SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlık Sen'den Döner Sermaye Tepkisi

0
Güncellendi - 2018-11-21 03:49:26
Sağlık Sen'den Döner Sermaye Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Memur Sen'e bağlı Sağlık-Sen Malatya Şubesi Başkanı Mehmet Bingöl, Malatya’da sağlık kuruluşlarında hekim dışı personelin büyük bir kısmının ek ödeme alamadığını belirterek “Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş ve miadı dolmuştur” dedi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan Sağlık-Sen üyeleri, döner sermaye sistemini protesto etti. Burada basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, döner sermayenin kurum içinde dağıtımında ek ödeme yönetmenliğinden kaynaklanan pek çok adaletsizliklerin olduğunu savundu.

Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme yönetmeliğinde gerekli düzenlemenin yapılmasını istediklerini belirten Bingöl, “Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sistemimizin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sistemi de artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde mutsuzluk kaynağı haline gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

Bingöl, “Nasıl ilaçların ve gıdaların son kullanma tarihi varsa sistemlerin de son kullanma tarihi vardır ve Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur” diyerek Malatya’da sağlık kuruluşlarında hekim dışı personelin büyük bir kısmının sabit üstü ek ödeme alamadığını iddia etti.

5 yıl önce sabit ek ödemelerin döner sermaye havuzunun yüzde 25'ini oluştururken bugün bu oranın yüzde 80 olduğunu kaydeden Bingöl, “ Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise fiyatlar artmadığından 14 yıldır artmamaktadır. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü performans ödemesi almamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya almamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu görmektedir. Sonuç olarak hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacaktır” şeklinde konuştu.

Döner sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemleri sıralayan Bingöl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dağıtılabilir döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, döner sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir. Döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır. Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir. Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır. Acil önlem alınmaz ise 1 yıl içerisinde hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve sistem tamamen çökecektir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak acilen köklü bir değişiklik yapmalı, bu arada da ilimizdeki sağlık kurumları mümkün olduğunca döner sermayeyi en üst oranlardan dağıtılmalıdır.

Sağlık çalışanları 7/24 zor şartlar altında hizmet sunmaktadır. Sağlık çalışanları Avrupa’da ki emsalleri ile mukayese edildiğinde üç kat daha fazla iş yapmaktadır. Sağlıkta genel işleyiş açısından yerelde idarecilerin kendi arasında koordinasyonu sağlayamadığından sorunlar çalışanlara yansımaktadır. Çalışanların sorunları çözülmediğinden çalışanların mutsuzluğuna ve iş kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle çalışanların, hastaların memnuniyetini artıracak ve kurumuna hakim, işin ehli olan idarecilerin olması sağlanmalıdır.”

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Sağlıkçı (5 yıl önce)
    Mehmet bingöl bey siz bizim sorunlarımızı böyle dile getirip çözüm yolu arayın biz herzaman sizin destekçiniz oluruz.bileyden habersiz yorum yazanlara da söyleyecek lafımız yok cünki anlamaz anlamak istemez.sıkıntılarımız çok büyük iş yükümüz çok fazla bşr iamam kadar maaş alamjyoruz biz
    0
    0
    Yanıtla
  • mistik (5 yıl önce)
    2 yıllık yeni yetme mezun, 30 sene çalışan, kendini eğiten öğretmenden yüksek maaş alıyorsa bu sistem çökmeye müstehaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli (5 yıl önce)
    3000 alan üniversite okumuştur dirsek çürütmüştür 1600 alan en fazla liseyi o da zorla okumuştur adalet burada...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yoruma gel, üniversite okumuşsun ama boşa asgari ücretlinin bedenini çürüttüğünü bilmeyecek kadar cahilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzulu (5 yıl önce)
    Birde şu herşeyi fırsat bilip konuşmak için konuşanlar ve boş konuşan lar devam edin aynı yolda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzulu (5 yıl önce)
    Döner sermaye kaldırılmalı genel bütçe den maaş verilmeli. Aynı derecede ve kademedeki diğer kurum çalışanları bizden fazla alıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • VATAN (5 yıl önce)
    Malatya Halk Sağlığı Biriminde maaş ve döner ödemelerinde neler olduğundan kimse bir şey anlayamıyor. Hiç bir ay ödemesi bir ayı tutmuyor. Bu kesintiler neden ve niçin yapıldığını da kimse bilmiyor. Çalışma Bakanlığı bu birimi denetlemesi için bir müfettiş görevlendirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • HEMŞİRE (5 yıl önce)
    HERHALDE MALATYA DA ADALETTEN EN SON BAHSEDECK İNSANDIR MEHMET BİNGÖL.ARAŞTIRMA HASTANESİ HEMŞİRE HİZMETLERİ MÜDÜRÜ İLE KUYRUĞU KUYRUĞA SARIP KENDİ ÜYELERİNİ HASTANENİN İDARİ KADROLARINA GETİRİP DİĞER PERSONELİ ÖTEKİLEŞTİREN DEYİM YERİNDEYSE KÖLE GİBİ ÇALIŞMASI İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPAN HASTANEYİ KENDİ ÇİFTLİKLERİ GİBİ KULLANAN BİRİDİR
    0
    0
    Yanıtla
  • HEMŞİRE 2 (5 yıl önce)HEMŞİRE isimli kullanıcı yorumuna
    MUHTEMELEN SİZ DE O KİŞİLERDEN BİRİ OLMAK İÇİN ÇIRPINDINIZ,FAKAT LİYAKATINIZ EKSİK OLDUĞU İÇİN MEHMET BİNGÖL REFERANS OLMADI O YÜZDE KALKMIŞ BURADA BAŞ HAKİMCİLİK ROLÜNE BÜRÜNÜYORSUNUZ.BENİM TANIDIĞIM EN ADALETLİ KİŞİDE MEHMET BİNGÖL,MİLLETİ KARALAMANIN EN KOLAY YOLU BURASI SİZE GÖRE . YÜZÜNE KARŞI BUNLARI NEDEN SÖYLEYEMİYORSUNUZ ONU ANLAYAMIYORUM.YAZIK VALLAHA YAZIK
    0
    0
    Yanıtla
  • Hilmi (5 yıl önce)
    Dışarıda insanlar işsizlikten kırılıyor, iş bulamıyor, siz neyin hesabındasınız? İçinizde maaşını beğenmeyen varsa bıraksın, yarı maaşınıza çalışacak bir sürü kalifiye eleman bekliyor iş için. Herkes mesleğinin doktoru , nedir bu döner sermaye ödemesi, bence de kaldırılsın, özellikle sağlıkta prim, performans esaslı olmaz, daha fazla para alacağım diye insanlara gereksiz tahliller,ameliyatlar vs. işlemler yapılıyor, yani amacından sapıyor ve kötüye kullanılıyor. Maaşınızla yetinmeyi öğrenmeli insan, asgari ücretle çalışan insanlar içinde bir gün sesinizi yükseltinde görelim samimiyetinizi. Katılıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hemşire (5 yıl önce)Hilmi isimli kullanıcı yorumuna
    Boş boş konuşma sen gezerken biz kafa yoruyorduk
    0
    0
    Yanıtla
  • KIL BAYRO (5 yıl önce)Hemşire isimli kullanıcı yorumuna
    Babanın hayrına yapmıyorsun her ay devletten tıkır tıkır maaş alıyorsun inşallah su döner sermaye denen saçmalık bir an önce kalkar.Adamın boş gezdiğini nereden biliyorsun işine bak sen
    0
    0
    Yanıtla
  • SAĞLIK YARDIMCISI (5 yıl önce)
    Sağlık Sen Başkanı Sayın Mehmet bey; öncelikle nöbete gelipde nöbeti bırakıp kaçanların, Nöbetini diğer personellere satanların, iki kişi çalışan yerlerde nöbetleri ikiye bölenlerin,, acilde çalışanların nöbet saatlerini paylaştıklarını bazılarının dışarda iş yaptıklarını siz bizden daha iyi biliyorsunuz bunları gün yüzüne çıkarmayıp neyin peşine düştüğünüzü iyi düşünün, Devlet sizi sağlık personeli olarak işe almış ve maaşınızı eksiksiz ödediği halde bu döner sarmaye ne oluyor kaldırılsın bence bu para Devletimizin parası Devlete aktarılmalı hastane yapılırken hangimizin cebinde bu para çıktıki hastane kar edince personelini dağıtılıyor bu para
    0
    0
    Yanıtla
  • Mor Kadir (5 yıl önce)
    Üniversite sınavında tüm bölümler eşit puan olsun erken kalkan kayıt yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • obama (5 yıl önce)
    Doktor dışındaki sağlık çalışanlarına özel muayenehane açma hakkı verilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • ergun (5 yıl önce)
    Bu ülkede adalet yok gerçekten kimi 12 14 saat çalışır aldığı maaş 1600 kimidide 8 saat çalışır 3000 TL sayın büyüklerimize sesleniyorum bunun neresi adalet
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Dışarıda insanlar işsizlikten kırılıyor, iş bulamıyor, siz neyin hesabındasınız? İçinizde maaşını beğenmeyen varsa bıraksın, yarı maaşınıza çalışacak bir sürü kalifiye eleman bekliyor iş için. Herkes mesleğinin doktoru , nedir bu döner sermaye ödemesi, bence de kaldırılsın, özellikle sağlıkta prim, performans esaslı olmaz, daha fazla para alacağım diye insanlara gereksiz tahliller,ameliyatlar vs. işlemler yapılıyor, yani amacından sapıyor ve kötüye kullanılıyor. Maaşınızla yetinmeyi öğrenmeli insan, asgari ücretle çalışan insanlar içinde bir gün sesinizi yükseltinde görelim samimiyetinizi.
    0
    0
    Yanıtla
  • ATAMA BEKLEYEN SAĞLIKCI (5 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    Asgari ücretle bu işi yapmaya gönüllü binlerce kişi var kesinlikle döner sermaye almadan bu işi yürüteceğiz hodri meydan bırakın bu işi biz gelelim Hizmet alımı ile
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafak (5 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    Yuh bukadaraci yorummu olur maaşımızın 3000lira olduğunu söyleyen bilmeden klavye kahramanlığı yapan arkadaşım ünivwrsite mezunj sağlıçıyı 2600 liramaaş alıyorum herkes mesleğinin doktoru diyosun benim mesleğime dil uzatıyosun okuyaydın olaydın tahil vs diyosun ya onu hastaneye geldiğinde serum takılmayınca yada teykik istenmeyince küfür eden hakaret eden kendini bilmezlere söle öle bilmeden etmeden klavye şovmenliği yapma
    0
    0
    Yanıtla
  • “Cahil insanla tartışmayın; önce sizi kendi seviyesine çeker, sonra da tecrübesiyle yener.” Mark Twain
    0
    0
    Yanıtla
  • KIL BAYRO (5 yıl önce)
    Döner sermaye tamamen kaldırılmalı ne yani diğer memurları n tamamı sabit maaş alıyor sizin ne özelliğiniz var?
    0
    0
    Yanıtla
  • VATANSEVER (5 yıl önce)KIL BAYRO isimli kullanıcı yorumuna
    KIL BAYRO ÇOK GÜZEL YAZMIŞ VE SÖYLEMİŞSİNİZ İNŞALLAH HASTANE YETKİLİLERİ DUYAR DA DÖNER SERMAYEYİ KALDIRIRI AMA NERDE O YETKİLİLER
    0
    0
    Yanıtla
  • Diğer memurlar ile kıyaslıyosun ya önce bi diğer memurlar ile sağlıkçıların maaşlarına bak öle yorum yap döner sermaye sağlıkçılar için de işkence zam verilirken döner sermayeli kurumlar hariç diye veriliyor biliyomuaun
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilip bilmeden konuşma bir sağlık memurunun dönersiz maaşı 2200 lira hangi memur 2200 liraya çalışıyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • sağlık memurunun maası 2200 yazılmış hanği sağlık memuru dönersiz 2200 tl alıyor artı nöbet parası
    0
    0
    Yanıtla
  • KIL BAYRO (5 yıl önce)Maldia isimli kullanıcı yorumuna
    Zorla tutan yok seni istifa et maaşı az bulduysan
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğretmenler ek ders,asker ve polisler zorunlu hizmet tazminatı ve nöbet ücreti alıyor onlar memur değil mi?
    0
    0
    Yanıtla