SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Vazgeçilmez Lezzeti Kağıt Kebabı

0
Güncellendi - 2020-06-08 01:53:34
Malatya'nın Vazgeçilmez Lezzeti Kağıt Kebabı
A- A+ PAYLAŞ

Kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen kağıt kebabı, Malatya'nın iştah kabartan lezzetleri arasında bulunuyor.

Kentte 1942'den bu yana hizmet veren restoranın sahiplerinden Zeki Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu belirterek, kağıt kebabının da bunlar arasında yer aldığını söyledi.

Kağıt kebabının geçmişinin eskilere dayandığını anlatan Saygı, dedesinin de uzun yıllar bu yemeği yaptığını ifade etti.

Saygı, kuzu etinin mutlaka çeşitli soslarla terbiye edilmesi ve bir gün dinlendirilmiş olması gerektiğini dile getirerek, tadanların kebabı çok beğendiğini dile getirdi.

- "Misafirler kağıt kebabıyla ağırlanır"

Saygı, kağıt kebabının mutlaka kuzu etinden olması gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Kuzunun kaburga kısmı olursa çok daha güzel olur. Kağıda sarılıp akşamdan fırına atıldıktan sonra o et ve yağ sabaha kadar kendini bırakıp kuzu etine çok güzel bir kıvam veriyor. Kuzu etinin zaten kendine has yağı vardır. Onun da üzerine biraz da kuyruk yağı konulduğu zaman daha güzel olur. Bu yemek bir nevi sanat olduğu için dedemiz bize, 'Oğlum bu yemekle birlikte sen de fırının önünde pişmezsen bu yemek olmaz' derdi. Fırına atıp çıkarmakla bu yemek pişmiyor, sürekli fırının içerisinde çevirmek gerekiyor. Emek isteyen bir yemek. Kağıt kebabı Malatya'ya özgü, atalarımızdan kalmış bir yemektir. Malatya'ya gelen misafirler kentte yaşayan aileler tarafından kağıt kebabıyla ağırlanır. Kağıt kebabı Türkiye'de eşi ve benzeri olmayan müstesna lezzetli bir yemektir."

Saygı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uzun süredir restoranda sadece ev ve iş yerlerine paket servisi yaptıklarını anımsatarak, normalleşme süreciyle kağıt kebabını özleyen müşterilerin restorana gelmeye başladığını sözlerine ekledi.

- "Mükemmel bir lezzet"

Vatandaşlardan Ömer Yılmaz ise kağıt kebabının en sevdiği yemekler arasında yer aldığını söyleyerek, "30 yıldır kağıt kebabı tüketiyorum. Kente gelen misafirlerimize genellikle kağıt kebabı ikram ediyorum. Tadanlar yemeği çok beğeniyor. Mükemmel bir lezzet. Misafirlerimizi kağıt kebabı yemeden göndermiyoruz. Herkese bu lezzeti tatmalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

- Nasıl pişiriliyor?

Kağıt kebabı hazırlanırken bir gün önceden dinlendirilen kuzu eti, parçalar halinde kesildikten sonra yağlı kağıda sarılıyor. Etrafı sıkıca kapatılan etlerin içerisinde bulunduğu kağıt, daha önceden içerisine patlıcan, domates ve biber konulan büyük bir bakır leğenin üzerine yerleştiriliyor. Kağıdın üzerine kuyruk yağı eklenen kebap, önceden ısıtılmış taş fırına sürülüyor.

Fırında ateşten uzakta 10-12 saat pişen kağıt kebabı, daha sonra fırından çıkarılarak servis ediliyor.

Kağıt kebabı, istenildiği takdirde toplu veya tek porsiyon halinde de vatandaşlara sunuluyor.

AA

FOTOĞRAFLAR: Sebzeli Kağıt Kebabı (Altı Balcanlı)

Sadece etin yağlı kağıda sarılı halde fırında pişirildiği Sebzesiz Kağıt Kebabı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mac (3 yıl önce)
    Zeki Ağabey, ve harika ? ekibi, onca şey ye iç ama kağıt kebabı bir başka, bir de burda kemik sulu mercimek çorbası var o da müthiş lezzet, aşçı tabağı da... İlk fırsatta Malatya da geleceğim, Allah daim etsin işinizi...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • FATİH (3 yıl önce)
    lütfen bu lezzetlere coğrafi işaret ya da patent alın.sayın yetkililer lütfen bu konuyu ihmal etmeyin antep örneği ortada gastronomi örneği malatya mutfağını resmileştirin artık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat (3 yıl önce)
    Malatya miza gelen misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlayan bu güzel hizmeti verdikleri için Zeki bey ve ekibine teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bahattin Oyuryüz (3 yıl önce)
    Sinan lokantası sayın zeki bu lezzetin gerçek sahibi. Dededen gelen anannevi birmeslek. Malatyayı temsil ediyorlar. Ben almışyedi sene evvel babasından pasajda lokantası vardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alp Tunga (3 yıl önce)
    Lezzet harika... Tat mükemmel... Malatya Mutfağı içerisinde yer alması gururumuz... Yıllar geçse de kalite, yine aynı.. Yani kağıt kebabı ve tandır vazgeçilmez.. Ama keşke babaları olan Hacı baba ünvanının sıcaklığı ve davranışları da miras olarak sirayet adebilseydi: Tamamlayıcı unsur daha bir kusursuz olurdu...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sadık (3 yıl önce)
    Tabii Osmanlı zamanında ateşte yanmayan pişirme kağıtları vardı zaten... Biraz ciddiyet lütfen.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MUSTAFA EROĞLU (3 yıl önce)
    Maalesef , Malatya dışında değerini daha bulamamış harika bir lezzet şöleni. İnanıyorum ki bir gün bir Nusret gibi dünyaya sesini duyuracak ve Malatya'mızın göğsünü kabartacak bir marka haline gelecek. Dünyayı kağıt kebabı kurtaracak. Afiyet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    afiyet ola
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Üst düzey bir lezzet
    %100
    %0
    Yanıtla