SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Sürenin Uzatılması Yeterli Değil"

0
Güncellendi - 2020-10-15 21:03:17
A- A+ PAYLAŞ

"HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAYABİLİRLER.." Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırımların desteklenmesi kararının 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmasının yerinde bir karar olduğu ancak bunun yatırımlar için yeterli olmadığı belirtiliyor. malatyahaber.com Yazarı, Ekonomist- Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş, “Önceki uygulamada yatırımcılar Cazibe Merkezi Programı Kapsamında başvurularından ayrı olarak genel ve bölgesel teşvik sistemi içinde teşvik uygulamaya müracaat ederek almış oldukları teşvik belgeleri ile Malatya 4.bölgede olmasına rağmen 6. Bölge desteklerinden yararlanmaktaydı. Bu konuda her hangi bir süre uzatılmadı” dedi.

Malatya’nın da içinde yer aldığı 24 ilde Cazibe Merkezleri Programı kapsamında özel sektör tarafından gerçekleştirilecek “İmalat” sanayi yatırımları için 6. Bölge destek unsurlarının sağlanmasına ilişkin uygulama süre 31.12.2020 tarihinde sona erecekti.

Geçtiğimiz ağustos ayında yayınlanan 2846 Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2012/3305 sayılı bakanlar kurulu kararında yer alan Cazibe Merkezleri Programı alt bölge uygulamasına geçilmesi nedeniyle yürürlükten kaldırılmıştı.

Başta Malatya olmak üzere Cazibe Merkezi Programı kapsamında yer alan Elazığ, Erzincan ve Erzurum gibi 4 ve 5 bölgede yer alan illerden gelen talep ve baskı üzerine 07.10.2020 tarih ve 31267 sayılı resmi gazetede yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 3063 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla 24 ilin yer aldığı Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi 31 Aralık 2021” tarihine kadar uzatılmıştı.

“Yeterli değil”

Söz konusu kararı yatırımcılar açısından değerlendiren  Altaş “Cazibe Merkezi Programı süre uzatımı yerinde ancak yeterli değil” dedi.

Altaş “Hatırlanacağı üzere 2017 yılı Şubat ayında yatırım teşvik mevzuatında yapılan düzenlemeyle, Malatya’nın da içinde yer aldığı yatırım teşvik sisteminde 4 üncü ve 5 inci bölgede yer alan ve aynı zamanda Cazibe Merkezi Programı kapsamında yer alan illerin OSB’lerde yapılacak yatırımlar için 6. bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanması bakanlar kurulu kararı ile yararlanması imkânı sağlanmıştı. Geçtiğimiz ağustos ayında yayınlanan 2846 Cumhurbaşkanlığı kararıyla teşvik sisteminde alt bölge uygulamasına geçilmesi nedeniyle bakanlar kurulunda yer alan Cazibe Merkezleri Programı yürürlükten kaldırıldı” diye konuştu ve Cazibe Merkezi Program süre uzatımının yeterli olamayacağını söyledi.

Altaş “07.10.2020 tarih ve 31267 sayılı resmi gazetede yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar 3063 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla 24 ilde uygulamaya konulan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi uygulama süresi 31 Aralık 2020 tarihinde sona erecek olması nedeniyle bu sürenin 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılması doğru karardır. Ancak uygulanması bakımından Cazibe Merkezi Programı Kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla ve teşvik mevzuatı sistemi içinde cazibe merkezi illerde gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin uygulamanın karıştırılmaması gerekiyor. Çünkü önceki uygulamada yatırımcılar Cazibe Merkezi Programı Kapsamında başvurularından ayrı olarak genel ve bölgesel teşvik sistemi içinde teşvik uygulamaya müracaat ederek almış oldukları teşvik belgeleri ile Malatya 4.bölgede olmasına rağmen 6. Bölge desteklerinden yararlanmaktaydı. Bu konuda her hangi bir süre uzatılmadı” dığını söyleyerek “bunun için 20 Ocak 2018 tarih ve 2017/11133 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile uygulamaya konulan ve süresi 31 Aralık 2020 tarihinde sonra erecek olan ancak 2846 Cumhurbaşkanlığı kararıyla uygulanmasına son verilen “Cazibe Merkezi” düzenlemesinin yatırım teşvik sisteminde yeniden uygulamaya konulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Cazibe Merkezi Programı ile ilgili süre uzatımıyla ilgili olarak yapılan çalışmaları da değerlendiren Altaş, AKP Malatya Milletvekilleri, Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci ile Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlunun sürenin uzatılması konusunda yoğun caba sarf ettiklerini belirten Altaş, “Bu konunun Sayın Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan’a doğru aktarılması halinde gerekli düzenlemenin yapılması Malatya ve iş dünyası için önem arz ediyor. Aksi takdirde cazibe merkezi programı kapsamında müjde verilen yatırımcılar hayal kırıklığı yaşayabilirler” uyarısında bulundu.

Yatırım tutarı ve yatırım yeri konusunda da bilgi veren Altaş “Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Malatya da yapılacak imalat sanayi (US-97 Kodu: 15-37) yatırımları için asgari 5 milyon TL olan yatırım şartının 2 milyon TL olarak belirlenmesi küçük yatırımcılar için önemli olsa da, yapılacak olan yatırımların organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgesinde gerçekleştirilmesi şartının getirilmesi OSB dışında yani ilçede yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı için olumsuz bir durumdur. Bu şart önceki uygulamada yoktu” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Akif (3 yıl önce)
    Bahadır bey, bu kadar çok uğraşıyorsunuz malatya sanayisi için....her kanun ve konuyu takip ediyorsunuz. Keşke malatya siyasileri ve bürokratları ve Stk.lari sa en azindan sizin kadar gayretli ve bilgili olsalar.daha hızlı çözüm bulunur
    0
    0
    Yanıtla