SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mühendisler Patlamayı İnceledi ve Herkesi Uyardı

0
Güncellendi - 2019-03-11 02:05:39
Mühendisler Patlamayı İnceledi ve Herkesi Uyardı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Mahallesi'ndeki bir evde  meydana gelen, 1 kişinin ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına neden olan doğalgaz kaynaklı patlamayla ilgili, büyük hasar gören evde inceleme yapan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Malatya Temsilciliği yetkilileri, patlamanın nedeni hakkındaki tespitlerini açıklarken, "sürekli denetim ve eğitim şart" uyarısında bulundular.

Kalifiye eleman sorunu, yetersiz denetim, tesisatlara bilinçsiz müdahale ve diğer birçok nedenin, aslında büyük rahatlık olan doğalgaz sistemini "her an patlamaya hazır bomba yığını" haline getirebileceği belirtildi.

Makina Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Erdal Yavaş ile patlamanın olduğu evde teknik inceleme yapan ekipte bulunan mühendislerin katıldığı basın toplantısında, patlamanın nedeni ve diğer uyarılar şöyle dile getirildi:

“7 Mart 2019 tarihinde Malatya Yeşilyurt ilçesine bağlı İnönü Mahallesi Çamlıbel Sokak'ta bulunan bir apartmanın 3’üncü katında sabah 07.00 sıralarında patlama meydana gelmiştir. Patlamanın ardından çıkan yangında evde bulunan bir vatandaş yanarak hayatını kaybederken, 3 vatandaşımız da yaralanmış ve önemli miktarda maddi hasar oluşmuştur.

Kentimizde böylesi bir kazanın yaşanmış olması can ve mal kaybına neden olması üzüntü vericidir. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması açısından üzerinde önemle durulması gereken bir olaydır.

Doğalgaz; teknolojisi gelişmiş, dağıtım şebekesinin nasıl döşeneceği, bina içi tesisatlarının nasıl ve kimler tarafından yapılacağı, doğal gaz hattı geçen bölgelerde kazıların nasıl yapılacağı uluslararası standartlarda tarif edilmiş, bu şartlar ülkemizdeki teknik ve idari şartnamelere de yansıtılmıştır.

Dolayısıyla, Doğal gaz dağıtımını üstlenen firmalardan, dönüşüm tesisatlarını gerçekleştiren yetkili mühendislik firmalarının, bunların bünyesinde çalışan teknisyenlerin, doğal gaz kullanıcılarının, doğal gaz tesisatlarının bulunduğu sokaklarda kazı yapacak olan su, elektrik ve telefon dağıtım kurumlarının uyması gereken kurallar bellidir ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya meydan vermeyecek kadar nettir.

Bu kurallara uyulduğu sürece doğal gaz son derece güvenli bir yakıttır. Ancak yeterli ve kalifiye teknik eleman çalıştırmamak, yapılan her tür imalatı yeterli denetimlere tabi tutmamak gibi ihmaller doğal gazı güvenli bir yakıt olmaktan çıkarıp, kent içinde her an patlamaya hazır bombalar yığını haline getirebilir.

İlimizdeki patlama mahallinde yapılan incelemelerde patlamanın tahminen sızan doğalgazın evin salon, koridor ve mutfakta birikmesi sonucu patlama koşulları oluşmuş ve muhtemelen elektrik bağlantılarından meydana gelen ark sonucunda öncelikle salonda yangın meydana gelmiş ve kısa süre içerisinde mutfakta da patlamaya neden olmuştur. Bu patlama sonucunda mutfağın balkon dış mahalline açılan kapı ve duvar dışa doğru yıkılması sonucunda gazın tahliye olduğu kanaatindeyiz. Bu olay sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, üç kişi de yanıktan kaynaklanan yaralanma meydana gelmiştir. Özellikle denetim ve eğitim konularında alınması gerekli önlemler olduğu görüşündeyiz. Bu önlemler direk ekonomi ile ilgili olmakla birlikte, bu durumda insanların can ve mal güvenliği söz konusudur.

Doğal gaz (DG) Tesisatı, güvenlik açısından kontrollerin/denetimlerin her aşamada yapılmasını gerektirir. Ancak, tesisata gaz verilene kadar denetimlerin yapıldığı, gaz açıldıktan sonra yapılan denetimlerin yeterli olmadığı kanaatindeyiz.

Doğalgaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeni; tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbonmonoksit gazıdır.

Doğalgaz kimyasal özellikleri bakımından zehirli değildir. Ancak havadan hafif bir gaz olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda üst kısımlarda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijeni azaltıp zehirlenmelere ve patlamalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğalgaz kullanımında alınacak bazı basit tedbirlerle, kazaların, can kayıplarının önüne geçmemiz mümkün olabilir.

Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.

Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmelidir.

Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.

Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.

Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrünü tamamlamış bağlantı refleksler mutlaka yenilenmelidir.

Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır.

Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı, flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluk sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmelidir.

Bacanın çekmemesi durumunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.

Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası ve banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır.

Odamız bu vesileyle başta Malatya gazın, dağıtım ve servis hatlarını kontrol eden firmalar olmak üzere; doğal gaz konusunda çalışan tüm kesimleri, yerel yönetimleri ve kullanıcıları bir daha bu tür kazaların yaşanmaması için, doğal gazla ilgili güvenlik mevzuatlarına harfiyen uymaya, üzerlerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeye davet etmektedir.

Makina Mühendisleri Odası olarak, üyelerimizin uzmanlık alanına giren diğer konularda olduğu gibi halkımızın can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren doğal gaz alanında da yapılan her tür imalatın teknik ve idari şartnamelere uygun yapılması konusunda üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye devam edeceğimizi, yapılan çalışmaların takipçisi olacağımızı kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyoruz.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • ahmet (5 yıl önce)
    Makine Mühendisleri odası ilk defa siyasi bir açıklama yapmamış. Dünya gözüyle mesleğinizi yaptığınızı görmek bizleri mutlu etti.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)
    Malatyada birçok kişi kış aylarında cam menfezlerini soğuk gelmesin diye kapatıyor.Böyle bir durumda Allah esirgesin gaz sıkışması meydana geliyor
    0
    0
    Yanıtla