SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Prompter Marifeti!..'

A- A+ PAYLAŞ

Vatan Gazetesi yazarlarından Mehmet Tezkan, köşesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "akıcı" konuşmasının nedenini yazdı ve "Başbakan'a helal olsun.." dedi.

10 Mart Salı günü Malatya'da partisi tarafından düzenlenen mitingin yanı sıra Atatürk Spor Salonu'ndaki anahtar dağıtım töreninde "akıcı" konuşmalar yapan, Malatya'daki bazı mahalle ve yer adlarını da bu konuşmasında kusursuzca telaffuz eden Başbakan'ın bu özelliğinin, "prompter" (Fotoğrafta, Erdoğan'ın Malatya mitingi sırasında da kullandığı, karşısında duran ekran) denilen cihazdan kaynaklandığını ifade eden Tezkan, "Demirel zekası değil..Prompter marifeti.." ara başlığıyla şunları yazdı:

...

"..Başbakan’ın mitinglerini izliyorsunuzdur.. Dev sahnenin iki tarafına şeffaf prompter kuruluyor.. Başbakan konuşmasını bu prompter’dan okuyarak yapıyor.. Teknolojinin bu nimeti sayesinde akıcı; isimleri, atasözlerini karıştırmadan düzgün bir konuşma yapıyor..

Başbakan bu sistemi o kadar güzel kulanıyor ki, mitingi izleyenler irticalen konuştuğunu sanıyor..

*
Hürriyet’ten Şükrü Küçükşahin ilginç bir gözlemini yazdı.. Erdoğan Adana’da bazı mahalle adlarını sayarken mitingi izleyen biri yanındakine; “bak ya adam neleri biliyor, helal olsun” demiş..

Küçükşahin bu konuşmayı alandaki bazı iş adamlarına aktarınca aldığı yanıt şu olmuş; “Evet, Demirel gibi zekâsı var.”

Aslı..

Demirel zekâsı değil tabii prompter marifeti..

Sonuçta Başbakan’a helal olsun.. Dört dörtlük kullanıyor ya..

*
Peki muhalefet ne yapıyor?

MHP soru önergesi vermiş.. Başbakan’ın kullandığı prompter’ın maliyetini sormuş..

Parası devletten mi çıkıyor diye..

Soru önergesinde demişler ki; “Prompter sayesinde sunumunu ezberden yapıyormuş gibi bir intiba uyandırıyor; sağa sola dönerek konuşmasını aksatmadan sürdürüyor.”

Ne diyeyim..

Sizce seçimi hangi parti kazanır?

*****

Başbakan’ın atasözleri..

Başbakan her mitinginde o ile ait olduğu öne sürülen bir atasözünü söylüyor..

Gerçi izleyenler anlamıyor ama olsun..

Konuşmasına renk katıyor..

Bakalım Başbakan kime ne demiş, kimlere gönderme yapmış..

“Mardin’in güzel bir sözü var, ‘kuş kafasından kavurma olmaz’ diye. Bunlardan da iktidar olmaz.”

“Yozgat atasözü çok güzel söylemiş; kara kazanın yanına varma karası bulaşır.”

“Aydınlıların bu güzel sözden nasibini almaları lazım: Darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz.”

“Artvin’de güzel bir laf var: Arlı arından korkar, arsız da sanar ki benden korkuyor. Olay bu.”

Yalovalılara; “Nadan (cahil) ile sohbet zordur biline Çünkü nadan ne gelirse söyler diline” (TV’de tartışma çağrısı için)."

PROMPTER ise; "sunucu, spiker veya konuşmacının, konuşma metinlerini takip etmesini sağlayan, koca puntolarla yazılmış metnin yavaş yavaş aktığı ekran.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız