SON DAKİKA
SON DEPREMLER

OVP'de Malatya ve Kayısı İçin Fırsat

0
Güncellendi - 2017-10-18 01:25:45
OVP'de Malatya ve Kayısı İçin Fırsat
A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin, 2018 – 2020 yıllarını kapsayan dönem için hazırladığı ‘Orta Vadeli Mali Plan’ın, Malatya ekonomisinin can damarı olarak nitelendirilen kayısı için büyük bir fırsatı barındırdığı ortaya çıktı.

Malatyalı kayısı üreticilerinin, kayısının alan bazlı destek kapsamına alınması yönündeki talepleri bugüne kadar karşılık bulmazken, hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Orta Vadeli Mali Plan’  kayısı üreticisine ‘Alan Bazlı ve/veya havza bazlı destek’ verilmesinin yolunu açtı.

Hükümetin maliye ve ekonomi politikalarının orta vadeli hedeflerini belirleyen ve bu hedeflere varılmasını sağlayacak araçları detaylandıran 2018-2020 Orta Vadeli Mali Plan’a göre, tarımsal desteklerin verimlilik durumunu yeniden gözden geçirilecek ve desteklerin etkinliğini artıracak bir dizi düzenleme yapılacak.

Bu kapsamda, yapılacak olan ve Malatyalı kayısı üreticisi için de hayati önem taşıyan en önemli düzenleme, bundan sonra verilecek tarımsal desteklerin ‘Havza bazlı üretim’ olması ve desteklerin bu sisteme odaklanması olduğu belirtiliyor.

Havzanın hakim bitki deseni dikkate alınacak

2018-2020 Orta Vadeli Mali Plan’ın Malatya açısından bir başka önemli boyutunu da, tarımsal desteğin havza bazlı destekle gerçekleştirilmesi sürecinde, havzaya hakim egemen bitki desenin dikkate alınacağının vurgulanmış olması geliyor. Buna göre, tarım sektöründe verilecek ekonomik destekler için, havzanın bitki deseni dikkate alınacak ve destek planlamasının merkezinde yörenin bitki deseni yer alacak. Malatya ve çevresinin bitki desenini ise, 13 milyonu aşkın ağaç ile kayısının oluşturduğu göz önüne alındığında, hükümetin havza bazlı bitki deseni odaklı tarımsal desteklerinin kayısı üreticilerinin destek taleplerine hukuki zemini hazırladığı vurgulanabilir.

Orta Vadeli Mali Plan’ın ‘Bütçe Giderlerine ilişkin Temel Politikalar’ başlıklı 20. Maddesi tarımsal desteklerin geleceğini şöyle planlıyor:

“Tarım sektöründe üretim hedefleri, verimlilik ve çiftçi geliri dengesi gözetilerek tarımsal destekler yeniden gözden geçirilecek, desteklerin etkinliğini arttıracak düzenlemeler yapılacaktır. Bu amaçla, tarımsal destekler; iklim, toprak yapısı, bitki deseni ve mevcut su varlığı dikkate alınarak havza bazında üretim ve gelir odaklı olarak verilecektir.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Adamalar Sivas ın refah seviyesini artırmak için Hasan çelebi madenlerini Sivas a taşımamız lazım diye karar almışlar. Malatya da ki yöneticiler de uyuyor. Bir adam gibi adam da çıkıp demiyor ki, Malatya nın refah seviyesinin yükseltilmesi önemsiz mi? Malatya nın bakanı, milletvekili, belediye başkanı utanın, ayıp ayıp. Adamlar 1000 kişilik istihdamı adeta Malatya dan çalıyor. Siz gözlerinizi kapatıyorsunuz. Bu ayıp ta size yeter. Hiç mi gurur yok, onur yok.
    0
    0
    Yanıtla