SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Sorunu Çözecek Muhatap Bulamıyoruz"

0
Güncellendi - 2019-08-22 02:51:24
A- A+ PAYLAŞ

Özelleştirme politikaları ile Malatya’nın üretim mekânları birer birer tüketim mekânlarına dönüştürülürken, bu sürecin bir istisnası olarak küçük ve orta ölçekteki tekstil üreticilerine tahsis edilen ve yaklaşık bin kişinin istihdamını sağlayan eski tekel tütün depolarında üretim yapan firmalar, üretim yaptıkları yerlerin de özelleştirme kapsamına alınması sonrasında yaşanan belirsizlik nedeniyle işlerini geliştiremediklerini, çalıştırdıkları işçilerin işine son verme durumu ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Malatya Milletvekilleri ve yöneticilerinden sorunlarının çözümü için yardım beklediklerini söylediler.

Tekel tütün depolarında üretim yapan ve Tekstil Kent Yapı Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen firma temsilcileri, Malatya Milletvekilleri, Malatya TSO ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetimi ile sorunun çözümü yolunda çeşitli zamanlarda görüşmeler yapıldığını, bu görüşmelerde üretim yaptıkları yerlerin özelleştirme kapsamından çıkarılması ya da Organize Sanayi Bölgesi’nde kendilerine alan tahsis edilmesi yönünde sözler verildiğini, ancak bugüne değin olumlu yönde herhangi bir gelişme olmadığını vurguladı.

Özelleştirme girişiminin yarattığı belirsizlik firmaları yok oluşa götürüyor

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Yakınca Mahallesinde bulunan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 2 yıl önce satışa çıkardığı eski tekel tütün depolarının üzerinde yer aldığı arazinin 31 Ocak 2019 tarihinde satış ihalesinin yapılması planlanmış, ancak 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimler öncesi yapılacak böyle bir satışın seçmen tepkisine yol açacağı düşüncesiyle seçim sonrasına ertelenmişti.

Yaklaşık bin işçinin çalıştığı ve 16 firmanın yer aldığı eski Tekel tütün depolarındaki üretim mekânlarının özelleştirme girişimleri nedeniyle yaşadığı belirsizliğin, buradaki firmaları yok oluş sürecine soktuğu belirtiliyor.

Konuya ilişkin olarak konuştuğumuz Tekstil Kent Kooperatif Başkanı Avni Gültekin ve firma yöneticileri, halen faaliyet gösterdikleri mekânların özelleştirme kapsamında çıkarılması, OSB’de kendilerine yer tahsis edilmesi ya da başka bir bölgede hazineye ait bir kamu arazisinde TOKİ aracılığı ile yapılacak yapıların uygun taksitlerle kendilerine satılmasını istediler.

“Belirsizlik nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyoruz”

Ağırlıklı olarak büyük giyim firmalarına fason üretim yaparak tekstil tedarikçiliği üzerinden Malatya’ya ciddi ekonomik girdi sağlayan küçük ve orta ölçekli tekstil firmalarının yer aldığı eski tekel tütün deposundaki işletmeleri bir araya getiren Tekstil Kent Yapı Kooperatif Başkanı Avni Gültekin, mekânsal belirsizlik nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Halen üzerinde faaliyette bulundukları bina ve arazinin özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Avni Gültekin, “Özelleştirme İdaresi burayı özelleştirme kapsamına aldı. Satışı için ihaleler düzenlendi, bu ihaleler daha sonra ertelendi. Özelleştirme olması halinde, bizim buradan başka bir yere taşınmamız zorunlu olacak. Buna karşılık biz, yetkililerden yaklaşık bin kişiye iş sağlayan firmalarımıza yeni bir yer tahsis edilmesini istedik. Yardımcı olacaklarını söylediler, çeşitli görüşmeler yaptık, ama herhangi bir sonuç alamadık” diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil firmalarının bir yerde toplanması için işletmeler kurulması ve bu atölyelerin de oraya taşınmasının sağlanması yönünde kendilerine söz verildiğini anımsatan Avni Gültekin, “Bura için düşünülen çözümlerden biri de buydu. Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bir çalışması vardı, son durum nedir biz de bilmiyoruz. 500, 750, 1000 metrekarelik tekstil işletmeleri kurulacaktı.  Günümüz şartlarında istihdam sağlıyoruz ve belki bu istihdam kapasitemizi daha da artıracağız ama önümüzü göremiyoruz, ne olacağız, nereye gideceğiz bilmiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’ne gidecek miyiz gitmeyecek miyiz, bize bilgi verilirse ona göre davranacağız.  Daha sağlıklı hareket etmiş oluruz.  Şayet organize sanayi bölgesine gidersek elbette ki 6. Bölge teşviklerinden yararlanmış olacağız. Ama orası da olmayacaksa başka bir yer gösterilsin” dedi.

Tekstil Kent Yapı Kooperatifi Yönetimi’nden çözüm için 3 öneri

Tekstil Kent Yapı Kooperatif Başkanı Avni Gültekin sorunun çözümü için 3 öneri sunduklarını vurgulayarak, bu önerileri şöyle sıraladı:

“1. Bize Malatya’da herhangi bir kamu veya hazine arazisinde yer verilsin, işletmelerimiz yapılsın, -ki zaten bize öyle söz verilmişti-. 2. TOKİ aracılığı ile yapılsın ya bize kiraya verilsin veya belli taksitlerle bize satılsın. Biz bu konuda siyasilerimizin desteğini bekliyoruz. 3. Ticaret ve Sanayi Odası ise Fırat Kalkınma Ajansı’ndan destek sağlayarak organizede bize yer sağlayacaktı. Bütün tekstilciler orada toplanacaktı. Bu çözüm de olabilir. Fakat gelin görün ki yaklaşık bir yıl geçti ve bu proje ile ilgili de gelinen aşamayı bilmiyoruz”.

“Cumhurbaşkanımızın dediğini yapıyoruz ama Malatya’da sorunumuzu çözecek muhatap bulamıyoruz”

Söz konusu mekânda tekstil sektörü dışında faaliyet gösteren firmalar da bulunuyor. Bunlardan biri olan koli ve ambalaj sektöründe üretim yapan firmanın yöneticisi Selim Behçet ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdamın arttırılması konusundaki sözlerine atıf yaparak, Malatya’da işsizliğin azaltılmasına önemli bir katkı sağlamalarına karşın sorunlarının çözümü için yetkili makamlardan gerekli desteği alamadıklarından yakındı.

Koli ve ambalaj üreticimi yapan firma yetkilisi Selim Behçet, “Malatya’da ve bölgede ambalaj üretimi yapan tek üreticiyiz. Yeni makineler almak istiyoruz, yeni üretimler yapmak istiyoruz ama bu belirsizlikten dolayı adım atamıyoruz. Cumhurbaşkanımız sürekli vurguluyor, tek bir kişi bile istihdam edilse 4 kişi edecektir. Sürekli istihdam vurgusu yapıyor. Cumhurbaşkanımız sürekli istihdam yapılması yönünde çağrı yaparken gelin görün ki biz burada muhatap bulamıyoruz” dedi.

Yer sorununun çözümü konusunda çözüm üretemeyen görüşmeler sürecini “Geliyorlar, konuşuyorlar ama sonuç yok. Bizler de görüşüyoruz ama hali hazırda ne olacağımız belli değil” şeklindeki sözleri ile özetleyen Selim Behçet, “Bazı çalışmaların yapıldığını ifade ediyorlar ama bir yıl geçti ve biz bir netice alamadık.  Buraya yurt dışından çok firma geliyor ama bizim ne olacağımız belirsiz olduğu için firmalarla sözleşme imzalayamıyoruz.  Bizim talebimiz artık büyüklerimizin siyasilerimizin bu sorunu çözmesi.  Artık bu konunun çözümlenmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

“Milletvekillerimiz, TSO Başkanı, Belediye Başkanları geldi ama çözüm gelmedi”

Kayısı işletmesi yöneticisi Fatma Eken de sorunu çözümsüzlüğü nedeniyle dışarıdan iş bağlantısı için gelen misafirlerini bile ağırlayamadıklarını vurguladı. Eken, Malatya Milletvekilleri ve TSO yönetiminin yapılan görüşmelere rağmen herhangi bir çözüm geliştiremediklerine işaret etti. Eken, “Buraya defaten milletvekillerimiz belediye başkanlarımız TSO başkanımız geldi ama hala bir yerimiz belli olmadı. Dışarıdan gelen misafirlerimizi ne ağırlayabiliyoruz ne iş anlaşmaları yapabiliyoruz.  Biz hala bekleyiş içerisindeyiz” diye konuştu.

“Malatya ekonominse ciddi katkı sağlıyoruz ama belirsizlik nedeniyle adım atamıyoruz”

Tekstil firması yöneticisi Veli Kızılaslan, Malatya ekonomisine önemli katkılar sağlamalarına rağmen, yer belirsizliği nedeniyle yeni bir girişimde bulunamadıklarını ve işlerini büyütemediklerini kaydetti. Kızılaslan, “Burada çok ciddi sorunlarımız var ve hangisini nerden sıralayacağımızı bilmiyoruz. Malatya’ya ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyoruz ama belirsizliğimiz sürüyor. Ciddi yatırımlar yapacağız, aramızda gerek istihdam gerekse yatırım anlamında adımlar atacak yatırımcılarımız var ama belirsizlik olduğu için bir şey yapamıyoruz, işimizi geliştirme ve istihdamı büyütme yolunda adım atamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız