SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Şehirlerin Boşalmasına Göz Yumamayız"

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Adıyaman'da Altınşehir Konteyner Kenti'nde incelemelerde bulundu, depremzedeleri konteynerlerinde ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Afet Koordinasyon Merkezi'ne geçti, yetkililerden kentteki son durum ve çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugün depremin 22. gününde olunduğunu, ülkenin 6 Şubat sabahı yaşadığı felaketten bu yana 10 bin artçı deprem yaşandığını söyledi. Adıyaman'a ve tüm bölgeye geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, depremde hayatını kaybedenler için Fatiha Suresi okudu.

Erdoğan, deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanarak inşa aşamasına gelinen konut sayısının 309 bini bulduğunu, ay bitmeden inşası fiilen başlanan konut sayısının 14 bin 500'e ulaştığını aktardı.

Erdoğan, mart ve nisan aylarında söz verilen konutlardan 234 bininin daha inşası safhasına geçilmiş olunacağını belirterek, "Örneğin Adıyaman'da sadece mart ayı içinde yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak. Tabii köylerdeki vatandaşlarımızı da ihmal etmiyoruz. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681, Adıyaman'da ise konutuyla, ahırıyla, bahçesiyle 11 bin 400 köy evi yapacağız. Böylece kenti ve kırıyla bölgenin toplamında inşa edeceğimiz konut sayısı şimdiden 309 bine ulaşacak. Tabii bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, çarşısıyla, parkıyla, spor alanıyla, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı tüm müştemilatı da ilave edeceğiz." diye konuştu.

"Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak yerleşim modeli geliştiriyoruz"
Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu rakamların daha da yükseleceğini dile getiren Erdoğan, il ve ilçe merkezlerinde yapılacak konutları, 3 veya 4 katı geçmeyecek binalardan, 3 oda bir salon olacak şekilde şehirlerin özgün mimarisine uygun olarak planladıklarını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle inşa edilen TOKİ binaları hamdolsun depremden yüz akıyla çıktılar. Bunun için yeni binaları da aynı sistem üzerine yapacağız. İnşa edeceğimiz yerleşim yerlerini jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, morfolojik incelemeler ışığında yürütüyoruz. Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak bir yerleşim modeli geliştiriyoruz. Fay hattına yakın yerlerle, zemin sıvılaşması yaşanan bölgelerde özellikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Üniversitelerimizle, bilim insanlarımızla, mühendislerimizle, mimarlarımızla, şehir plancılarımızla yakın işbirliği içerisindeyiz. Her adımımızı şehirlerimizin kültürüne, sanatına, tabii ve tarihi dokusuna, sosyolojisine, demografisine göre atıyoruz."

"Şehirlerimizin boşalmasına göz yumamayız"
Eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında asla yüksek binaya ve yoğunluğa müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, tarihi eserlere, kültür varlıklarına ayrı önem verdiklerini belirtti. Erdoğan, depremde zarar gören Adıyaman'daki, Hatay'daki, Gaziantep'teki, Kahramanmaraş'taki ve diğer şehirlerdeki camileri, kiliseleri, kaleleri "tarihe vefa, geçmişe saygı" anlayışıyla ihya edeceklerini aktardı.

"Sadece bugünü değil, bundan sonra karşılaşabileceğimiz felaketleri ve etkileri de gözeten bir anlayışla afet yönetim sistemimizi geliştireceğiz." diyen Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak başta olmak üzere tüm şehirleri en kısa sürede ve mümkün olan en üst düzeyde afetlere hazırlıklı hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yıkıma ve can kaybına yol açtığı bölgelerdeki şehirlerimiz ülke ve millet olarak bizim omurgamızın en önemli kısımlarıdır. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız bu şehirlerimizin ne boşalmasına ne de yapısal değişime uğramasına göz yumamayız." diye konuştu.

Deprem bölgesinde yaşayan ancak şartların zorluğu sebebiyle diğer yerlere giden afetzedelere çağrıda bulunan Erdoğan, "Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz." dedi.

Erdoğan, yıkılan her köy evinin, her ahırın da yerine daha modernini, yenisini yapacaklarını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zarar gören her fabrikayı, her işletmeyi, her dükkanı tekrar ayağa kaldıracağız. Adıyaman başta olmak üzere her bir şehrimize deprem öncesinden daha canlı ekonomi, daha canlı üretim, daha canlı ticaret, daha canlı turizm, daha canlı sosyal hayat, daha canlı tarım ve hayvancılık, velhasıl daha canlı bir gelecek kurmakta, daha bereketli iklim tesis etmekte kararlıyız. Bunun için sizlerden ve milletimden bir yıllık süre istiyorum. Allah'ın izniyle bugüne kadar vaatlerimizi nasıl yerine getirdiysek, asırlık demokrasi ve altyapı eksiklerini nasıl tamamladıysak, çözülemez denilen nice sorunun üstesinden nasıl geldiysek, yapılamaz denilen nice eserleri, hizmetleri nasıl ülkemize kazandırdıysak inşallah depremin yaralarını da bir yıl içinde büyük ölçüde saracağımızın sözünü sizlerin huzurunda milletime veriyorum. Elbette her fani gibi bizim de kusurlarımız, eksiklerimiz, hatalarımız olabilir ama her alanda ülkemize canla başla hizmet verdiğimizi milletimizin huzuru, refahı, güvenliği için gece gündüz çalıştığımızı hiç kimse inkar edemez."

"Her şeyi telafi edecek iradeye sahibiz"
Asrın felaketi olarak tarif edilen 6 Şubat depreminde ölen canların geri getirilemeyeceğini belirten Erdoğan, bunun dışındaki her şeyi telafi edecek iradeye, tecrübeye, birikime ve kudrete sahip olduklarının altını çizdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Van'da, Bingöl'de, Malatya'da, Gaziantep'te, Simav'da nasıl bu işi başardıysak velhasıl deprem bölgeleri, İzmir'de nasıl bu işi nasıl başardıysak şunu unutmayın ki burada da aynı şekilde Allah'ın izniyle bunu başaracağız. Yeter ki birliğimize, beraberliğime, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Ama dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD'a, bir taraftan Kızılay'ımıza, birçok sivil toplum kuruluşlarına saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın. Sizinle yan yana yürüyen kim, sizlerle beraber bu yolda yürüyen kim? Onlarla beraber, milletçe bu dirayeti gösterdiğimiz müddetçe Allah'ın yardımıyla hiçbir felaket, hiçbir saldırı, hiçbir tuzak bizi yıkamaz."

Türkiye'nin en önemli tütün üretim merkezi olan Adıyamanlılara bir müjde de veren Erdoğan, sarmalı kıyılmış tütünden alınan özel tüketim vergisinin, tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma yürütüldüğünü ancak deprem sebebiyle olağanüstü hal bölgesindeki illerde faaliyet gösteren sarmalı kıyılmış tütün kooperatifleri için hızlı düzenleme yapmayı kararlaştıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu kapsamdaki kooperatifler için kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan özel tüketim vergisi oranını yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı bir şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla Ticaret Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı düzenleme birkaç gün içerisinde hayata geçecek. Üreticilerimizin kazancında önemli bir artış sağlayacak bu düzenlemenin Adıyaman'ımıza ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bir kez daha Adıyaman'a ve deprem yaşanan tüm illerimizdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

Adıyaman, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Kanka44 (1 yıl önce)
    3 gün avm belediye arasındaki otoparkda uyudum battaniye üstümde sabaha kadar arabayı çalıştır ama isinmadi araçds dondum resmen ve yine mesai ye devam nereye kadar acaba bu böyle olacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yalın (1 yıl önce)
    Pandemi dönemindeki gibi olmuş. Evde kal ama işe de git. Çark dönsün. Mesafeyi koru ama otobüse de bin. Maske olayına girmiyorum bile. Şehri boşaltmayın ama naparsanız yapın. Nasıl hayatta kalırsanız kalın. 50 kişi tıkılın bir yerde yaşayın. Hasta mı olmuşsun, kavga mı çıkmış, sabaha kadar ossuran horlayan mı dersin, kimin umrunda ya. Elinize geçerse çadır ve konteynerda yaşayın. Sürekli plan yapmaktan, mücadele etmekten, hayatta kalmaya çalışmaktan, ucu ucuna yaşamaktan artık çok sıkıldım. Uçacaz kaçacaz dediler yerin dibine gömüldük. Adam uçağa beleş bindi, 3 öğün yemek yedi diye kwndini kârda sayıyor, ne diyecen bu adama. Kızılay baikanı diyor ki ekibim insiyatif almış satmış çadırları, aşağıdaki zevat yalan söylemeyin öyle şey yok diyor. Ahan bu kafa işte. Atsan atılmaz satsan satılmaz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mustafa açıkgöz (1 yıl önce)
    Burdan özellikle söylüyorum suanda atılan temeller en az bir ayda kurur bu bir ay icinde olan arkcilar bile o dökülen temeli demirle betonu birbirinden biraktirir porsuma ve çözülme olur arkcilar durana kadar atilmamali beton
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (1 yıl önce)
    Kral çıplak,Başkanlık seçiminde zaten oy vermeyecektim. Hayatım boyuncada chp zihniyetinden nefret ettim.Lakin bu seçimde karşı rakip araba tekeri bile olsa oyumu ona vereceğim. Özellikle bu kraldan çok kralcilik yapan trollerden nefret ettiğim için. ...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Gayette göz yumuyosunuz basimi sokacak bi cadir bulsaydim bi konteyner bulsaydim seyyar arabada tatli saticakdim artik kacip gidecem ne para kaldi ne kafami sokacak bi yer
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Şehirler boşaldı.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • AHMET (1 yıl önce)
    insanlara başka şans mı bırakıldı. canım güzelim şehir ne hale geldi vah malatyam vah. içim yanıyor söyleyecek söz ve kelime kalmıyor ama inanın ki ilk bir kaç gün sivil toplum örgütleri başarılıydı çabuk geldiler Allah onlardan ve Devletten razı olsun ama keşke müsaade edilseydi sivil toplumun devam etmesine şu ortamda hiç kimse gerilimden çatışmadan kazanç sağlamaz. AFAD maalesef yetersiz çünkü her yerde olmadığı gibi liyakat ve adalet yok. Sistemi düzeltmedikçe ta geçmişi tek parti iktidarına dayanan parti-devlet anlayışı çökmedikçe bu sistem düzelmez, şehirlerde boşalır. Maalesef mevcut adaletsiz ve liyakatsiz sistem çökmesi gerekirken canım şehirlerimiz çöküyor. Olan biz çaresiz vatandaşlara oluyor. Bize Allah'tan başka sığınacak liman bırakmıyorlar.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Davud (1 yıl önce)
    Sn cumhurbaşkanım daha birkaç gün önce Kızılay,AFAD nerde diye isyan edenler için ağza alinmayacak şeyler söylediniz insanlara. Şimdi tam tersini diyorsunuz. Son günceli hangisi ?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Avukat Atakan KAYA (1 yıl önce)
    Çocuğum ve eşimle birlikte tekrar Malatya dayım.Bir çadır bile alamadım.Not düşün buraya ölmezsek , hakkımız haram olsun
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Abdo (1 yıl önce)
    Şehir mi kaldı tabi millet gidecek hepimiz memleketimizi bırakmak zorunda kaldık
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 yıl önce)
    Bu depremler devam ederken Yeni bina temeli atmak ne derece doğru
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Hakkım haram zehir zıkkım olsun
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Milletin can guvenliginin olmadigi yerde insanlar kacarlar. AKP lilerin yasadigi gibi dublex villalar veya tek katli bungalovlar yaptiniz da millet mi oturmadi? Dunyanin hic bir ulkesinde boyle 10 katli yapilasma yoktur. bi bizde var. 80 milyonlu ingiltere'de insanlar tek max 2 katli evlerde yasiyorlar. Buradaki toprak parcasi insanlarin tek katli evlerde yasamasina yettigine gore 10 katli mimari nedir?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatyalı 44 (1 yıl önce)
    20 senedir deprem vergisiyle neler yaptınız? Hala çıkmış millete hakaret ediyorsunuz. Nedir yahu korkacak miyiz , sinecek miyiz? Gözümüz var vicdanımız var. İnsanlar perişan oldu. Yine helallik istiyorsunuz. Hükümet ayrı devlet ayrı. Devletimiz kutsaldır , hükümet değil . hükümet gelir hükümet gider aslolan devletimizdir . Ama ne yazık ki yonetemiyorsunuz.Yahu bu yaşanan sürecin hiç bir tane sorumlusu yok mu? Parayla çadır satan kizilay mi dersin, zamanında enkazlara müdahale edilememesi mi dersin, insanların dışarda soğuktan yalnız başına bırakılması mi dersin.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • 6 lı masa ve hdp nin basın sözcüsü burda..10 tane şehir enkaz olmuş ne konuşuyorsun..istanbula ücretsiz uçakla geldim,şimdi yurtta kalıyorum,3 öğün yemeğim geliyor..kızılay parayla çadır satıyormuş..söyleyecek yalanda bulamıyorsunuz sanırım..
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Yerinden yurdundan olmuşsun, yurt odalarında 3 öğün toplu yemek yiyorsun diye DEV bir şükran içindesin hükümete. Ölen, sakat kalan, yersiz yurtsuz kalan insanlardan utan bari. Be kardeşim, eleştiriyi sindiremeyecek kadar kraldan çok kralcı olmuşsunuz. Yazık...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Boş konuşma..20 gün olmuş..ne bekliyorsun..ölenler üzerinden siyaset yapmayın..50 yıllık binada evim vardı..orta hasardı..devlet defalarca bize evden çıkın dedi..evi güçlendirin dedi..bize verin toki ile ev yapalım dedi..hic birşeye yanaşmadı ev sahipleri..sonra yıkıldı..devlet mi suçlu oluyor şimdi..bakırcılar çarşısı yıllardır yıkılacaktı..ama oradaki mülk sahiplerinin bir kaçı imza vermeyince yenisi yapılanmadı..bu işleri kolay mı sanıyorsunuz? Tek kişiyi suçlamak kolay..4 şehir yerle bir olmuş,10 şehirde hasralar var canımızı kurtarmışız şükür ediyoruz..1939 depreminde 32 bin insanımız ölmüş..onun sorumlusuda o dönemin yöneticileri diyebilirmisin? Siz muhtemelen üniversite mezunusunuz bu ülkeyi yönetecek bilgiyede sahipsiniz maşallah..girin siyasete yapın icraatlarınızı görelim..böyle havanda su dövmeyle olmaz..iğneyi önce kendimize batıralım..biz halk olarak neleri doğru yapıyoruz neleri yanlış..biz halk olarak çoğu şeyi dürüstce yapsak zaten yönetimde buna uyacak..toplumlar ne ise yönetende o dur..
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Cumhurbaşkanımız bile helallik istedi.Neyi ispatlamaya çalışıyorsun?
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Şehit Fevzi dışında devlet nerede hangi mahallede böyle talepte bulundu ? Senin 50 yıllık binan neredeydi ? Merak ettim, bu hangi mahalle? Beydağı ve Şehit Fevzi zaten kentsel dönüşüme alındı. Senin mahallen neresi ?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Yalan olan ne var orada söyle bilelim. 3 gün ekmek, çorba, benzin bulamadık . Uçakla başka yere kaçmışsın bunu da başarı diye anlatıyorsun. Burada kalsaydın görürdün neler olduğunu
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kardeş şehrin gitmişsin. 20 senedir vergilrrimle ne yapıldıyi sorgulamak yerine HDP , altıli masa vs basın sozcusu bir de şimdi sen kendini müslüman olarak tanimlarsin. Sen siyasal İslam'a esir olmuşsun. Herşey sizin çıkarınızin devam ettiği yere kadar. Allah sizlere akıl fikir versin diycem ama vicdan yok
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Kardeş Kızılay'ın ne yaptığını 2 açıklamayla kendini aciz duruma düşüren Kızılay başkanının açıklamasını okursan görürsün. Ha ben havuz medyasından başka yerde yuzemem dersen de böyle cahil kalırsın gülünç duruma düşersin. Yalan diyor hala şaka misiniz siz.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Pütürgeli (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Bu memleket bizim. Eleştirene sıfat bulmak zorunda mısınız? O vakit siz de beşli masanın hüdapar temsilcisi misiniz yoksa perinçek temsilcisi misiniz? Bu memleket bizim. Her ırk ve inançdan hepimizin. Biz burada şehrimizi terk etmedik. Yarı yıkık binamızda halen mücadele ediyoruz. Verdiğimiz vergilerin hesbını sormak hakkımız. On milyon mülteciyide al kyk yurduna üç öğün yemeğini benim cebimden ye sonra diplomalı diplomasız yetkililerden hesap sorulunca çemkir. HS (Hadi Sende)
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    HDP' kadar kafana taş düşsün,işine bak çorbanı iç, sus ve uyu hadi canım
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Kızkılay'ın başkanı bile sattığını kabul ediyorken sen neyin hesabındasın acaba Hasan " efendi "
    %89
    %11
    Yanıtla
  • bu dediklerinin dogru olduguna suphem var.maasla calisan trol hesabi olduguna eminim
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Huseyin (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Hasan sen hangi utopyada yaşıyorsun kardeş. Biraz araştır, oku diycem de yapmadığın için böyle biri oldun. Git 3 öğün yemeğini ye kardeş. Hayatta yemekten başka bir misyonunuz olmadığı için sana daha fazla satır yazıp da zamanımı harcamak istemem.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Sizin gibi maaşlı troller her tarafı sarmış durumda,sizlere bu saatden sonra oy ,moy yok bilesiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla