SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ruhsat Süresi Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalı"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Ek süre verilmezse orta hasarlı tüm binaların tamamı ağır hasarlı sayılacak. Binlerce Malatyalının hak kaybı yaşamaması ve mağdur olmaması için ruhsat süresi yıl sonuna kadar uzatılmalıdır” dedi.

5 NİSANDA SÜRE BİTTİ AMA…

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile orta hasarlı binalarla ilgili 5 Nisan’a kadar belediyelerden güçlendirme yapı ruhsatı almaları zorunluluğu getirilmişti. Genelgeye göre hasarlı binalarını güçlendirmek isteyen yurttaşlar, devletin atadığı yapı denetim şirketleriyle anlaşarak 5 Nisan’a kadar başvuru yapmazlarsa evleri ağır hasarlı bina kabul edilip yıkılacak. Ancak , kağnı hızında ilerleyen bürokrasi süreci, belediyelerin ipe un seren uygulamaları, artan inşaat maliyetleri üst üste gelince ruhsat alan bina sayısı yok denecek kadar az kaldı.

BİNLERCE MALATYALI MAĞDUR OLACAK

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Malatya’da yapılan hasar tespit çalışmalarında 2 bin 532 binaya ‘orta hasarlı’ raporu verildi. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi İş yoğunluğundan projelerin yetişmesi çok zor. Ruhsat süresi ise çok kısa. Zaman darlığının etkisi ve firma azlığı nedeniyle insanlar, evleri yıkılır korkusuyla çok yüksek rakamlarla firmalarla anlaşmak zorunda kaldı. Ancak yüzlerce bina halen ruhsat için başvuru yapabilmiş değil. Orta hasarlı olup ağır hasar raporu verilen binalara itirazlarla ilgili yargı süreci devam ettiğinden, bu durumdaki binalar için 5 Nisan’a kadar başvuru yapılıp ruhsat alınması da mümkün olmadı.Ek süre verilmezse orta hasarlı tüm binaların tamamı ağır hasarlı sayılacak. Binlerce Malatyalının hak kaybı yaşamaması ve mağdur olmaması için ruhsat süresi yıl sonuna kadar uzatılmalıdır” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • ferhat (1 hafta önce)
    orta hasar diye bir komedi var.Bu orta hasar meselesinin cinayetten farkı yoktur.Böyle bir saçmalık yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 hafta önce)
    Benim binam Fahri KAYAHAN da hilal park karşısında Hilal Apartmanı itiraz üzerine 3 Sefer Ağır Hasarlı raporu verilmiş. Oradaki arsa sahipleri dükkan sahipleri yani adına çok çok dairesi olanlar . Orta hasara çevirip satmayı veya kiracı koymaya çalışıyorlar. Dünya kadar para toplanıyor. Yer söylüyorum adres veriyorum binanın ismini söylüyorum. İnanmayan varsa gidip bakabilir araştıra bilir. Benim binam. Veli Bey genellikle böyledir. Size de artık güvenmiyorum
    %67
    %33
    Yanıtla
  • ALİ (2 hafta önce)
    Ona ek süre, buna ek süre diye diye Malatya 20 senede ayağa kalkamaz.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Murat İPEK (2 hafta önce)
    Orta hasarlı binalar için cüzide olsa kredi vereceklerdi ama hala cepten ödüyoruz yazık günah olan var olmayan var.Bu konunun gündeme gelmesi gerekir. Ayrıca köy evleri için mütahide 4 milyon ödeniyor bunu vatandaşa verseler 1 ev yapar üstüne 1 ahırt yapar ve arabasını alır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (2 hafta önce)
    Belediye başkanı Sami Bey seçimden önce görüştüm 1 Nisan itibariyle 6 ay uzatılacak diye ahkam kesiyordu,demek ki laf olsun diye söylemiş. Uzasa bile belediyelerde işler karınca hızıyla yürüyor.Yorumlarin çoğunda güçlendirme ile alakalı gorus bildiren hemşehrilerim bilmediğiniz konu hakkında yorum yapmayın,şayet mühendis veya tekniker degilseniz.Sizin yapmanız gereken oy verdiğiniz kişilere baskı yapıp hakkınızı aramanız.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • mlt4463 (2 hafta önce)
    Sayın Vekilimiz, Her şeyden önce AĞIR Hasar alan binalar daha sonra birden fazla mal sahipleri tarafından Çevre Müd. -elden veya e-devletten itiraz dilekçesi ile ORTA Hasara dönmüş binalardır. Yani teknik veri olmadan yapılan itiraz ve bunu işleme alan bir Bakanlık-Neticede geçmiş depremlerde bir çok örneği olan güçlendirme mantıksızlığı birden fazla malı olanlar için cazip. Bu nedenle her türlü baskıyı kendi çıkarları için mübah görüyorlar. Beton kalitesizliği mi dersin, müteahhit yanlış işçiliği mi dersin,proje hatasımı dersin vs. herşey var. Bu nedenle zaten belediye-imar vb.yerler bu noktada sınıfta kalmış kalkıp güçlendirme projesine onay verecek. Vatandaşa yazık edilmesin. Bir an önce bu binalar yıkılsın ki müteahhit iş'ini iyi yapsın...Can kıymetldir hiçbir güçlendirme veya ruhsat geri getirmez..Saygılarımızla.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mlt4463 (2 hafta önce)
    Sayın Vekilimiz, herşeyden önce Ağır Hasar alan ve sonrasında Arsa sahipleri ve birden fazla dairesi olanlar tarafından mal kurtarma operasyonu kapsamında Çevre Müd. verilen itiraz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • İrfan (2 hafta önce)
    Veli hala niye malatyalinin hakkını hukukunu arıyorsun. Bırak biraz da oy verdikleri akpliler ugraşsin
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zafer (2 hafta önce)
    Orta hasarlı binalara güçlendirme yapmak cinayetten başka bir şey değildir. Ölmek üzere olan adama makyaj yapmaktır.78 kişinin vefat ettiği Hakim Bey apartmanından ibret alın.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Malatya yeşilyurt (2 hafta önce)Zafer isimli kullanıcı yorumuna
    Kaç kere haber yapıldı hakim bey apt. Güçlendirme yapılmamış..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 hafta önce)
    Ruhsat süresi uzatılsa Allah göstermesin tekrar bir deprem olur da güçlendirilen bazı binalar yıkılsa bu seferde de niye bunlara ruhsat verdiniz diyeceksin Ağbaba
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Malatya444 (2 hafta önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Asıl güçlendirme yapılmayan binalardan korkun... malatyada bütün binaların güçlendirme yapılması lazım... bizim blok bir kiriş çatlağı yüzünden koca blok tamamen güçlendirildi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı 44 (2 hafta önce)
    Sayın veli oğlu seni mucade ettiğinin 4 de 1 kadar akp milet vekileri mucade etselerdi ama etmediler deprem olan diğer illere bakın bide malatyaya hazır olmayan evleri verdiler bitene taşınan olmadı ama diğer iller taşındılar olan bizlere oluyor
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Bırakın yıkılsın yerine sağlamı yapılsın vallahi billahi hepsi yalan. Güçlendirme hikaye mezar hazırlamaktir. Zenginin Malını kurtarmaktır.Veli AĞBABA seni seviyoruz. Güvenimiz sarsılıyor. Yıkılıp yeniden yapılsın.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yıkım (2 hafta önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Yıktırdıklar binadaki komşuluk ilişkilerini, dönen dolapları, binbir cambazlıkları bir görseniz hala yıkılsın dermisiniz acaba?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bunlar zannediyor yıkılıp yapılması öyle kolay bu akılla zaten bi dünya ev hiç yere yıkıldı,ayrıca şu güçlendirmeye boş iş diyenler bi gelin bakım güçlendirme nasıl yapılıyor
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Seyda (2 hafta önce)
    Güçlendirme inşaat ruhsatı alan binalardaki çalışmalar parasızlıktan dolayı durdu.Zira kredi verilmiyor,verileceği de yok...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Asım (2 hafta önce)
    Sayın Ağbaba orta hasarlı yapıların durumunu rezil ettiler.bir yıl boyunca Orta hasar yerine yerinde dönüşüm desteği yalanını ortaya attılar.aylardırlı da,tamam devletimiz illa bizde destek verelim deyip evlerinizi sıfırdan yapın diye diye, yerinde dönüşümü projesini beter ettiler.ne evler güçlendirildi ne de yerinde dönüşümle yol alınabil.ne mi oldu.şimdi de rezerv uygulamasıyla bazılarımız için sorunlu bir projeyi devreye koydular.zorlamayla Ankara da oturanlar oldukça vasat konut projelerini mükemmel bir çalışmaymış gibi yutturmaya çalışanlar bölgenin iklimine uyumsuz ve mahrem olmayan küçük balkon ve küçük evler yaparak sosyal proje değil,zamanla anlaşılacağı zaman vasat dairelerin geri dönüşü olmayacak.çok mu zor 130-140m2 ev yapıp önce rezerv alanda yeri olanlara evlerini sonra kalanını kura yoluyla taksim etmek çok mu zor.hemen diyecekler devletin gücü,yok 11 şehir yok harap olmuş 4 şehir.çalma çırpma olmasın bakalım devlet vatandaşına daire değil nasıl villa yapıyor görürdük ama nerede.ülkemiz düşmanın tehdidi altında değil;liyakatsizlerin, saldırısı altındadır.
    %84
    %16
    Yanıtla