SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Nisan ve Mayıs İklimi Ağaçlarda Zamklanmaya Yol Açtı'

'Nisan ve Mayıs İklimi Ağaçlarda Zamklanmaya Yol Açtı'
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Nisan ve Mayıs aylarında etkili olan hava koşulları nedeniyle, kayısı ağaçları başta olmak üzere meyve ağaçlarında zamklanma görüldüğünü belirterek, uyarıda bulundu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, konuyla ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

"İlimiz kayısı bahçeleri, içinde bulunduğumuz 2022 yılı İlkbaharda özellikle Nisan ve Mayıs aylarında iklim sürekli olarak değişken, kapalı ve yağışlı geçtiği için stres boyutlu anormal fizyolijik olaylar yaşamıştır. Meyve ağaçlarının bulunduğu toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri havasız yanı oksijensiz kaldığı için iletim borularında sıkıntılar oluşmakta kök boğazında çürümeler ve tepki olarak ta ağaçta oluşan stresin sonucunda zamklanmaya yol açmaktadır. Üreticilerimizin olumsuz hava şartlarından dolayı zamanında bahçe içi sürüm ve yabancı ot temizliğini yapamadıklarından dolayı bu olumsuz durum daha da artmıştır. Unutulmasın ki zamklanma hastalık değil hastalık habercisidir. 

Bu durum iklimsel faktörlere bağlı olarak gelişen fizyolojik bir olaydır. Bu bağlamda kayısı bahçelerinde alınabilecek önlemler aşağıda verilmiştir.

Kültürel Önlemler:    
1.Üreticilerimiz zaman geçirmeksizin bahçe içi sürümlerini derin olmamak şartıyla 10-12 cm derinliğinde 1 ya da 2 kez yapmalıdır. Sürüm aletinin girmediği noktalar bellenip ağaçlar havalandırılmalıdır. Ayrıca yabancı ot temizliğini ihmal etmemelidir.

2. Salma sulama ağacın kök boğazını su içinde bırakacak çanak usulü sulama şeklinde yapılmamalıdır. Ağaçların sağında ve solunda belli bir mesafe bırakılarak kapalı hatlar şeklinde verilmelidir. Önemli olan kök boğazında aşırı suyun birikmemesidir. Yağmurlama ve damla sulama sistemlerine acilen geçilmeli belli aparatlar kullanılarak kök boğazı ve gövde aşırı ıslanmamalıdır. Yanı bilinçli sulama yapılmalı ihtiyaçtan fazla su verilmemelidir.

3. Mümkünse ilimiz topraklarının yüksek kireç oranından dolayı amonyum sülfat gübresi ve bol miktarda kükürt kullanılmalıdır.

4. Bahçe tesis ederken derin dikim yapılmamalı ve taban suyu yüksek yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Derin kuyulardan alınan su havuzda dinlendirildikten sonra bahçeye verilmelidir.

6.İyi havalanmayı sağlamak için, sık dikimden kaçınılmalıdır.

7. Çiftlik gübresi ve kimyasal gübreler ağacın kök boğazına verilmemelidir. Ağaçların taç genişliğine verilmelidir. Bahçelerimize vereceğimiz hayvan gübresi mutlaka yanmış olmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Topraktaki antagonist mikroorganizmaların etkinliğini arttırmak için 2 yılda bir dekara 2-3 ton yanmış hayvan gübresi ya da diğer organik karışımlardan( humik asit v.b ) bol miktarda verilmelidir.

8. Yeni bahçe tesislerinde dikilecek fidanların aşı yeri özellikle toprağın 10 cm üzerinde olmalıdır.

9. Budamalar zamanında ve doğru bir şekilde yapılarak budama yaraları mutlaka kapatılmalıdır. Hastalıklı bitki parçaları bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçe temizliği olmazsa olmazımızdır.

10. Sert çekirdekli meyve ağaçların ana gövdesi dal ve sürgün başlangıcına kadar % 5’ lik bordo bulamacı ya da % 2’lik göztaşı hazırlanarak fırça yardımııyla badana yapılmalıdır. Bu aynı zamanda mantari hastalık, güneş yanıklığı ve Capnodis böceğinin yumurta bırakmasına ve zamklanmaya karşı çok yararlı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Sert çekirdekli meyve ağaçlarında zamklanmaya(ballanma) karşı herhangi bir ilaçlı mücadele bulunmamaktadır. Kültürel önlemlerin doğru ve zamanında alınması çok önemlidir."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Sedat (1 yıl önce)
    Sayın üretici kardeşlerimiz bilir kayısı ağacını makine ve traktör ile salanınca ağacın halat takılan kısmında zedelenmeden dolayı ciddi ballanma olayı meydana gelir dikkat etmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet Gökçe (1 yıl önce)
    Haber çok güzel ancak geç verilmiş oldu çiftçiler bu zamklanmadan dolayı rahatsızlık duyuyoruz yinede teşekkürler bilgi verdiğiniz için
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet Gökçe (1 yıl önce)
    Bu şekilde açıklama yapmanız memnuniyet verici ancak geç verilmiş bir haber ilaç satanlar bununla ilgili çeşitli ilaç verdiler ama şu anda haberleri olan çiftçilerin içi biraz rahatlamış oldu teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (1 yıl önce)
    o kayısı ağacı balı kanseri önlüyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Biz Çocukken bunları ağaç balı der yerdik acaba bir zararı var mı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Biz bunları küçükken ağaç balı zannedip yerdik bı zararı var mıdır acep?
    0
    0
    Yanıtla