SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Malatya'daki Son '8 Köşeli' Ustalarından..

0
Güncellendi - 2019-01-14 04:12:34
O Malatya'daki Son '8 Köşeli' Ustalarından..
A- A+ PAYLAŞ

"FRANK SİNATRA, TOM JONES, ADAMO DİNLERİM.." Malatya'da 13 yaşında başladığı, unutulmaya yüz tutmuş kasketçilik mesleğini 58 yıldır sürdüren İhsan Tatu, 58 yıldır 8 köşeli kasketlere şekil veriyor. Ermeni ustasının yanında öğrendiği mesleği sürdürmek için çabalayan Tatu, 1965'ten buyana biriktirdiği plaklarına ise gözü gibi bakıyor.

Tatu, kent merkezindeki bir iş hanında beş metrekare dükkanında, Ermeni ustasından 13 yaşında öğrendiği kasketçiliği sürdürüyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleği devam ettiren son kasket ustalarından birisi olan Tatu, 8 köşeli kasketlere geçmişe oranla ciddi anlamda azalan ilgiye rağmen, mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Tatu, kasket ustalığının yanı sıra 1965 yılından buyana önemli isimlerin plaklarını da arşivinde bulundururken, iş olmadığı zamanlarda eski pikabında çaldığı plaklarla maziyi yad ediyor.

Tatu, 1963 yılında Ermeni Avadis Usta'nın yanında işe başladığını ifade ederek, "Ondan sonra bu dükkanı açtım. Birçok artist, sanatçı ve yönetmene kasket yapıp gönderdim. Ayrıca, Türkiye'de 600 ilçeye kasket gönderdim. Tabi mesleğe eskisi gibi rağbet kalmadı. Eski işlerimiz yok fakat çok şükür bizi idare ediyor" dedi.

İşe ilk başladığında 28 ustanın kasketçilik yaptığını anlatan Tatu, "Şimdi 4-5 arkadaş kaldık. Bu meslek uzun bir süre daha devam eder fakat bizler görür müyüz, görmez miyiz, ona bir şey diyemem. Bu iş ne kadar azalsa da senelerce gider. Ermeni ustam zamanında  65 sivil, 10'da resmi kasket yapıyorduk. El işlerini de evlere Ermeni kadınlara gönderiyorduk, onlar tekrar ütü için bana gönderiyorlardı. Şimdi iş olsa çalışsam günde 10 kasket yaparım" diye konuştu.

Tatu, kasket ustalığının yanı sıra müziğe de büyük ilgisinin olduğunu belirterek, "İş yerimde plak ve pikabım var. Müziği küçük yaştan beri dinlerdim. Türk Halk, Türk Sanat Müziği dinliyorum, yabancı şarkıcıların da plakları var. Marc Aryan, Adamo, Frank Sinatra, Tom Jones'u dinlerim. Ben, 1963'te ustamın yanında çalışırken ustam Marc Aryan'ın Fransa'dan Malatya'ya geldiğini, rahatsız edilmesin diye 3-4 gün kalıp gittiğini söyledi. Çevremde benim kadar müziğe ilgisi olan, dinleyen, anlayan kimse yoktu. Yabancı şarkıcıları kimse tanımazdı. Şarkıları radyoda, pikapta dinlerdim. Benim çalıştığım dükkanın sırasında plak satan Ermeni Edison Mağazası vardı. Onlar yabancı plakları çalardı biz dinlerdik. Keman sanatçısı Darvaş'ın plaklarını çalarlardı biz dinlerdik. Malatya'da benim dönemimde Marc Aryan ile Tom Jones'un plakları çok satılıyordu. Adamo'nun da 'Her Yerde Kar Var' plağı bende var, o plak rekor kırdı" dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • yervan (4 yıl önce)
    edisonun çırağı ahmet kayadır. ahmet kayayı onlar büyütmüşlerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • salih (5 yıl önce)
    akpınar halfettin mahallesi elmas iş hanın da
    0
    0
    Yanıtla
  • sinasi (5 yıl önce)
    çocukluk arkadasım yazılanlar doğrudur eksik kalan bir özelliği sinemayı çok sever hiç film kaçırmazdı ezbere müziğiyle konuşmalarıyla tamamını anlatırdı selamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (5 yıl önce)
    Dükkan nerede acaba bilen var mı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Akpınar'da, Elmas iş hanı
    0
    0
    Yanıtla