SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TBMM Komisyonunda Anlattı ve Ekledi: "..Kısacası Malatya Perişan!"

TBMM Komisyonunda Anlattı ve Ekledi:
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin 5. Ayında Malatya’yı konuştu. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bir konuşma yapan Ağbaba, Malatyalı depremzedelerin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuduklarını kaydetti. Ağbaba, deprem için vergiler konulduğunu belirterek toplanan paraların, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istedi.

Ağbaba, komisyonda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

"6 Şubat’ta 11 ilimizi etkileyen, çok sayıda can kaybının olduğu adeta birçok şehrin haritadan silindiği bir depremi hep beraber yaşadık. Malatya da bu illerin başında geliyor. Maalesef ilk zamanlarda hem AFAD hem siyasetçiler hem de ili yönetenler tarafından Malatya’da deprem yokmuş gibi bir hava estirildi. Allah rızası için Malatya’nın yaşamış olduğu sorunu anlatmaya çalıştım. Malatya’nın nasıl bir yıkıma uğradığını bütün Türkiye’ye duyurmaya çalıştım. Ancak yıkımdan sonra maalesef enkaz kaldırma çalışmalarının da yavaş yürüdüğünü söyleyebiliriz.

AFAD’ın önünde 06.30’da kuyruk başlıyor
Bürokrasiyi bitirmekle övünen AKP, depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen halen depremzedeleri süründürmeye devam ediyor. Malatyalı depremzedeler Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuyor.  Günlerce uğraşıp yıkılan evde yıllardır kendisinin oturduğunu, evin kendisine ait olduğunu ispat etmeye çalışıyor. Depremin beşinci ayına girdiğimiz bugün bile kamu kurumlarının önünde çok uzun kuyruklar devam ediyor. Depremzedeler AFAD önünde sabah 06.30’da sıraya girip, saatlerce bekleyip bir dilekçe vermeye çalışıyorlar. Halen binlerce afetzede 15 bin liralık taşınma ve kira yardımı alabilmiş değil.

Kapı-pencere, petek-lavabo yok pahasına satıldı
Ağır hasarlı evi hafif hasara, hafif hasarlıyı ağır hasarlıya çevirdiler. Kimsenin bu hasar tespitlerine güveni yok. Önce ağır hasarlı denildi binalar boşaltıldı. Evlerinin yıkılmasını bekleyen depremzedeler kapı-pencere, petek-lavabo aklınıza gelen tüm eşyalarını yok pahasına sattı. Evler hafif hasara dönünce eşyalarını tekrar almak istediklerinde 5-10 katını verip geri alamıyorlar.

Malatya şehir merkezi virane durumda.
Malatya şehir merkezi virane durumda. Ayakta kalan bina sayısı bir elin parmakları kadar. Ortalık dümdüz. Şehrin simgesi olan İnönü Heykeli’nden başlayarak Teze Cami’miz, Akpınar Meydanı’mız, Niyazi Mısri Caddemiz, Sıtmapınarı’mız yani özellikle ticaretin çok yoğun olduğu alan yerle bir olmuş durumda. Esnaflar için verilen konteynerlerde ticaret yapmak imkansız. Konteynerlerin yüzde 10’u bile dolu değil. Esnafların ellerini yıkayacakları 1 lavabo 1 wc bile düşünülmemiş. İnsanlar kendi çabalarıyla çadırlarda, barakalarda satış yapmaya evlerine ekmek götürmeye çalışıyorlar. Ancak onlara da zabıtalar sürekli müdahale ediyor.

Şahıslar, hasar almış mülkleri üzerinden hak sahipliği başvurusu yapabilirken, tüzel kişilere hak sahipliği başvuru seçeneği sunulmadığı için çok sayıda esnaf ve sanayici bir de bu şekilde mağdur ediliyor.

Depremin şokunu henüz atlatamayan depremzedeyi bir de ev sahipleri vurdu. 6 Şubat'ta Maraş merkezli deprem öncesi kentte en yüksek kira 5 bin TL iken, depremin ardından kiralar 20 bin TL'ye kadar yükseldi. Asgari ücret daha yeni 11 bin TL olmuşken Malatya’da 10 bin TL'den aşağı kira yok. Ev sahipleri ve kiracılar birbirine girmişken, yetkililer sadece izlemekle yetiniyor.

Konteynerler kiracılara nasip olmadı
Ev sahiplerinin sokağa attığı kiracılara bir darbe de AFAD vuruyor. Kurulan konteyner kentlerde kiracılara yer yok. Ev sahipleri için ayrılan konteynerler henüz kiracılara nasip olmadı.

Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu.
Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu. Pek çok köyde ahırlar yıkıldı, hayvanlar öldü veya sakat kaldı.  Depremde Malatya’da yaklaşık 2 bin ahır yıkıldı. Bu yıkımla beraber özellikle kırsal alanlarda enkaz altında bin 100 büyükbaş, 6 bin 400 küçükbaş hayvanın telef olduğu, Doğanşehir ilçesinde faaliyet gösteren 17 alabalık işletmesinin 230 civarı havuzunun hasar gördüğü belirtiliyor. Köylünün zararı büyük. Depremzedelere, yem desteği olarak koyun başına 50 lira yatırıldı. Bir avuç yem parası. Devlet desteğinin çok yetersiz kaldığından yakınan köylü "Tarım da hayvancılık da enkaz altında kaldı” diyorlar.

Bu yıl kayısı üreticileri 6 Şubat depremlerinin ardından çok sayıda deprem daha yaşadı. Don, dolu, şiddetli yağış, fırtına… Hepsi üst üste gelince bazı bahçelerde yemeye kayısı kalmadı.  Üreticiler bu yıl hem depremden hem de doğal felaketlerden perişan oldu.

Toplanan vergiler deprem bölgesine aktarılsın
Deprem için vergiler konuluyor, paralar toplanıyor. Bu paralar, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istiyoruz.

Kısacası Malatya perişan.
Malatya AKP’ye en fazla oy verip en fazla cezalandırılan illerden biri. Zaten yatırım konusunda üvey evlat muamelesi gören Malatya, depremle birlikte kaderine terk edilmiş durumda. Esnafı perişan, üreticisi perişan, yıkılan kamu binalarındaki memurları perişan, üreticisi perişan…Kısacası Malatya perişan. Malatya iş bilmez yöneticiler tarafından yaralarının sarılmasını bekliyor. Umarım tez zamanda Malatya ve diğer deprem illeri ayağa kalkar, esnafımızda evine ekmek götürür. Kış geldiğinde insanlara barınacak imkanlar sağlanır."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • 44 malatya (10 ay önce)
    Hiç perişan değil malatya halkı sayın ağbaba siyaset yapmayı bilmiyor musunuz diyeceksiniz ki biz iktidar olursak etin kilosu 1000 tl olacak mazot 50 tl olacak ekmek 20 tl olacak soğan patates 40 tl olacak bizim millet pahalılık tan anlıyor kusura bakmayın sayın vekilim emekliye 15 bin ikramiye neyin nesi
    %80
    %20
    Yanıtla
  • İyisin yani Malatya da hiç problem yok öyle mi?daha ne olmasını bekliyorsun sizin gibiler yüzünden bu haldeyiz
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Nejmi (10 ay önce)
    Niye yaygara yapıyorsunuz ki. Bırakın, eski iktidardan ekonomik enkazı devralan yeni iktidara, % 70 tercihini kullananlar düşünsün.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Naif (10 ay önce)
    O kadar da abartılacak bir durum yok, malatya da hayat deprem öncesi normal seyrine döndü... Malatya insanı zengindir, kısa zamanda kendi evlerini de yaparlar... Kayısı zenginleri bir yıllık ürünlerinin zekatını verse, fakirlerin tamamı da evlerine kavuşur...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Cehalet-ül fazilet (10 ay önce)Naif isimli kullanıcı yorumuna
    Hiç abartılacak birşey yoktur.Şimdi malatyadaki vatandaşların yarısı her ne kadar şehir dışına gitmek zorunda kalsada hayat depremden öncekinden çok daha renklidir!Bunu çarşıda görebilirsiniz.Malatyalıların hepsi bir eksiksiz çok zengindir.Kayısı bahçesi olmayan bir Allahın kulu yoktur.Malatyada 7 den 70 e Herkes kayısıcılıkla iştigal eder.Malatyada kalan vatandaşlar çadır ve konteynerlerde kalsada evini tokiye mahal vermeden kendisi yapıp tokinin yaptığı evlerde de asla konaklamıyacaklardır.Malatyadan giden 300.000 kayısıdan aldıkları para ile deprem nedeniyle aldıkları taşınma parasını ,Daskdan aldıkları sigorta paralarınıda iade edeceklerdir.Çünkü herkesde parası çoktur.Kaysı zenginleri zekatını verselerde,deprem vergileri 24 yıldır toplansada,vergiler artsada Malatyalıların bunlara ihtiyacı yoktur.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet Çalışkan (10 ay önce)
    Sayın vekilim, Seçim sonuçlarına bakılırsa Malatyada hiç bir sorun yok gibi görünüyor, herşey yolunda, işler tıkır tıkır yürüyor. Önün diyorumki kendi düşen ağlamaz altta kalanın canı çıksın. Bu perişanlığın farkında olmayanlara söylenecek söz yok. Selam ve saygılar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Aynen öyle kardeşim. Enkaz üzerinde havai fişek bile patlattik. Bu insanlar ile aynı havayı teneffüs etmeye utanıyorum. Aynen senin dediğin gibi altta kalanın canı çıksın. Parası olmayan dusunsun. Ev kirası 20000 olsun ekmek 20 olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (10 ay önce)
    Sayın vekilim senin değerini chp ve Malatya bilemedi siyasete senin gibi dürüst mert adam gibi adamlara yer yok sen Malatyalıların kalbindesin vekileri halk seçse yüzde yüzü seni seçer çok kişiyle konuştum chp li diye oy vermiyor öbür tarafta akp li diye oy vermez chp nin lideri olsan chp en az yüzde 50 olur kılıçtaroğlu ve imamoğlu senin kadar sevilip sayılmıyor
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Duyan var mı (10 ay önce)
    Duyan var mı Bir belediye başkanına dava açıldimi hiç. Akın, çakır polat gürkan çınar güder. Hicmi sorumlulukları yok. Selahattin başkanım boşuna panik yapıp kendini aklamaya çalışmış. Hiçbirine birsen olmadı. Adalet mülkün temelidir. Adalet saglanamadikça hiçbir mülk de sağlam olmayacak. Bizde akillanmayacagiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kazım (10 ay önce)
    Doğruya doğru demek lazım. Sayın vekil sokağın nabzını ve sorunlarını aynen dile getirmiş. Tamam afet büyük ama ciddi bir başıboşluk ve yılgınlık var kurumlarda ve işleyişte. Bakanlar gelip görünüp halka temas etmeden gidiyorlar. Bizi zor bir 4-5 yıl bekliyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • 10;yıl kazim bey o yüzden terk ettim Malatya yi. Bişey olmaz bu vekillerden.
    0
    0
    Yanıtla
  • rahnet (10 ay önce)
    Bostanbaşı, yeşilyurt kaçak bahçe evi ile doluyor. kontrol yok. proje yok. imar yok. Yarın yine bunlar yıkılacak. Sayın Çınar ve ekibi uyumayın lütfen. İşinize sahip çıkın. yarın yine masumum demeyin
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mevzu o mu ? Adam binlerce kişi hak sahibi olmak için perişan, gidiyorsun basit bir işlem için yok oraya git yok buraya git deniliyor, oysaki ekrandan herşeyi görebiliyorlar. Afad OSB de diger kurumlar başka yerde millet perişan gidin bir kuyrukları görün. Kaçak yapan adam da kendisi bilir bu saatten sonra kendisine tabut hazirlayacak hali yok, saglam yapar kafası az çalışıyorsa
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Millet evi sığınacağı yeri yok ev sahipleri çıkarıyor ne yapsın adamın bir evi var oada ağır hasar konteynır yok çoluk çocuk ortadamı kalsın ! Kış geliyor zaten
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Sanki yikilan evler tek katli kaçak yapilar... Boș boș yorum yapiyorsun, yikilan ağir hasar alan binalarin tamami belediyenin ruhsat verdiği, kodaman müteahhitlerin yaptiğı, yapi denetimcilerin güya denetlediği milyonluk binalar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Zibetra (10 ay önce)
    Seçim sonuçları Malatyalının bir şikayeti olmadığını gösteriyor.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Daha iyisi (10 ay önce)Zibetra isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyalınin sikayeti varda, daha iyisi yok. Muhalefetin seçimden önce cumhurbaşkanı yapıp ülkeyi teslim etmek istediği Sayın KK için bugün söylediklerine bir bakın. Akp lider bile bu kadar kötü cümle kurmadı Sayın K Kılıcdaroğluna. Ülkeyi emanet etmek istedikleri adama yüzde 25 lik bir partiyi emanet etmek istemiyorlar. Ve olmadık aşağılamaya hakaretler ediyorlar. Sizde şimdi kalkıp yine akp ye oy veren malatyalılara söz ediyorsunuz. Chp lideri Sayın KK a söylediklerine bakınca millet ittifakına oy verenler pişman oluyor. Bu kadar kötü söze layık gördüğünüz insan içinmi bizd3n oy istediniz diyorlar . Ayrıca ittifak ortaklarinıza ettiğiniz hakaretlerine sayarsak (oy hırsızı, vekil hırsızı, hiç oyları yok, pişkin vb) tutunacak hiçbir şeyiniz kalmiyor
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Bundan kötüsü ne olabilir mesela. Seçim vaatleri bitti seçim süreci bitti herşey ateş pahası. Euro dolar altın uçtu. Ama emekliye zam verdi öylemi. Hangi tarihte görülmüş MTV 3 defa alındığı. Bu ne demek kasa boş arabası olanlar devlete yardım edin. Dilinize dolamissiniz Kılıçdaroğlu.la deneyin deneyin. Saksakci toplum olmayı bırakın.seviyirsunuz tamam ama eleştirmeyi de bilin.ama Malatya yıllardır iktidarı destekleyen bir toplum. Aman banane altta kalanın canı çıksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • bir dost (10 ay önce)
    Sayın Vekilim, kontrolsüz ilerleyen kaçak yapılaşmadan da bahsetmeliydiniz. Herkes zorunluluktan bahçesine ev yapıyor, ortada muhatap alan bir belediye, kurum, mevzuat yok, bu zorluğun içinde bir kolaylaştırıcı bir düzenleme yapılıp, kontrol altında yapılaşma sağlanabilirdi.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Nur (10 ay önce)
    Agzina sağlık başkan. Bu kiralar ne olacak yaa ev sahibi bizide çıkarıyor geç kalmıştı ya :/
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Cikmayacaksin nur gitsin uğraşsın mahkemelerd en az 2 yıl kirada odemezsin
    0
    0
    Yanıtla