz kapasiteler, Adıyaman'daki projemizin 350 katından fazla bir güce denk geliyor." dedi.

malatyahaber.com- Londra, AA

GÖRSEL: Girişim Grubu ve İnönü Üniversitesi'nin kuracağı GES'lerin yerleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    İngilizlere gerek yok. Güneş enerjisiyle elektrik üretmek dışa bagimli ulkemizde bir şart oldu artık.. tıpkı japonlarin evlerinin çatılarıni paneller ile kapatmalari gibi.. tıpkı ulkeizde Antalya stadı çatısı gibi.. tüm kamu binalari çatıları, okulları hepsini altını otopark çatısını Güneş enerjisi panelleri ile kapatma ile işe baslayip bunu tüm sitelere evlere yaymaliyiz..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Güneş enerji sistemleri TARIMA ELVERİŞSİZ alanlara yapılmalıdır. Çünkü bu sistemlerin kurulduğu alanlar, sistem faaliyette olduğu sürece tarım yapılamaz. Bir de güneş enerjisi için çok sıcak bölgeler gerekmiyor. Güneş ışığının olması yeterli. Yani ısıdan değil, ışıktan elektrik üretilir.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Murat belen (1 yıl önce)
    Güneş paneli için uygun arazimiz var tahminen 300 dönüm ilgilenler arayabilir
    %22
    %78
    Yanıtla