SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Düşünce Tarihi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:17:36
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği'nin başlatmış olduğu "Malatya’nın Düşünce Tarihi" adlı konferanslar serisinde, Şeyhülislam Arif Hikmet Bey anlatıldı. 

Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından yürütülen konferansta Hasan Demirbağ tarafından Şeyhülislam Arif Hikmet Bey anlatılırken, Demirbağ, "Arif Hikmet Bey Osmanlı Devleti'nin mühim mevkilerinde bulunmuş ve bu devlete uzun müddet hizmet etmiş bir aileden gelen son derece kıymetli bir alimdir" dedi.

Arif Hikmet Bey’in ilmi ve edebi hayatını anlayabilmek için yaşadığı devri ve çevreyi göz önünde bulundurmamız gerektiğini söyleyen Demirbağ, Arif Hikmet Bey’in Divan Edebiyatı'nın çökmeye yüz tuttuğu bir dönemde yaşadığını belirtti.

Arif Hikmet Bey’in devlette yeniliği ve ilerleyişi savunan ve eylemleriyle bu ideale hizmet eden bir kişi olduğunu vurgulayan Demirbağ, ancak körü körüne batılılaşma fikrine şiddetle karşı durduğunu, divanındaki şiirlerinde halkın zulme uğramasından, devlet erkanını zulme sevk eden israf ve sefahatten şikayetçi olduğuna dair yazılar kaleme aldığını söyledi.

Arif Hikmet Bey’in Türk-İslam dünyasına en fazla etki bırakan yanının, zengin ve nitelik açısından çok kıymetli eserlerin bulunduğu kütüphanenin oluşturduğunu aktaran Demirbağ, "Arif Hikmet Bey, bu kütüphaneyi şeyhülislamlıktan istifa ettiği 1853 yılında inşa ettirmiş, sayısı 5 bini geçen kitap vakfetmiştir. Kendisi bizzat bu kütüphane için İslam aleminin değişik ülkelerini gezmiş, özellikle yazı ve sanat yönü gelişmiş eserler toplamış, Medine’ye göndermiştir" ifadelerini kullandı.

ITRİ İÇİN..

Bu arada 17'nci yüzyılın büyük Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri için Malatya’da anma programı yapılacak. 

Malatya İl Halk Kütüphanesi ile Malatya Kültür Yaşam Derneği'nin ortaklaşa organizasyonuyla, Bestekar Buhurizade Mustafa Itri'nin (1640-1712) ölümünün 300'üncü yılı münasebetiyle bir anma programı düzenlenecek. Kongre ve Kültür Merkezi'nde 17 Ekim Çarşamba günü saat 19.30'da başlayacak programda, Türk Sanat Müziği konseri de verilecek. Konserde Yaşar Büyükyolcu ve Sena Altıntop adlı solistler sahne alacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız