SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlam Binalara Dadanan 'Karotçular' Yine İş Başında!..

Sağlam Binalara Dadanan 'Karotçular' Yine İş Başında!..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da, sağlam binalardan ısrarla karot alma girişimine tepkiler sürüyor. Vatandaş tepkisine ve konuyla ilgili haberlere rağmen, Malatya Valisi Ersin Yazıcı başta olmak üzere, diğer yetkililerden bir açıklama veya müdahale gelmemesi de eleştiriliyor.

Ayrıca, daha önce açıklanan yeni çarşı merkezindeki görsellerde bazı sağlam binalar yıkılırken, bazılarına dokunulmadığı iddia edilerek, bu ayrımın neden yapıldığı ve yıkılmayacak bu yerlerin kimlere ait olduğunun kamuoyuna açıklanması gerektiği belirtiliyor. 

'Çat Kapı Karotçular' Yine İş Başında!

Depremler sonrasında Malatya genelinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nce görevlendirilen teknik ekip tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıp, sonuçlar kesinleşmişti. Buna rağmen özellikle 'arsa değeri çok yüksek' olan il merkezindeki sağlam binalardan, geçen hafta sahipleri bilgilendirilmeden 'çat kapı' karot alma girişimi gergin anlar yaşanmasına neden olmuştu.

Avukat 'Polis Çağırırım' Deyince Bina Önünden Ayrıldılar

Vatandaşların tepkisi ve konuyla ilgili haberlere rağmen, 'ısrarcı karot ekibi' dün yine özellikle İnönü Caddesi ve civarında görülmeye başlandı. Bu kişiler, bina sahiplerine, hatta bazı binalarda sahiplerinin haberi olmadan kiracılara ısrarcı bir tutum içesinde bulunarak karot alma girişiminde bulundu. Yine aynı caddede, sağlam raporu kesinleşmiş bir bina için ısrarcı olununca, devreye bina sahiplerinin avukatının girdiği, avukata da ısrar eden ekibin avukatın kendilerine "Çabuk binanın önünden ayrılın, aksi halde polis çağıracağız" uyarısı üzerine ısrarı bırakıp bina önünden ayrıldıkları öğrenildi.

Malatya'da O Kadar Bina Varken Buralardaki Israr Niye?

Bazı vatandaşlar, Malatya genelinde o kadar bina varken sadece buralara karot alma girişiminin şüpheli olduğunu belirterek, "İl genelinde kesinleşmiş binaların hiç birinde böyle bir çalışma yok. Ancak ısrarla arsa değeri kıymetli yerlerde adeta zorla bir çalışma içine giriyorlar. Amaçları tabii ki sağlam binalarımızı sapasağlam çıkarmak değil. Bu binalar üzerinde bir hesapları var ve bir şekilde iş bulunmak isteniyor. Niyetleri iyi olsa, aileleri ile birlikte evlerinde oturan yüzbinlerce insana bu hizmeti ücretsiz verirler. Oralar için 'teknik ekip kontrol etti binalarınızda rahatlıkla oturabilirsiniz.' diyorlar. Arsası kıymetli yerler için ise 'Yeniden karot örneği alıp incelemeliyiz.' diyorlar. Buradaki amacı çocuklar bile anlar. Biz binalarımıza güveniyoruz, ancak gelen kişilerin ne niyetle geldiğine güvenemiyoruz." diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Bu binalar yıkılacak mı? Yıkılmayacak ise sahipleri kimler?

Daha önce düzenlenen toplantıda paylaşılan çarşı merkezinin taslak görsellerindeki bazı detaylarda, vatandaşlar tarafından açıklama bekleyen konular arasında yer alıyor. Bu görselin büyük oranda uygulamaya alınacağı bilgisi gelirken, görselde sağlam bazı binaların yıkıldığı ve yerine yenisinin yapıldığı, ancak bölgede görülen çizimlerden bazı binalara hiç dokunulmayacağı gözleniyor.

Vatandaşlar, yeni plan görselinde yer alan bazı yerlerin nereler olduğu (aşağıdaki fotoğrafta işaretli alanlar), buralar mevcut binalarsa yeni plana göre yıkılıp yıkılmayacağı, eğer yıkılmayacak ise bu binaların kimlere ait olduğu ve diğer sağlam binalar yıkılırken bunların neden korunduğu konusunda da açıklama beklediklerini söylediler. 

malatyahaber.com / Fotoğraf: Arşiv 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Mehmet (4 ay önce)
    Vallahi Şehirde sağlam bina olduğunu söylemek çok zor. Deprem öyle bir silkeliyorki sağlam bir şey bırakmamış. Örneğin benim binam da 3 sefer ağır hasar raporu verilmiş. Komşularım Mahkemeye vermiş ağır hasarda kalmasın diye gerçekte çok çok ağır hasarlı sonuç bekleyip göreceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (5 ay önce)
    Bu binalara depremde bir şey olmamış.Şimdi ne peşindelerse YAZIK ÇOK YAZIK.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Devlet kurumu ekibi mi bu karot alanlar kim? Özel sektör nasıl gelip illa karot alacağız der. Şehrin emiri nerede? Haberi yok mu bu olanlardan yoksa azanların binasından mi karot alınıyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Reel (5 ay önce)
    Bu memleketten hicbirsey olmaz.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadircan (5 ay önce)
    Yöneticilerimizin kötü niyetli olmadıkları zannındayım bu işleri şeffaf şekilde açıklasalar halkı bilgilendirseler kendileri için bu süreçlerin daha kolay geçeceğini düşünüyorum
    %70
    %30
    Yanıtla
  • VARGAS (5 ay önce)
    O karotları sadece gözle bakıp patlattığınız binalardan, daha önce alsaydınız belki boş yere milletin sağlam evlerini yıktırmazdınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (5 ay önce)
    karot işleminin kolon kesme farkı yok
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Huzur (5 ay önce)
    Malatyalılara koparma peşinde diyenler, bakın bakalım kim kimi koparıyor, milletin malı gidiyor kim müsade edip göz yumuyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sahipsizlik (5 ay önce)
    adamlar mafya olmuşlar kendilerine böyle yol tutturmuşlar zorla karot örneği alarak para kazanıyolar bunlara dur diyen yok kimse bunlara itibar etmeyin binalarınıza iş yerlerinize sokmayın direk polisi arayın.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Sanki polis bir şey yapacak . Adamlar yakalanan hırsızları bile tutuklamıyorlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Abdullah (5 ay önce)
    O binaların sahibi vezirköprü ilçe başkanı..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ogrbztrk (5 ay önce)
    Müslüm Murat Hocamı kutluyorum, başarıları daim olsun.
    %34
    %66
    Yanıtla