SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sağlıkta Şiddet Yasasına Veterinerler Niye Dahil Edilmedi?'

0
Güncellendi - 2020-04-25 02:37:16
'Sağlıkta Şiddet Yasasına Veterinerler Niye Dahil Edilmedi?'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergün Koşar yaptığı açıklamada, Veteriner Hekimliğin insanlık için bir güvence olduğunu ve Veteriner Hekimliğin öneminin dünyayı etkisi altına alan pandemik Covid-19 salgınında daha net anlaşıldığını söyledi.

Her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri sonucunda Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanıyor. Her yıl bir tema ile anlamlandırılan bu özel gün, 2020 yılında “İnsan ve Hayvan Sağlığı için Çevreyi Korumak” olarak belirlendi.

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergün Koşar, Veteriner Hekimler için bu özel günün altı kıtada sayıları 500 bini geçen meslek mensupları tarafından 20’nci kez kutlanacağını ifade ederek, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum ile çevre sağlığı ve biyogüvenlik konularında veteriner hekimlerin çok önemli çalışmalara imza attığını vurguladı. Başkan Koşar “Tüm Dünyada yaşanan Covid-19 salgını da bir kez daha, veteriner hekimsiz insan sağlığının ve refahının olamayacağını göstermiştir. Ülkemizde kadim bir sağlık meslek grubundan olan veteriner hekimler; özellikle son 150 yılda tarihe mal olan hizmetlerine, başarılarına, özellikle viral ve bakteriyel salgınların kontrol ve eradikasyonlarındaki engin deneyimlerine, koruyucu hekimlik, epidemiyoloji ve karantina önlemleri konusundaki faaliyetlerine, teşhis ve aşı üretimindeki bilgi birikimlerine ve Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde ülkemize has virüsün izolasyonu ve söz konusu virüsün genetik haritasını ortaya koyan bilim insanlarımızın veteriner hekim olmalarına rağmen, ülkemizde halen hak ettiği değeri alamayan ve özellikle son zamanlarda sağlık meslek grubuna yönelik bir kısım yasal düzenlemelere dâhil edilmeyen meslek mensuplarıdır.” diye konuştu.

Koşar, “Veteriner hekimler olarak sağlığa verdiğimiz bunca emek ve katkının yanı sıra ve veteriner hekimlere yönelik onlarca şiddet fiili ortada iken ve her şeyin ötesinde ulusal ve uluslararası kabullerde sağlık sınıfında olmasına rağmen, kısa bir süre önce TBMM’inde kabul edilen sağlıkta şiddet yasasında veteriner hekimlere yer verilmemesi tarafımızca anlaşılamamış ve meslek mensuplarımızı büyük bir üzüntüye sevk etmiştir.”dedi.

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergün Koşar, başta İnsan sağlığı olmak üzere, çevre sağlığını, biyogüvenliği, sosyal hayatı, ekonomiyi, ticareti ve değerlerimizi ciddi oranda tehdit ve tahrip eden, bütün Dünyayı kuşatan Covid-19 pandemisi sebebiyle tüm veteriner hekimlerin ülkenin en büyük metropolünden en ücra köşesindeki köy ve mezrasına kadar mücadele kapsamında sahada olduğunu söyledi. Koşar “ Bir taraftan laboratuvarlara kapanarak hayatları kurtaracak aşı ve serum üretmek için olağan üstü gayret gösterilirken, diğer taraftan sahada, salgın ve insanlardan hayvanlara, hayvanlardan da insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar, hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması ve sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi hizmetler onlarca riske rağmen gece gündüz demeden Veteriner Hekimler tarafından devam ettirilmektedir.”diye konuştu.

Koşar, “Bu bağlamda Tüm dünyada sağlık meslek sınıfları hızla ve güçlü bir organizasyonla “Tek Sağlık” konsepti altında birleşirken, ülkemizin de bu konuda ilerleme kaydetmesi bugün ve gelecekte meydana gelmesi olası pandemiler ile milli ve yerli etkin mücadele etme gücüne kavuşmasını sağlayacaktır.

Malatya Veteriner Hekimleri Odası olarak diyoruz ki, Tek Sağlık uygulamaları için yasal ve yapısal düzenlemelere bir an önce başlanmalıdır. Tek Sağlık Yasası çıkarılmalı, ülkesel ve küresel olayları değerlendiren Zoonotik Hastalıklar Kontrol ve Araştırma Merkezi, Sağlık Bakanlığında “Veteriner Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü” ile Tarım ve Orman Bakanlığında “Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü” ve taşra teşkilatları kurulmalıdır.

Stratejik önemi bir defa daha ortaya çıkan mesleğimiz ile ilgili; fiili hizmet, sağlıkta şiddet, fiziki altyapıdan ve eğitim kalitesinden yoksun çok sayıda fakülte sayısı, kaliteli eğitim ve kaliteli mesleki uygulamalar ile tüm mesleki haklarımız için olumlu katkılarının ve yasal düzenlemelerin olacağı ümidiyle tüm meslektaşlarımıza olağanüstü gayretleri için teşekkür ediyor, Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyor, selam ve saygılar sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Yusuf (4 yıl önce)
    Keşke aynı tutumu, aynı sorumluluğu Doğanyol İlçe Tarım Müdürü şiddete uğradığında da gösterseydiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer çırmık (4 yıl önce)
    bugüne kadar saldırıya uğrayan bir baytar görmedim
    0
    0
    Yanıtla
  • Aşılama ve küpeleme döneminde fiziksel ve sözlü saldırıya uğrayan, adli kayıtlara geçmiş binlerce olay var. Ayrıca bazı meslekleri eski dilde söyleseniz bile o mesleği itibarsızlaştırmanız mümkün olmuyor Abuzer Çırmık bey..
    0
    0
    Yanıtla