SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'ya Yakışır Bir Merkez Yapıyoruz"

0
Güncellendi - 2021-12-09 15:49:43
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından il ve ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayan kayısı ile ilgili örnek bir proje hayata geçiriliyor. 7 tip modelden oluşan ve en küçüğünün 123 m2, en büyüğünün ise 660 m2 olduğu, 464 dükkân ile ilgili olarak Başkan Selahattin Gürkan, ortalama m2 birim fiyatlarını açıkladı.

Malatya için tarihi bir dönemden geçildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şire Pazarı ve Buğday Pazarı hakkında bilgiler vererek dükkânların ortalama metrekare birim fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Gürkan, “Malatya için tarihi bir dönemden geçiyoruz. Malatya’yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehir diye tarif ediyoruz. İnsanlık medeniyetinin başladığı bu yer dünya milletler camiası nezdinde UNESCO tarafından 26 Temmuz 2021 tarihinde tescil edildi. Dünya insanlık tarihi ve medeniyet tarihi Malatya’da başlamıştır dediler. Anadolu’yu anayurt yapan destan şehri hakikaten 1071’den 400 yıl önce Anadolu’nun fethi Malatya’da başlamış ve Malatya bu fetihlerle kahramanlık destanları yazmış. Ayrıca irşat ekibi diye tabir ettiğimiz Mevlana, Sadrettin Konevi, İbn-ül Arabi, Niyazi Mısri bu şehirde yetişmiş ve Anadolu’nun irşadı görevini ifa etmişler ve irşat destanları yazmışlardır. Böyle bir medeniyetin var olduğu bu toprakların Belediye Başkanı olarak bu şehirde hizmet destanları yazmakla mükellefiz. Devletimizin ebet müddet yaşaması noktasında Malatya geçmişteki tarihi görevini nasıl en güzel şekilde ifa etmişse bu dönemde de aynı şekilde yapacağına inanıyorum.

İçinde bulunduğumuz sürece baktığımız zaman gerek pandemi salgını olsun, gerek 24 Ocak 2020 tarihinde yaşamış olduğumuz deprem olsun hakikaten tarihin en sıkıntılı sürecini yaşıyoruz. Böyle bir dönemde Malatya tarihinin 10’larca katı hizmetler yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi olarak bütün alanlarda hizmet ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bir Belediye’nin beş yılda yapacağı hizmetlerin yüzlercesini yapıyoruz. Tarihi bu kadar güzelliklerle dolu olan destanlar yazılan bu şehre kayısı başkenti olan bu şehre yakışır Dünya Kayısı Başkenti Merkezi’nin olması gerekiyordu. Bu konuda geldiğimiz süreç içerisinde gerek Buğday Pazarı ile ilgili gerekse de Kayısı Pazarı ve kayısının rehabilite edilmesi besin olarak çeşitlendirilmesi ve ambalaj olarak çeşitlendirilmesi noktasında çalışmalar başlattık. Lisanslı Soğuk Hava Deposu çalışmalarımızı tamamladık. Fidancılar Sitesini fidancılarımızın hizmetine sunduk. Buğday Pazarında çalışmalar hızlı bir şekilde ilerliyor. Dünya Kayısı Merkezindeki çalışmalarımızda çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışmaları görmek istemeyenler, yapılan hizmetlerin değerini bilmeyenler muhakkak olacaktır. Çünkü Malatya’ya tarihinin en büyük hizmetleri yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi olarak Dünya Kayısı Merkezi projemizi hayata geçirmeden açık ihale usulü ile ihalesini gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz ihaleyi %25 karla MESTON Şirketimiz aldı.  Bu %25 karı da o zaman %20 enflasyon ve %5 karla ifade ederek açık, şeffaf bir şekilde ihalemizi gerçekleştirdik. Yeni Şire Pazarı ve Buğday Pazarındaki dükkânların metrekare birim fiyatları MÜSİAD, MİM-DER, Yeminli Yapı Denetim Büroları ve Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından istişare halinde alınan ortak rakamlar neticesinde belirlenmiştir.

Buğday Pazarında toplam arsa alanımız 100 bin metrekare, inşaat alanı 32 bin 175 metrekare, satışa konu inşaat alanı 30 bin 175 metrekare toplam peyzaj alanı 25 bin metrekare ve satışa konu olan dükkân sayısı ise 145 adettir. Buğday Pazarındaki dükkânların 1 Şubat 2022 tarihine kadar olan metrekare birim fiyatları ortalama olarak 7 bin 200 liradır.

Yeni Şire Pazarındaki toplam alanımız 236 bin metrekare, dükkân alanı 74 bin 825 metrekare, Karşılama merkezi 10 bin metrekare, Açık Pazar ve Sosyal alanlar 10 bin 451 metrekare, 100 adet emanet deposu 17 bin 285 metrekare olmak üzere toplam inşaat alanı 112 bin 561 metrekaredir. Toplam peyzaj alanı 60 bin metrekare ve Satışa konu dükkân sayısı ise 464 adettir.

Şire Pazarı esnaflarımızla da dükkân fiyatları ile ilgili olarak gerekli fikir alışverişinde bulunarak tüccarımızın hak ve hukukunu koruma noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak herhangi bir kar düşünmeden sadece Malatya’mıza güzel bir merkez kazandırılması noktasında Belediye olarak yaptığımız bir fedakârlıktır. Şire Pazarındaki dükkânların 1 Şubat 2022 tarihine kadar olan metrekare birim fiyatları ise ortalama olarak 7 bin 600 lira olarak belirlendi.

Bu belirlenmiş olan fiyatlar Aralık ve Ocak ayları için geçerlidir. Ondan sonraki süreçte de yeniden bir durum değerlendirilmesi ve inşaat maliyet değerlendirilmesi yapılacaktır. Dünya Kayısı Merkezinin Malatya’mıza, Ülkemize ve Kayısı Ticareti ile uğraşan üreticilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Ali (2 yıl önce)
    Aklı başında değil belli ki bunların. Birde kar etmeyeceğiz diyor. Kim inanır buna, aklı başında olmayan siz. Zorunlu bir iş merkezi yapacaksın bir dükkanı en az 1 milyon liraya satacaksın. 500 tane dükkanı doldursan 700 800 milyon para ediyor. Sen öyle bir maliyet çıkardıysan vaylar olsun senin yönetimine. Şehir merkezinde bu boyutta bir revizyon yapsan maliyet bu kadar tutmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Başkanım yeni dükkanların fiyatından mı alacaksınız eski dükkanları yoksa bi kaç kuruş verip zorla mı çıkarttıracaksınız esnafları??? Bu vermiş olduğunuz fahiş fiyatları kimse ödeyemez. Sermayesini koydu kredi çekti dükkanın parasını ödedi diyelim kayısıyı nasıl alacak krediyi nasıl ödeyecek ne yiyip ne içecek??? Biraz insaf millete peşkeş çekip insanları ekmeğe muhtaç etmeye çalışmayın zaten Ülke olarak zor bi dönemden geçiyoruz yazıktır günahtır vebal altına giriyorsunuz ve ahiretinizi batırıyorsunuz…
    0
    0
    Yanıtla
  • Dilek (2 yıl önce)
    Bu işlerle uğraşacağına belediye okadar evsiz yersiz zor durumda kalan madur insan varki onlara bir çare bulsunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (2 yıl önce)
    Hayal dünyasında yaşıyo bunlar şire pazarı esnafı bikere gitmeyeceğiz 100 bin e de verse bize yaramaz dedikten sonra başkan değil kralınız gelse şire pazarını değil meydandaki musluğu götüremezler .(dükkanları kendi yandaslarına satsınlar otursunlar içinde. esnaf zaten depoda çalışıyo)
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Yeşiltepe de yapılan Yeni şire pazarındaki dükkanlar 1 Şubat 2022 tarihine kadar m2 si 7600 tl den satışa çıkarılmış, peki çevre yolundaki şire pazarındaki dükkan sahiplerine bu satış fiyatlarında bir indirim yapılacakmı ?Yada şehir merkezinde bulunan bu dükkanların da m2 sini 7600 tl den belediye kamulaştıracak mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahap (2 yıl önce)
    Kayısı esnafı sizin yaptırdığımız o güzelim dükkanları alır ikiye üçe böler, bir dükkanda üç dükkan çıkarır evelallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemali (2 yıl önce)
    Asma kat iptal olsun sadece zemin m2 hesaplansin 140 m2 70 m2 olur bu sekilde sorun cozulur gibi geliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Kayısıcı esnafı ve onların temsilcileri yok. Kayısı borsası başkanı yok. Dükkan sahiplerinin hepsi yok. Sosyal entegrasyon diyen başkan esnafi bile ayrıştırıyor. Ortada çok soru var. Ama yerim dar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    İhaleyi MESTON almış S.Başkan İŞ KAya şantiyesini gezmiş Bu işi kim yapacak doğru söyleyin Meston %25 kar ile aldı ise İş KAYA ya bu işi kaç liraya verdi İhale bitince MESTON zarar edecek mi S.Başkan bunlar hakkında neden açıklama yapmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (2 yıl önce)
    S.Başkan diyorki "açık ihale usulü ile ihalesini gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz ihaleyi %25 karla MESTON Şirketimiz aldı. Bu %25 karı da o zaman %20 enflasyon ve %5 karla ifade ederek açık, şeffaf bir şekilde ihalemizi gerçekleştirdik." Ya başkan Allah aşkına bu milletle dalga geçme şimdi sözleşmede ihale için enflasyon farkı olmayacak mı yada ihale fiyatı sabit mı kalacak sen onu açıkla ! Yada "dükkânların 1 Şubat 2022 tarihine kadar olan metrekare birim fiyatları ortalama olarak 7 bin 200 liradır." ne anlama geliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (2 yıl önce)
    Günümüz maliyetleri ile lüks bir mesken inşaat m2 maliyeti 2.500 TL ilen daha düşük maliyette olması gereken iş yeri m2 maliyetinin 7.200 TL. Ben olsam şire pazarında 1 adet dükkan alacağına OSB fabrika alırım. Bu hesabı kim yapmışsa el insaf diyorum...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vali Beyimiz el atar olaya.. umarım.
    0
    0
    Yanıtla