SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Gelenlerin Yüzde 90'ı Buraya Uğrardı"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın ve şehirdeki kayısı ticaretinin  merkezi Şire Pazarı ve çevresi depremde ağır hasar görürken, esnaf, bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için geçici de olsa ticaretin yapılabileceği alanlar oluşturulmasını talep ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya'da hasarın yoğunlaştığı yerler arasında şehirde "kayısı ticaretinin kalbi" olarak nitelendirilen Şire Pazarı da yer alıyor.

Malatya'ya yolu düşenlerin mutlaka uğradığı, şehirle özdeşleşen kayısı başta olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinin satıldığı Altınkayısı Sokağı'ndaki Şire Pazarı depremlerde kullanılamaz hale geldi, işletmelerdeki ürün ve malzemeler de enkaz altında kaldı.

Şire Pazarı'nın da yer aldığı bölgede ayrıca farklı sektörlerde faaliyet gösteren, küçük boyutlu perakende ticaret yapan çok sayıda işletme bulunuyor. Bu işletmelerin çok büyük bölümü de ağır hasar gördü.

Bölgede faaliyet gösteren esnaf, Şire Pazarı ve çevresindeki ticaretin canlandırılmasının Malatya'daki hayatın normalleşmesi ve kente geri dönüşün sağlanması için önem taşıdığını belirtiyor.

Bölgede gıda ürünleri toptan ticareti yapan Erdal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şire Pazarı'nın Malatya'daki en eski yapılardan olduğunu ve 1960'ta inşa edildiğini söyledi.

Bölgede 30-35 yıldır faaliyet gösterdiklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Babalarımızdan gelen bir esnaflığımız var. Burası şu an harabe durumunda. Burada insanların çok mağduriyeti var. Burası özellikle şehre gelenlerin hediyelik kayısı çeşitleri aldığı, çok yoğun ve işlek olan bir cadde, pazardı. Burası şu an bir enkaz halinde. Tek temennimiz buraların bir an önce yapılması, düzelmesi. En azından geçici de olsa bölgede bize birer dükkanın verilmesi. Bu sayede buranın kalkınmasını, tekrar eski hale gelmesini, insanların mağdur olmamasını sağlayabiliriz. Burada 2-3 bin kişi ekmek yiyordu. Herkes evine ekmek götürüyordu. Ürünleri içeride olan arkadaşlarımız var. Kimse ürünlerini dışarıya çıkaramadı. Emin olun öyle depolar var ki 3-4 milyon liralık malları var içerisinde. Arkadaşlarımız bir umut bekliyor. Bir şekilde burayı terk etmeden gitmeden buranın ekmeğiyle büyüdük. Herkesin bir ailesi var. Herkes bu memleketi terk ederse kim kalacak? En azından şu enkazların kalkmasını ve bize geçici olarak bir yer verilmesini bekliyoruz. Böyle olursa dışarıdan gelen insanların alışveriş yapabileceği yerler oluşturulur. Çünkü insanların elinde kayısıları, çekirdekleri, dutları var. Bunlar dönemsel olarak bozulma aşamasına gelecek, bozulacak ürünler."

- "Araba park edecek yer olmazdı"

Malatya'nın ayağa kalkması için ellerinden geleni yapacakları vurgulayan Yılmaz, "Burayı eski haline inşallah getireceğiz." dedi.

Şire Pazarı'nın Malatya'ya gelenlerin yüzde 90'ının uğradığı bir yer olduğunu dile getiren Yılmaz, "Hediyelik kayısıdır, sucuktur... Bu tür ürünlerin alışverişini yaptıkları bir yerdi burası. İnanın araba park edecek yer yoktu. Depremden sonra insanlar artık ne yapacağını şaşırdı. Herkes bir beklenti içinde." dedi.

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Haci (1 yıl önce)
    Bir zamanlar burada bir halay ekibi vardı Dolar düştü! diye akşama kadar tepindiler.Malatya yı Aleme rezil ettiler Deprem uzmanları K.maraş da özellikle son 10 senedir büyük bir deprem olacağını her gün bas bas bağırdılar.Tarım arazilerine 10-15 kat çürük evler diktiler,buna karşı çıkan olmadı.Dolar düştü diye parayla tuttuklarını meydanda oynatıp dikkatleri dağıttılar.Allahım aklımıza mukayyet ol yarabbim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hikmet (1 yıl önce)
    Dolar düştü deyip halay çekerken 30 TL kayısıyı 150 TL çıkarıp satarken birşey yoktu. Şimdi de 300 TL çıkarın kapatırsanız arayı dükkanda alırsınız gelen genel başkanlara altında takarsiniz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • İstanbul Beyefendisi (1 yıl önce)
    Yıllardır hemen yanınızdaki asayişi yıkıp daha bi otopark yapamadınız yeniden pazar mı yapacaksınız bırakın bu işleri ayrıca o arabadan geçilmiyor dediğiniz bölge tamamen esnafa ait araçlar.Pahalı diye müşterilere bırak ikramda bulunmayı daha koklatmıyordunuz koklatmıyordunuz.Şimdi oturun yiyin o kayısılarınızı sucuklarınızı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Kenan Memiş (1 yıl önce)
    Esasen; bu türden acı verici yıkımlar, coğrafyanın yeniden dizan edilmesi aşamasında büyük fırsatlar da yaratabilir. Yeter ki yönetime şerefli, onurlu, haysiyetli, vicdan ve merhamet sahibi, müspet ilimlere inanan, yüksek ahlak seviyesinde, fikri hür, vicdanı hür, iş bilen vatan ve milliyetperver insanları seçelim.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Yav bunların yaptığı tek bir düzgün iş, inşaat var mı ki bu düzgün olacaktı? Yüzleri de kızarmıyor hiç...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kenan Memiş (1 yıl önce)
    Makyajlı güzel bir yüz yağmura maruz kaldığında nasıl ki iğrenç bir görüntüye bürünüyor, sahibini zor durumda bırakıyorsa, makyaj yapılıp estetik bir görüntüye kavuşturulan çürük binalar da ufacık bir sarsıntıda yerle bir olup, içindeki insanlara da kıyameti ve ölümü yaşatıyor. Yüzdeki makyaj silinir, güzellik ortaya çıkar da; enkazı nasıl güzelleştireceğiz? Bu kepazeliği düşünmek gerekir. Ölüm getiren bu gibi ihmallere göz yuman kirli siyasetlere ve ahlaksız zihinlere alkış tuttuğumuz müddetçe Allah muhafaza, sanırım daha çok göçüğümüz olacaktır. Geçmiş olsun Malatyam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Alın sayın başkan size giydirme.modernleştirme.eski halini çok iyi biliyorum.o koca koca görünen kolonlar aslında 20 ye 20 ölçülerinde hiçte sağlam olmayan bir yapı idi.ama sağolsun belediyemiz güzelleştirdi.ama sadece güzelleştirdi.sağlamlaştırmadı.hakeza bakıcılar çarşısı öyle.kuyumcular çarşısı aynı şekilde.istanbul pasajı gene öyle.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Malatyayı büyük depremler bekliyor.Bunu bn söylemiyorum.Yok az hasarlı,yok orta hasarlı kavramıda artık anlamını yitirdi.Nedenmi ?Büyük depremden bugüne 9000 e yakın 6.4 e kadar artçı deprem oldu olmaya devam edecek!Kısaca anlamak istesenizde,istemesenizde Malatya yeniden inşa edilmek zorundadır!Bitti.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sakın eskisi gibi oraları yapmayın.. o eski köhne yapısı, bir aracın zor geçtiği daracık sokaklari yangın çıksa itfaiye zor girebilirdi.. yolu caddesi geniş modern yapısı ile yeni bir çarşı yapın..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Sizin esnaflığınız hoş değildi. Kar oranı çok yüksek satışlar vardı. Binalarınızı da Elazığ depreminden sonra yıkılmalı ve taşınmalı idi. İzin de vermediniz. Malatya esnafı genel olarak hoş insanlardan oluşmuyor. Şimdi Elazığ’a geldim. Bizimkilerden daha kaliteli esnafı var. Umarım şehrin dışına taşırlar sizi. Araba girmiyordu oralara.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Usta (1 yıl önce)
    Akpınar şire pazarı Malatya’nın kalbidir yeniden yapılması gereken tek mevkidir
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Terminatör (1 yıl önce)
    Buraların hepsi yıkılmalı binada yapılmamalı kaysı üzerinden algı yapmayın 2 katlı binalar çökmüs neyden bahsediyoruz malatyadaki rantci babaların çogunun burda dükkan ları var
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Rambaldi (1 yıl önce)
    Valla o kadar pahalı idi ki Malatya yiyemiyordu. Dışarıdan gelenler alabiliyordu. İnşaallah ders çıkarırsınız.Herkes in özellikle esnafın fahiş fiyatlarla ürün sattığını herkes görüyordu. Fahri Kayahan bostanbasinda beton almak için birbirinizle yarisiyordunuz. Hiç vatandaşı düşünmüyorsunuz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Hepimize geçmiş olsun vefat eden insanımıza rahmet dilerim. Sanayicilerimize büyük iş düşüyor Allah rızası için yatırımlarinıza devam edin üretime devam edin bu şehir ancak böyle ayağa kalkar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akif (1 yıl önce)
    Gardaşım buralara giydirme (güzelleştirme ) yaparken demirler paslanmış oksitlenmiş kolonlar 15 santim e 15 santim gibiydi buralar yapılırken o zaman da söyledim yazık günah. Bu paralar buralara harcanıyor yıkılıp yenisi yapılabilirdi. Burayı belediyeden hangi dönemde kimin zamanında yapılmış ise kimlerin imzası var ise hesap sorulmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tabur (1 yıl önce)
    6.8 lik elazığ depreminde hasar tespite gelenleri dövdünüz. Agır hasar verdirtmediniz. Şimdi paşa paşa sesiniz cıkmıyor demi. Çunku canlar gitti. İnsan ne yaparsa kendine yapar
    %96
    %4
    Yanıtla