SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Polat Giderayak Lüks Makam Otosu İşini Halletmiş!

A- A+ PAYLAŞ

TSO'YA İHALEYLE SATAMAYINCA BAŞKA FORMÜL BULMUŞLAR AMA.. Büyükşehir Belediyesi’nin gümrük indirimi ile aldığı ve belediye meclisinden satış kararı çıkardığı iki lüks Mercedes marka makam aracından 44 LV 001 (Meclise 44 BV 001 plakalı olduğu bilgisi verilmişti) plakalı olanı için yerel seçimlerden önce Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile protokol yaptığı ve söz konusu aracı protokol kapsamında, 5 yıllığına toplam 82 bin 399 TL kira bedeli karşılığında TSO’ya tahsis ettiği ortaya çıktı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, önce ‘ihtiyaç var’ diyerek aldığı, daha sonra ‘ihtiyaç fazlası’ gerekçesiyle satışa çıkardığı Mercedes marka lüks makam aracı, daha önce belediye meclisince alınan satış kararına aykırı biçimde TSO’ya protokolle devretmesi, bu devrin ‘yasal’ ve ‘usulüne uygun’ olmadığı iddialarını gündeme getirdi.

Dönemin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hacı Uğur Polat’ın bu konudaki kararı seçilecek yönetime bırakması gerekirken, 31 Mart yerel seçimlerinin hemen öncesinde giderayak makam aracını, meclisten alınan satış kararının aksine TSO’ya tahsis etmesinin yasal olmamasının yanı sıra etik olmadığı da değerlendiriliyor.

Hukukçular: Belediye Meclis kararına aykırılık içeren tahsis yapılamaz

Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz hukukçular, Belediye Kanunu’nun belediye yönetimine belirli koşulları sağlamak üzere tahsis yetkisi verdiğini, ancak bu işlemin Belediye Meclisi kararlarına aykırı olamayacağını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin araç satışı konusunda aldığı kararın kaldırılabilmesi için, ya meclisin kendi kararının geçersizliğine yol açacak yeni bir karar alması ya da Belediye Başkanı’nın meclisin kararını 10 gün içinde idari yargıya taşıyarak iptal edilmesini talep edebileceğini belirten hukukçular, “Belediye Meclisi kararı varlığını sürdürdüğü sürece, bu karara aykırı biçimde belediye malları için tahsis yapılamaz” görüşünü savundu.

Hukukçular, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yönetimi’nin söz konusu tahsis kararının hukuken yok hükmünde ve tahsis işleminin iptal edilmesinin hukuksal zorunluluk olduğunu, vurgulayarak, aksi durumun yasa dışılık oluşturacağını ve sorumlular hakkında cezai işlem gerektireceğini kaydetti.

Mercedes’in tartışmalı serüveni

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkçi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde, Malatya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, vergi muafiyeti ile 2 adet Mercedes marka lüks araç satın almıştı.

Belediye yönetimi bir süre sonra ise, ‘ihtiyaç’ gerekçesiyle aldığı söz konusu araçları bu defa ‘ihtiyaç olmadığı’ gerekçesiyle satışa çıkardı; bu amaçla Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ‘satış’ kararı çıkarılmasını sağladı.

İhale ile satışa çıkarılan ve Büyükşehir Belediyesi’nin kayıtlarına göre 44 BV 001 ve 44 PL 102 plakalı olan iki adet Mercedes’in satış ihalesinde skandallar zinciri yaşanmış, ihale ile ilgili yayınlanan ilanlarda ve şartnamede aracın hasarlı olduğu, kilometresinin gerçekte olandan 50 bin kilometre daha fazla gösterildiği ve bunların başka talipli çıkmasını önlemek için “kasten” yapıldığı iddialarına yol açan yanlışlıklar (!) kafa karıştırmıştı.

Dönemin Destek Hizmetleri Daire Başkanı Tuğrul Budak, bu durumu, “Teknik şartnamede araç hasar durumu sehven yanlış girilmiş. Tekrardan ekspertiz yapılarak ihale ilerleyen günlerde tekrarlanacak” şeklindeki açıklamayla izah etmeye çalışmıştı.

Aradan aylar geçmesine rağmen araçlar yeniden satışa çıkarılmadığı gibi, belediye meclisinden alınan satış kararına aykırı biçimde söz konusu araç, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya TSO arasında yapılan bir protokolle toplam 82 bin 399 TL kira bedeli karşılığı 5 yıllığına TSO’ya devredildi.

TSO Meclis üyesi Arif Aksoğan, henüz TSO’ya ait olmayan bir araca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın harcama yaptığı iddialarını gündeme getirmişti. Aksoğan yazılı bir önerge vererek “TSO yönetimince kullanılmak üzere satın alınmak istendiğini, ancak yasal mevzuata aykırılık nedeniyle henüz TSO mülkiyetine geçmeyen otomobile, meclis üyelerine gönderilek aylık harcama cetvelinde 28 bin bin TL masraf yapıldığını ileri sürerek, bu konuda yapılan iş ve işlemlere harcanan paranın nasıl faturalandırıldığını’ sormuştu.

TSO’dan cevap: Harcamalarımızın ihtilaf konusu olmaması için….

TSO meclis Üyesi Arif Aksoğan’ın sorularına, TSO Genel Sekreteri Remzi Yaşar imzasıyla verilen cevapta, Mercedes marka araca, henüz TSO’ya devri yapılmadan harcama yapıldığı kabul edildi ve bu harcamanın ihtilaf konusu olmaması için aracın devrine yönelik Malatya Belediyesi’ne bir dilekçe ile başvurulduğu ifade edildi.  TSO’nun cevabında, aracın Malatya Belediyesi tarafından TSO’ya devredilmek üzere alındığı kaydedilerek “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin odamız adına devretmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan almış olduğu 44 LV 001 plakalı araç, odamız tarafından teslim alınmış ve aracın bakım ve onarım masraflarının toplam 27 bin 136, 77 TL olduğu, ilgili araca 6 bin 100 TL’lik kasko yapıldığı, kayıtların tetkikinden anlaşılmıştır.

Odamız tarafından yapılan harcamaların ihtilaf konusu olmaması için Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verilmiştir. Malatya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde 44 LV 001 Plakalı aracın tahsisi hususunda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile ‘Ortak İşbirliği Protokolü’ imzalanmıştır. Yapılan protokolün 6. Maddesinde bu yapılan harcamalar dikkate alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

Bu arada, söz konusu araçla ilgili olarak meclis üyelerine gönderilen harcama cetvelinde 28 bin TL masraf yapıldığına ilişkin kayıt yeralmasına karşın, Aksoğan'ın dilekçesine verilen yanıtta, araca kasko dahil 33 bin 337 TL harcama yapılmış olduğunun belirtilmesi dikkatlerden kaçmadı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAF: TSO'da satılamayınca kiraya verildiği ortaya çıkan lüks makam otosu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • malatyallı (4 yıl önce)
    Yüzde 70 oy alıyorlar birde söyleniyor. Bence iyi yapmış 15-20 tanede daha mercedes alaydılar suriyelilere kiralarlardı :) daha halen o kadar oy alıyor. Bu borçu oy verenler ödesin
    0
    0
    Yanıtla
  • srt (4 yıl önce)
    günlügü 45 tl nasıl ya
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (4 yıl önce)
    BU HABERLERE İNANIYORUM.HELE BİRDE SEÇİMDEN ÖNCE 22.01.2019 TARİHİNDE YAPILAN HAVALİMANI TAŞIMA İHALESİNİ ARAŞTIRIN.BAKALIM SÖYLENENLER İFTİRAMI YOKSA GERÇEK YOLSUZLUKMU. GERÇEKTEN BÖYLE YÖNETİCİLER OLDUĞU MÜDDETÇE MALATYA BİR ADIM İLERİ GİDEMEZ.iNŞAALLAH CUMHURBAŞKANIMIZ BU YAZILANLARI OKUR VE ARAŞTIRILMASI TALİMATINI VERİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Yiye yiye bitiremediler. Malatya Belediyesi personeline maaş ödeyemeyecek durumda.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    belediye maski esenliğe doldurdular sayın gürkan maskide tüm daire başkanlarını değişin bu şart hepsi lüks içinde yaşadılar 10 binliraya dinlenme odaları yapıldı yerinde incelemede bulunablirsiniz.. daire başkanlarının odasına ek daire başkan odası acaba cumhurbaşkanımızın odası o büyüklüktemi bakın lütfen .
    0
    0
    Yanıtla
  • Eski kentin bekçisi (4 yıl önce)
    Yorum yapan arkadaşlar çoğunuz hak, adalet, kul hakkında, helal haramdan bahsetmişsiniz acaba önce kendi hayatınızı hiç sorguladınız mı bu kriterlere ne kadar uygun bir yaşam tarzım var, size ulaşan haberlerin doğruluğunu ne kadar araştırdınız, birde iftira atmanın ne kadar diğerleri kadar önemli olduğunu araştırsanız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALAADDİN (4 yıl önce)
    Bir vatandaş olarak bu çıkan haberlere, doğruysa da yalansa da çok üzülüyorum.Malatya şehri yıllardır liyakatsız acemi ve dürüstlük dusturundan uzak kişiler tarafından yönetildiği için bugün şehrimizin son 20 senesi heba olmuş ve bugünkü konuşulan borç rakamları önümüze ikram edilmiştir.Hakların helal edilmediği bu kişiler çocuklarına geleceklerine çok büyük veballer bıraktığının farkındalar mı acaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özmalatyalı (4 yıl önce)
    Sizin adınız yalan haber sitesi :)
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET (4 yıl önce)
    HACİ UĞUR POLAT BEY GÖREVDE KALDIĞI BİRKAÇ AY İÇİNDE ESKİ PARAYLA 350. TRİLYON BORÇ YAPMIŞ. Sonuna kadar didik didik araştırılmalı hesap sorulmalıdır.Görevde kaldığı sürede Yeşilyurt ve Malatya Belidiyesine malatyalı olmayan elamenları almıştır. SAYIN BAŞKANIMIZ SELAHATTİN GÜRKAN DAN HESAP SORMASINI TÜM MALATYA BEKLİYOR.
    0
    0
    Yanıtla
  • akıllı olun kim,kimden hesap soracak.
    0
    0
    Yanıtla
  • RAMBO (4 yıl önce)
    Aracın bilgilerini yanlış verenler hakkında Adli soruşturma başlatılmalıdır o ihaleye bende girecektim ama aracın boyalı olduğu değişen parçaları çok olduğu KLM sinin çok fazla olduğu yazılı olduğundan ihaleye fesat karıştırılmak isdendiği açıkca belgelerle mevcuttur Adli soruşturma başlatılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MALİYECİ (4 yıl önce)
    KASTEN ARACIN BİLGİLERİNİ YANLIŞ VEREN VE YA VERDİRENLERİN BELEDİYEDEN İLİŞİKLERİNİN KESİLMESİ LAZIM YOKSA BUNLARA DAHA ÇOK İŞLER YAPTIRILIR BAŞKAMA DUYURULUR
    0
    0
    Yanıtla
  • Umit (4 yıl önce)
    Malatya haber vallahi gna geldi çok içi boş haber tevcihid plavi gibi haber isitip isitip ya kardesim gümrük bakanligi arabayi vermiş tso ya direk veremiyo diye belediyenin üstünden vermiş başka bi problem varmi yok hacı uğur yok gider ayak ayip bisey adam 7 ay başkanlık yapti hacı uğuru gunah kecisi cikarmak için elinizden geleni yaptiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Umit kardeşim sen niye rahatsız oluyorsun ben anladım olayı kavrayamadın tabiki. Şimdi araca 165.bin TL ödenmiş yarı fiyatına TSO ya verilmiş Burada soru şu anlaman için söylüyorum araç tso ya verilsin tso binsin gezsin iyide neden belediye bu işte 85.bin zarar ediyor. inan anlamayanlardan gına geldi
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    Devede kulak hesaplar ortaya sürerek birini karalamanız ondan öncekileri aklamaya yetecekmi?
    0
    0
    Yanıtla
  • mete kara (4 yıl önce)
    Bulunduğumuz şu mübarek ramazan ayı hatrına ;esnafın yaşadığı şu zor günlerde çoluk çocuğumuzun boğazından kısıp belediyeye şu ödemesi bu ödemesi adı altında yaptığımız tüm ödemeler şu şekilde veya bu şekilde POLAT'DA dahil kimin cebine giriyorsa HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (4 yıl önce)
    allah beterinden saklaya
    0
    0
    Yanıtla
  • Çürümüşlük (4 yıl önce)
    Veli Ağbaba halkın vekili olarak hukuk mücadelesine başlamalıki inandırıcılığı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (4 yıl önce)
    PEH.....PEH..... PEH........Bir arabada bir şeymi buz dağının sadece bir ucu ..........Allah yardım etsin bu MİLLETE..................
    0
    0
    Yanıtla
  • Yüksel (4 yıl önce)
    Yeni gelende dahil hepsi bu oyunun bir parçası anladığınızda geç olacak.Kimsenin umurunda değil o Mercedes şehri yönetenlere bakın TSO kayısı birliği Belediyeler hepsi sadece rant peşinde
    0
    0
    Yanıtla
  • gariban malatyaliyiz. (4 yıl önce)
    araba dedigin ne ki. El insaf be kardesim. 1.4 milyarin ustunde bir zarar veren adama simdi sen kalkip bir arabayi soyluyorsun :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kachan (4 yıl önce)
    aylik kirasi 1400 tl bile degil. su an filo kiralamadan bir arac kiralasan bu kadar zaman icin en ucuz arac 250 euro + kdv olur. oda 1600 tl civari olur. mercedesi verdikleri ücrete bak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Belediye kolayına mı batmak üzere 2 milyar TL ye yakın borç açıklandı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan hocam; harcamayı faturada gösterip yerine başka birşeyler alınıyor Tüm Kurum ve Kuruluşlarda böyle bu işler
    0
    0
    Yanıtla