SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Kuru Kayısıdaki Payı Azalış Trendinde"

0
Güncellendi - 2019-09-30 15:20:30
A- A+ PAYLAŞ

Valilik, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı’nda, Malatya’nın sosyal – ekonomik ve kültürel kalkınmasına yönelik birçok akademik bildiri sunuldu.

Başta kayısı olmak üzere Malatya’nın ekonomik dinamiklerine ilişkin sunulan bildirilerde, kayısıcılık, arıcılık, tarım ve yenilenebilir enerji alanında Malatya’nın kaynakları, potansiyeli ve bu alanlara ilişkin sorunlar ele alındı.

Bu kapsamda, dikkat çeken sunumlardan biri Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Ürün Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Çiğdem Yücel Çuhacı ve Mehmet Çalışkan imzalı bildiride, Malatya kayısıcılığının tarihsel geçmişi, bugünkü durumu ve geleceğe yönelik perspektifi değerlendirildi.

Malatya kayısıcılığının sadece Malatya için değil bölge illerinin sosyal ve ekonomik kalkınmasında da önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, kayısıcılığın sorunlarının çözüme kavuşamamasında önemli etkenin, üreticilerin örgütsüz hareket etmesi olduğunu söyledi. Kayısı üreticisinin örgütsüzlüğünün kayısıcılığa ilişkin sorunların kronikleşmesine yol açtığın ifade eden Asma, sorunların bir başka kaynağının ise girdi fiyatları olduğunu belirterek, “Girdi fiyatlarındaki artış üretimi tehdit ediyor” dedi.

Türkiye’nin, kuru kayısı piyasasındaki üretim ve ihracat liderliği bakımından açık ara lider olmasına karşın, kuru kayısı üretim ve ihracatındaki payı azalış trendinde olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya’nın kuru kayısı üretimindeki payının da azalış trendinde içinde olduğu uyarısını yaptı.

“Kuru Kayısı Sektörünün Bölgesel Kalkınmada Rolü” başlıklı bildiriyi sunan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, kayısının, dünyanın birçok coğrafi alanında (yaklaşık 60 ülke) kolaylıkla yetiştirilebilen bir meyve olduğunu belirterek, kayısının başta Malatya olmak üzere Türkiye ekonomisi için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yıllık 500-800 bin ton yaş, 80-120 bin ton kuru kayısı üretimine sahip olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Dünya Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada 500 bin tondan daha fazla yaş kayısı üreten ülke bulunduğunu, bu ülkelerin Türkiye ve Özbekistan olduğunu kaydetti.

Dünya kuru kayısı pazarındaki liderliğin, 1900-1950 yılları arasında Kaliforniya’daki üretimle ABD’nin elinde olduğunu, Kaliforniya’nın 1950’den itibaren kayısıdan bademe geçiş yapması ve diğer bazı nedenlerle, dünya kuru kayısı piyasasında söz sahibi ülkenin Malatya’daki üretim hacmi ve üretim tekniklerinin geliştirilmesiyle Türkiye’nin bu piyasadaki liderliği ele geçirdiğini ifade eti.

Kuru kayısı üretiminde Türkiye, Türkiye’de Malatya açık ara lider

Dünya kuru kayısı üretiminin 2016 yılında toplam 169 bin 200 ton, bu üretim içinde Türkiye’nin payının 103 bin ton ile % 60.9 olduğunu, 2017 yılında ise dünya kuru kayısı üretiminin 212 bin 500 ton, bu yılda Türkiye’nin toplam üretim içindeki payının ise 145 bin ton ile % 68.4 büyüklüğünde gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Asma, Türkiye’yi takip eden ülkelerin ise % 7.1 ile İran, % 4.7 ile Özbekistan olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, sunumunda Türkiye’nin kuru kayısı üretim verilerini de değerlendirdi.

Buna göre, 2016 yılında dünya kuru kayısı üretiminin %60’ını, 2017 yılında %68’ini gerçekleştiren Türkiye kuru kayısı üretiminin yaklaşık %80’i Malatya’da gerçekleştirildi. Prof. Dr. Asma’nın verdiği bilgilere göre, 2018 yılında Türkiye’nin kuru kayısı üretimi 99 bin ton olarak gerçekleşirken, bu üretimin 80 bin tonu Malatya’da gerçekleştirildi. 2018 yılında ise, Türkiye kuru kayısı üretimi 109 bin ton, bu üretimde Malatya’nın payı 89 bin ton büyüklüğünde gerçekleşti.

En büyük ihracatçı da Türkiye

Kuru kayısı ihracatı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük ihracatçı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Asma, 2016 yılında ihraç edilen 122 bin 735 ton kuru kayısının %64’üne karşılık gelen 78 bin 755 tonunun Türkiye tarafından ihraç edildiğini, bu alanda Türkiye’yi %12 ile Tacikistan, % 5.2 ile Özbekistan, 5 2.3 ile Afganistan olduğunu söyledi.

En çok Amerika’ya satıyoruz

Türkiye’nin kuru kayısı piyasasındaki en büyük partnerinin ise Amerika Birleşik Devletleri olduğunu, ABD’yi Almanya, Rusya, Fransa ve İngiltere’nin takip ettiğini söyleyen Prof. Dr. Asma, ABD dışındaki ülkelerin yıllara göre satın alma büyüklüğü açısından sıralarının değişebildiğini kaydetti.

Kuru kayısı sektöründe meydana gelen değişimler neler?

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, sunumunda daha sonra maddeler halinde kuru kayısı sektöründeki değişimleri ve bu değişimlerin Türkiye ve Malatya’yı etkileme potansiyelini sıraladı.

Başlıklar halinde sıralanan değişimler ve olası etkileri şöyle:

-Dünya kuru kayısı ihracatı durağanlaşıyor, 120-130 bin ton bandına sıkışmış durumdadır.

-Türkiye’nin ihracattaki payı %70-80’den %60-65’e gerilemiştir.

-Malatya’nın kuru kayısı üretimindeki payı azalış trendindedir.

-Üreticilerin en önemli sorunları; ilkbahar geç donları, dolu, bazı hastalık ve zararlılar, girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmedir.

-İhracatçıların en önemli sorunları; yüksek kükürt ve nem içeriği, ihraç pazarlarının yetersizliği, yeni pazarların bulunamayışıdır.

-Türkiye, kuru kayısı piyasasındaki üretim ve ihracat liderliği bakımından açık ara lider olmasına karşın, kuru kayısı üretim ve -ihracatındaki payı azalış trendindedir.

-Kayısı üreticisinin değer zincirindeki payı düşüktür.

-Üreticilerin örgütsüz olması sorunların çözümünü geciktiriyor,

-Girdi fiyatlarındaki artış üretimi tehdit ediyor,

-Orta Asya ülkelerindeki gelişmeler uzun vadede sektörü olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir.

-Kuru kayısı sektörünün bölge ekonomisine katkısı konusunda yeni ve kapsamlı araştırmalar ihtiyaç var.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Zengin köylü (4 yıl önce)
    Malatyalilar meyvesi beş para etmeyen kayısı ağaçlarını kesmeye başlasalar iyi olur. Çünkü kayısının fiyatı belli değil. Masraflari belli. Domates Kayısı dan daha iyi. Niye ugraşalım ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhan BAYHAN (4 yıl önce)
    Malatya'da Kayısı ile ilgili samimi şekilde ciddi çabalar gösteren tek insan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mr (4 yıl önce)
    Çiftçi neden kayısı üretsin ki? Maliyetinin altında karaborsacılara kaptırmak için mi üretsin? Vurup döndersinler diye mi üretsin? Ne iyi üretiyorsun aferin desinler diye mi üretsin? Tabii ki üretim azalır. Ne bekliyordunuz? Maliyet15 tl, ama fiyat belli değil. Yılların emeğine ve zavallı Ağaçlara acımasam hepsini keseceğim. Tunceli Belediye Başkanı (komunist)demiş ki getirin 18 tl den dünyaya satayım kayısınızı. 3 ay sonra paranız elinizde olacak. sadece 3 ay vadeyle. İnsanın komunist olası geliyor. Yeter artık. Kayısı haberi yapıp durmayın lütfen ya...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyaliiii (4 yıl önce)
    Ağaçları kestik bina dikip satacm
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (4 yıl önce)
    420 kök kayısı agacımı bugün itibariyle kökünden kestim,bu işe devam edecek üretici kardeşlerime ALLAH kuvvet ,sabır versin.hersene içeri girmeye üç beş tane zibidiyi dahada fırsatçıyı etmeye SON.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgür (4 yıl önce)
    Yurt dışında marketlerde kuru kayısı Türk Lirası karşılığı ile ülkesine göre 80TL ile 200TL aralığında marketlerde satılıyor. Üreten kazanmayınça çiftçi üzerinden kazanlarda üretimin durması ile kaybedecek lerini düşünüp aşırı kârlarından fedakarlık yapıp emeklerinin karşılığını çiftçime teslim etmeliler
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    Çiftçinin hakkı haram zıkkım olsun bu işin kaymağını yiyen haramzadelere,elektrik,su,mazot,gübre,ilaç,zibil,budama,sürme,hasat,işlem,kurutma depolama nakliye bin türlü eziyeti olan,sadece 1 kasa çekirdek cikarmasina bile 12 TL ödediğimiz bir ürüne 9-10 lira fiyat biçen leş kargaları ve bunlara göz yuman sözde idareciler VARSA Allahinizdan bulun.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    kuru kayısı fiyatları orta vadede ,dünya piyasalarında daha da düşecektir.20 -30 yıl önce kayısı 2-4 dolar seviyelerinde idi,ozamanki doların dünyadaki alım gücü bugünün nerede ise 10 katı idi.bugün kayısı tüm girdilerin artmasına rağmen halen 2-4 dolar bandında .demek ki .dünya kayısı piyasası talep fazlası üretim yapıyor .sayın asma buna dikkat çekiyor orta asya ülkelerinde üretim artacak diyor.maliyet oralarda daha düşük demek istiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • rıza (4 yıl önce)
    kuru ve kayısı işte fazla büyütmeyelim
    0
    0
    Yanıtla